начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ВъзмУтен от скандално решение на български съд

Дискусии на тема съдебната власт в България

Re: ВъзмУтен от скандално решение на български съд

Мнениеот system » 28 Апр 2009, 11:37

Попитах Ви какво стана с "кухнята" и "готвачите" по конкретното дело, господин Керелов ?
system
Активен потребител

Мнениеот donna » 28 Апр 2009, 11:41

Точно по обед НЕ НА КУХНИТЕ ...на диета съм!
donna
Старши потребител

Мнениеот system » 28 Апр 2009, 11:44

donna написа:Точно по обед НЕ НА КУХНИТЕ ...на диета съм!

Ау, недейте така. Диетите са вредни. Преди пет години аз опитах, отслабнах с 12 килограма, но предпочетох да се върна в старата си форма, вместо да се чувствам перманентно гладен. Погледнете се в огледалото и си кажете "Еййй, ква съм готина" (факт неоспорим, сигурен съм, въпреки че не сме се виждали) :)
system
Активен потребител

Мнениеот donna » 28 Апр 2009, 11:47

:D Систем диетата ми включва един ден в месеца плодове и зеленчуци , разтоварваща е ,нямам наднормено тегло ,ама точно сега ли тр. да се говори за кухни . До обяд издържах ...ами сега след обед?
Много добре помня думите на една колежка -думата "ДИЕТА" е мръсна дума ,да не съм я чула.........
donna
Старши потребител

Мнениеот Neprimirima » 28 Апр 2009, 12:19

Малко се изместихте от темата с тези диети.Яжте си на корем и да не ви пука.Искам само и аз да кажа нещо по темата.Много е жалко че в много случаи българската съдебна система действа на принципа Виновен до доказване на противното.Затворите се пълнят с хора откраднали колело,а навън остават и убиици и изнасилвачи и др. заслужаващи това.Понякога цялата тази история ми прилича на лоша приказка в която съдилищата са като развилняли се Богове стремейки се да разрушат вярата в справедливоста.Жалко за тази държава.За оптимизъм че все пак историята ще има добър край е почти невъзможно да се говори.
Neprimirima
Младши потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Апр 2009, 13:20

Според британски бизнесмен: "след 400 години в османската империя, 50 години социализъм и 20 години посткомунистическа анархия" бизнес отношенията в България прилягат повече на арабска отколкото на европейска държава.... http://www.dnesplus.bg/Business.aspx?d=277740

Пита се откъде идва анархията (и то не само в бизнес отношенията), ако не от анархичните съдилища и прокуратури ? :roll:
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Апр 2009, 15:31

Не трябва ли да знаем поне какъв е размера на предявената претенция?А ако е 20 000?Некоректно е така.
Иначе принципно времето на забава не може да влияе на размера на обезщетението, има практика на ВКС в този смисъл - макар като краен резултат от лихвата размерът на сумата да набъбва двойно, това не може да влияе на самия размер на обезщетението при деликта, това са различни вреди.
А т.р. ,че нак.процес не е процес относно вземането е с известни автори, не е цялата съдебна система.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот system » 28 Апр 2009, 15:43

40 000
system
Активен потребител

Мнениеот donna » 28 Апр 2009, 16:14

:oops: Хубави суми гледам тука ,но едно е да го осъдиш друго е да плати ...
Та се питам и милион да присъди съда ще ли има полза ,ако няма от къде ?
donna
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Апр 2009, 16:20

Към датата на деянието, като се оценява МРЗ, средна РЗ..икономическата реалност ..плюс всичкото там останало по справедливост / внезапност на загубата, близост с жертвата/, и като изхождам от пълното си непознаване на делото т.е. само на око/.... но като имам превид, че за смърт на дете 1995 г, 2008 г краен акт по делото - по 10 000 лв на двамата родители , потвърдено на ВКС...Няма нереалност и абсурдност в размера.Несъпоставими са времената.
А вредите от неразумния срок на делото , и за обв, и за близките, са други вреди.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот system » 28 Апр 2009, 16:32

kpavlova написа:Към датата на деянието, като се оценява МРЗ, средна РЗ..икономическата реалност ..плюс всичкото там останало по справедливост / внезапност на загубата, близост с жертвата/, и като изхождам от пълното си непознаване на делото т.е. само на око/.... но като имам превид, че за смърт на дете 1995 г, 2008 г краен акт по делото - по 10 000 лв на двамата родители , потвърдено на ВКС...Няма нереалност и абсурдност в размера.Несъпоставими са времената.
А вредите от неразумния срок на делото , и за обв, и за близките, са други вреди.

