начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Има ли съдебна власт в България ?

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: Има ли съдебна власт в България ?

Мнениеот system » 05 Фев 2009, 11:28

И какво прави съдът, ако страната не направи нужните постъпки за оспорване на подзаконовия нормативен акт ? По Вашата логика, съдът ще бъде задължен да приложи една противоречаща на закон подзаконова норма, с което да наруши и ЗНА, и АПК (ако делото е административно). А ако (чисто хипотетично) подзаконовият нормативен акт противоречи на международен договор или регламент от ЕС - ето и едно противоречие с Конституцията.
Няма да стане. Поне не при мен.
system
Активен потребител

Мнениеот donna » 05 Фев 2009, 11:32

Между другото систем аз съм се позовавала на конституцията ,някога преди много години имах едно дело по което съда реши ,че не е обжалваемо/въпроса беше спорен и беше свързан с правната квалификация / . Постонови решение и го върна на районния съд , така или инъче открих делото в архива . Обжалвах и написах на основание чл. 121 от КТ на РБ ...и така се стигна до връщане на делото ,ново разглеждане и постановяване на решение което подлежи на обжалване.
Въпроса с наредбите обаче по АПК ,аз го виждам по друг начин ,защото там хаоса може да стане море .
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 05 Фев 2009, 11:37

Не зная систем какво ще стане и какво нама да стане при тебе , но аз лично ти казах какво ще направя. Постанови ли компетентния съд ,че не противоречи ...кой тогава ще е виновен и кой ще е потърпевш ? При все ,че съда по сега действащия ГПК чл.7 съдът съдейства на страните . Ето от тук вече независимо дали делото е административно /чл.144 АПК във връзка с чл.7 ГПК /или гражданско съдът ще трябва да им укаже реда за оспорване на съответната наредба ,ако те твърдят ,че противоречи на по-горен нормативен акт.
donna
Старши потребител

Мнениеот system » 05 Фев 2009, 11:41

Не вярвам да стане море. Извън производството по чл. 185 и сл. от АПК, констатирането на противоречие на ПЗНА с акт от по-висока степен става по конкретно дело и има действие само между страните и за предмета на спора. А практиката се уеднаквява - нали затова имаме корифеи във върховните съдилища :roll:
system
Активен потребител

Мнениеот donna » 05 Фев 2009, 11:46

:D Не се измъквай ,не прехвърляй топката на ВАС и ВКС , въпроса е принципен ...сега ще стигнем до спора който преди много време се вихреше -съдебната практика източник на правото ли е ? За мен като адвоакт е според зависи от случая :mrgreen: ясно ти е защо,личното си мнеие по обясними причини няма да напиша.
Ако е значи аз ще се позовавам на твоето решение пред вс. др. съдилища , ако не е ще има ощетени с различни съдебни решения :oops: :D

Инъче за ТР може би си прав не е зле да има такова и по този наш спор. :wink:
donna
Старши потребител

Мнениеот karlson » 05 Фев 2009, 12:07

Съдът винаги може да констатира (мотивирано) противоречие на подзаконов нормативен акт със закон, конституция, а от 2007 г. и евро-регламентите - това ща има значение само по конкретното дело и между страните по него (вж. задължителна сила на решението).
karlson
Потребител

Мнениеот donna » 05 Фев 2009, 12:11

Да няма що и вс. други страни по идентични дела ще имат различни решения ! Браво на такава мисъл!

Ех Аристотеле ...
donna
Старши потребител

Мнениеот karlson » 05 Фев 2009, 12:24

Това не е проблем на съда, който констатира противоречието.
Същото е като при инцидентното произнасяне за неказоносъобразност на административен акт в гражданския процес.
karlson
Потребител

Мнениеот donna » 05 Фев 2009, 12:45

Проблем на съда е ,защото трябва да приложи чл.7 от ГПК и да упъти страните към съответната процедура, в противен случай става хаос и аз по -горе обясних защо.
Все пак ГПК е нов и вече дава това право на съда ,тоест да упъти твърдящата противоречие страна по съответния законов ред да оспори наредбата.