kpavlova, приемам с благодарност оценката Ви.
system
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Апр 2009, 16:42

Честно казано,ми е интересно повече наказанието.Много ме тревожат наказанията след 10 г, 15 г процес.Това вече не е същия човек.Имаше една тенденция последователна такава на ВКС - чл.55, самостоятелно основание за прилагането му е неразумната продължителност на делото / ако е без факт.и правна сложност, ако не търпи укор подсъдимия за злоупотреба с проц.права- т.е. вината си е у органите.../, обезмсиля се ефективното наказване..Струва ми се ,че напоследък е изоставена и започнаха да си се четат тежки ефективни присъди и за стари деяния, че и по възобновени дела.За себе си не мога да взема решение :oops: дали това е вярно или не.За дееца е закъсняла справедливост.Та ти вече си баща, дядо , примерно, не помниш какъв си бил преди 15 г..За жертвите обаче не е така -не лекува времето.Явно нещата остава да се решават на плоскост искове срещу държавата и толкова, другото "опрощение" заради времето - в разумни граници.Възмездие трябва да има, па макар и късно :oops: .Ако съм схванала верно тенденцията горе :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Апр 2009, 18:35

kpavlova написа:Към датата на деянието, като се оценява МРЗ, средна РЗ..икономическата реалност ..плюс всичкото там останало по справедливост / внезапност на загубата, близост с жертвата/, и като изхождам от пълното си непознаване на делото т.е. само на око/.... но като имам превид, че за смърт на дете 1995 г, 2008 г краен акт по делото - по 10 000 лв на двамата родители , потвърдено на ВКС...Няма нереалност и абсурдност в размера.Несъпоставими са времената.

Колежке kpavlova, чудно ми е на какво основание ВКС е компетентен да преразглежда присъдата в гражданската й част, та да "потвърди" размерите на обезщетенията. Гражданската част на присъдата може да се атакува пред ВКС само на основанията за касационно обжалване по ГПК, а по ГПК размерите на обезщетенията за неимуществени вреди не влизат в кръга на касационната проверка. Така че ако е имало потвърждаване на присъдата, то е било само в наказателната й част, а не и в гражданската. Или греша някъде ?

Сега, дали 10 000 лева обезщетение на родител за умряло дете е много или малко, е друг въпрос. Но, когато за клеветнически публикации и телесни повреди се плаща повече отколкото за убийство, мисля, че нещата не са си съвсем в нормалното положение. Вие как мислите ? :roll:
Последна промяна GeorgiKERELOV на 28 Апр 2009, 21:22, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Апр 2009, 18:50

Сега ме смутихте :oops: .Искате да кажете, че се обосновава допустимост на касац.контрол по новия ГПК по гражд.искове по наказателни дела ?.Ревизията на гражданската част на присъдата за неимущ.вреди боя се че влиза в правомощията на касацията - 354, ал.2 т.5.Справедливостта на обезщетението е въпрос, с който ВКС се занимава.ВКС не може да ревизира размер на обезщетението за имущ.вреди - може да отхвърли или уважи иска за имущ.вреди
За размерите - ако разгледате практиката на ВКС през периода - за деяния от периода, ще установите, че 20 000 лева е горе-долу таван, дори гръмка цифра.
И не само пред 97, а и години по -късно, 2000..нямам вече спомен.
Нещата трябва да се съпоставят в реалното си време на случване.
Иначе - какво се получава.1997 г - осъждане 1999 г, примерно, 20 000 лева, уважен иск.Деяние през 1997 / равни други предпоставки - умишлено убйство, по един и същи начин, на хора на еднаква възраст, от деец със сходни характеристики, с близки от равна степен на родство/ - осъждане през 2009 г, когато вече мислим различно за справедливостта, защото живеем в друга ситуация на справедлиност/ или не -такава/, в др.истор.ситуация, мярата е различна т.е..Може ли истор.промяна да се натресе на дееца- може ли вредата, която е сама по себе си непоправима, да се изправя с различни размери на обезщетението, при все, че тя се определя към един и същи истор.момент - 1997 г.?
Това, което не бива да се случва, е делата да траят една пета от човешкия живот.
Ако говорим за едно и също време на отсъждане и едно и също време на деликт, не е нормално цената на един човешки живот да е цената на тежка обида.Но ако времената са различни, няма място за съпоставка.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот huligan » 28 Апр 2009, 19:09

GeorgiKERELOV написа: Гражданската част на присъдата може да се атакува пред ВКС само на основанията за касационно обжалване по ГПК, а по ГПК размерите на обезщетенията за неимуществени вреди не влизат в кръга на касационната проверка...... Или греша някъде ?

Да. Грешите, Керелов. Не се прилага ГПК.
Аватар
huligan
Потребител

Мнениеот prnedev » 28 Апр 2009, 19:41

GeorgiKERELOV написа:Според британски бизнесмен: "след 400 години в османската империя, 50 години социализъм и 20 години посткомунистическа анархия" бизнес отношенията в България прилягат повече на арабска отколкото на европейска държава.... http://www.dnesplus.bg/Business.aspx?d=277740

Пита се откъде идва анархията (и то не само в бизнес отношенията), ако не от анархичните съдилища и прокуратури ? :roll:

Ами то си е за кискане темата ;)))) Просто този раздел беше позамрял последните дни, та викам да го пораздвижа ;-))))
Колега Керелов (колега, в смисъл съфорумец), пичовете от Днес+ не са копирали цялата статия, та са пропуснали нещо важно:

ПЛЮСОВЕ:
в.Сега написа:Все пак има два показателя, по които страната ни излиза на първо място. Според анкетата в България бизнес дамите най-убедително конкурират силния пол като директори и дори като цяло са по-ефективни. Другото предимство на нашите мениджъри е, че не са "сухари" и разчитат много на личните контакти и приятелските отношения с контрагенти и клиенти.

Чуждестранните мениджъри със симпатия посочват, че колегите им в България приемат критиките като нещо полезно и със самоирония, за разлика от поляци и унгарци например, които по-малко носят на забележки.

А анархията и "ориенталщината" е хубаво нещо. Признавам си, аз не бих могъл да работя в държава тип Швеция или Финландия. Не стига, че много е подредено, ами и едно данъчно облагане имат, което просто плаче за.... да кажем лекуване ;))
prnedev
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Апр 2009, 19:57

Колежке kpavlova, не зная какво тълкуване е направила наказателната колегия на ВКС при разглеждането на касационните жалби касаещи размерите на гражданските обезщетения за неимуществени вреди след влизането в сила на новия ГПК. Но ми се струва, че размерът на обезщетението е фактически, а не правен въпрос, и като такъв той няма как да влиза в основанията за касационно обжалване по ГПК.

Та нямам представа как тълкува и прилага ВКС чл. 354, ал.2 т.5 от НПК след влизането в сила на новия ГПК. Но в случая това не е толкова важно, дали 10 000 лева обезщетение за убийство са присъдени от ВКС или от другите съдилища. Тук става въпрос за самото число 10 000 лева, съпоставено с обезщетенията присъждани за телесни повдреди, обиди и клевети.
Последна промяна GeorgiKERELOV на 28 Апр 2009, 19:59, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител

Мнениеот donna » 28 Апр 2009, 19:57

:D Недев на тая тема първо много и дойде ,първо с диетата -5 сандвича изядох /истина/ ,после данъчното законодателство ...хм я кажи колко % осигурровки да си внеса ,че не зная вече :oops:
donna
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 28 Апр 2009, 20:08

По същата логика би следвало да се отказва самостоятелно атакуване пред ВКС на присъдите и решенията в гражданските им части относно размерите на обезщетенията за неимуществени вреди

Въпросът е в критерия справедливост, в чл.52, а не в установените факти.
ГПК се прилага, доколкото в НПК не е установено друго.А е.Не е смесен процеса.Това е ГИ в наказателен процес.
Тук става въпрос за самото число

Никога не може да става дума само за едно число без контекст.За каквото и да говорим.
Дори да става дума за кг :) , и те се съпоставят с ръста, пола и възрастта, като се изхожда и от окото на ценителя.Т.е. трябва критерии, а и оценка поотделно и в съвкупност.
Колега Керелов, просто гледаме различно на нещата.Не изхождам от презумпцията ,че Темида е сляпа, глуха, куца и саката :oops: .Или ако се случи да е, е лечимо, надявам се. :oops:
Последна промяна kpavlova на 28 Апр 2009, 20:21, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот GeorgiKERELOV » 28 Апр 2009, 20:21

Точно за това става въпрос - че касационната инстанция не е трета редовна инстанция, за да може за трети пореден път да се произнася по размерите на обезщетенията. Характерът на касационното производство е такъв, че се търси и санкционира грешка на долните съдилища само при прилагането на правото, а не при установяването на фактите (вредите) и преценката на размерите на обезщетенията - проверява се дали има дълг и кой го дължи, а не размерът му.

Запозната ли сте с практиката на ВКС по въпроса след влизането на новия ГПК в сила ?
Последна промяна GeorgiKERELOV на 28 Апр 2009, 20:25, променена общо 1 път
GeorgiKERELOV
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Съдебна власт