Считам че с новия ГПК и АПК в тая насока нещата вече са уредени.Инъче става съдия Х решил ,че противоречи ,съдия У решил ,че не противоречи ...блазе им на страните по делото.Или още по -интересната ситуация един съд два състава различни решения .
donna
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 05 Фев 2009, 12:47

На мен посочените от system текстове в АПК и ЗНА ми изглеждат съвсем едносначни... Не знам donna от къце е това ти виждане за необходимостта от обжалване на сбъркания нормативен акт?
съдебната практика източник на правото ли е

Да! Източник е! В Щатите... В момента се правят опити от кооперирането й с континенталната система у нас.
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот donna » 05 Фев 2009, 12:51

:mrgreen: ЕЙ боже убихте ме ...направо ,абе човек нашата правна система няма нищо общо с тая в САЩ.
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 05 Фев 2009, 12:51

Нали четеш ЗНА , я виж там пише кои са източниците на парвото :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
donna
Старши потребител

Мнениеот plamen_penev » 05 Фев 2009, 13:10

ЕЙ боже убихте ме ...направо ,абе човек нашата правна система няма нищо общо с тая в САЩ.

Именно!
В тази връзка се сещам за една много смешна история от практиката на сдружението ни: варненска съдийка се мотивира с произнасяне на ВАС. Нашите хора от Варна, обаче, проучват цялото цитирано дело и установяват, че решението използвано от съдийката всъщност е обявено от 5чл. състав за незаконосъобразно! Незаконосъобразно!
Този опит да се създаде хаос в системата от отделни съдии ме е принудил когато се готвя за дело да подготвям два вида аргументи: единия според писаните закони на страната и отделно друг - с набор от прецеденти. Нали искам да си спечеля делото, а не мога да знам предварително на коя система е привърженик съдията?!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот kostadin.iordanov » 05 Фев 2009, 13:28

В случая, разказан от г-н Гамизов, очевидно няма толкова значение дали акта е законов или подзаконов, колкото че по принцип не се признава действието на конституционните разпоредби пред останалите, които съдът прилага. Затова попитах, не съществува ли такова правило в българската доктрина, че специалната норма отменя общата? Има ли възможност съставът или съдията в такава ситуация да пренебрегне специалната норма?
kostadin.iordanov
Потребител

Мнениеот karlson » 05 Фев 2009, 14:48

Имам чувството, че смесвате понятията
между специален-общ закон няма отношения на субординация (в смисъл, че общия, не е "по-висш" от спациалния)- така че съдът не може да приложи общ закон, щом като същите правоотношения са уредени със специален
Конституцията не е "общ" закон, а всички останали - специални - тя е нормативен акт от по-висока степен и оттам, ако има закон, който й противоречи, то той може да не се приложи.
karlson
Потребител

Мнениеот system » 05 Фев 2009, 15:05

Моите уважения, но според мен не сте прав с този пример за противоречие на закон с Конституцията. Противоречието на закон с Конституцията се установява само от Конституционния съд. Там съдилищата не могат да приложат директно конституцията при констатиране на противоречие между закона и нея, а ВКС и ВАС следва да сезират Конституционния съд.
system
Активен потребител

Мнениеот system » 05 Фев 2009, 15:06

съдсилищата могат да се произнасят ad hoc само при противоречие на подзаконов НА с Конституцията, международен договор, регламент на ЕС или закон, като прилагат (по конкретното дело) тях, а не подзаконовия НА.
system
Активен потребител

Мнениеот plamen_penev » 05 Фев 2009, 15:08

karlson:
Конституцията не е "общ" закон, а всички останали - специални - тя е нормативен акт от по-висока степен и оттам, ако има закон, който й противоречи, то той може да не се приложи.

Нещо повече karlson! Посочените и от system текстове са доста императивни по своя характер. Ще посоча само този от АПК:
Чл. 5. (1) Когато постановление, правилник, наредба, инструкция или друг подзаконов нормативен акт противоречи на нормативен акт от по-висока степен, прилага се по-високият по степен акт.

Моля да отбележите, че Законодателят не е употребил израз "може да не се прилага", а е казал директно "прилага се"!
plamen_penev
Активен потребител

Мнениеот karlson » 05 Фев 2009, 15:14

все пак противоречието е въпрос на субективна преценка, а не на обективно свойство на акта, нали така?
karlson
Потребител

Мнениеот portokal » 05 Фев 2009, 15:21

Прави каквото искаш и както искаш , но по схемата която ти описах ,недай си боже ти се произнесеш ,че НА противоречи , а съответния КОМПЕТЕНТЕН съд реши друго ... какво правим , ще се намерим през влязло в сила решение ,което е неправилно .

Е, кво толкова ще стане - каквото става, когато във влязло в сила решение законът е приложен неправилно и после бива постановено, да речем, тълкувателно решение по въпроса. И въобще ще стане, каквото става, когато неправилно решение влезе в сила.
Подкрепям Систем.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт