- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:50 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съгласие на съседи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Съгласие на съседи
Имам издадена виза за проектиране и на тази база започнах проект за строеж на къща.Съгласно визата със съседите от югоизток сме на калкан,а със съседите от югозапад съм на 5м отстояние. Другите две страни граничат с улици. Трябва ли да се иска съгласието на съседите ?
- mavrodiorama
- Младши потребител
Re: Съгласие на съседи
Щом ще изпълнявате визата, няма нужда от съгласие. Но все пак добрите съседски отношения ще бъдат заздравени, ако изложите намеренията си пред съседите си.
инж.Георги Гочев
http://super-c.net/
инж.Георги Гочев
- super_c
- Младши потребител
super_c написа:Щом ще изпълнявате визата, няма нужда от съгласие. Но все пак добрите съседски отношения ще бъдат заздравени, ако изложите намеренията си пред съседите си.
инж.Георги Гочев
Понеже съседските отношения с тези на калкана никак не са добри бихте ли ми дали съвет как да се процедира,когато дойде момента калкана да се топлоизолира и да се измаже. Има ли някакви законови разпоредби?
- mavrodiorama
- Младши потребител
super_c написа:Щом ще изпълнявате визата, няма нужда от съгласие. Но все пак добрите съседски отношения ще бъдат заздравени, ако изложите намеренията си пред съседите си.
Това въобще не е така от правна гледна точка. Чудесно е за фирми с интереси в строителството, проектирането и пр., но не и за доверчивия форумист, повярвал на тези ...умозаключения.
Адвокат би ви казал друго.
- zelen
- Потребител
zelen написа:Адвокат би ви казал друго.
И какво точно би казал този Адвокат ???
Но да се върнем на темата:
mavrodiorama написа:Понеже съседските отношения с тези на калкана никак не са добри бихте ли ми дали съвет как да се процедира,когато дойде момента калкана да се топлоизолира и да се измаже. Има ли някакви законови разпоредби?
За съжаление подобна законова разпоредба не съществува, ще ви посъветвам да разговаряте със съседите, добрите отношения трябва да са на първо място.
Не знам защо искате да изолирате калката, ще предположа, че съседа няма намерение да строи в близкото бъдеще.
При създала се крайна ситуация, винаги може да си изолирате от вътре.
Но пак казвам, поговорете със съседа, намерете общ език, иначе само даваме излишни пари на нашите умни, прекрасни и защитаващи интересите ви адвокати
инж.Георги Гочев
- super_c
- Младши потребител
super_c написа:Но да се върнем на темата:
За съжаление подобна законова разпоредба не съществува, ще ви посъветвам да разговаряте със съседите, добрите отношения трябва да са на първо място.
Не знам защо искате да изолирате калката, ще предположа, че съседа няма намерение да строи в близкото бъдеще.
При създала се крайна ситуация, винаги може да си изолирате от вътре.
инж.Георги Гочев
Аз не само искам да изолирам калкана,а и да го измажа. Изолацията да кажем,че се направи отвътре(въпреки,че доколкото знам не е за предпочитане), а отвън стената трябва да остане на тухла и бетон. Така ще е много грозно,а и дали общината ще ми издаде разрешение за ползване(акт15 или акт16- незнам) в този вид?
- mavrodiorama
- Младши потребител
ЗУТ
Чл. 194. (1) Собствениците и обитателите на недвижими имоти са длъжни да осигуряват свободен достъп в тях за извършване на разрешени или предписани проучвателни, проектни, строителни, монтажни, контролни и други работи, във връзка с устройството на територията, въз основа на заповед на кмета на общината, а в определените от закона случаи - със заповед на началника на Дирекцията за национален строителен контрол.
Ето един доста културен начин да си топлоизолираш, да си измажеш и да си боядисаш калкана.
Ако, обаче, по време на тези строителни дейности направиш някакви зулуми на на съседа си - ще си ги оправяш... и ще го обезщетяваш
Чл. 194. (1) Собствениците и обитателите на недвижими имоти са длъжни да осигуряват свободен достъп в тях за извършване на разрешени или предписани проучвателни, проектни, строителни, монтажни, контролни и други работи, във връзка с устройството на територията, въз основа на заповед на кмета на общината, а в определените от закона случаи - със заповед на началника на Дирекцията за национален строителен контрол.
Ето един доста културен начин да си топлоизолираш, да си измажеш и да си боядисаш калкана.
Ако, обаче, по време на тези строителни дейности направиш някакви зулуми на на съседа си - ще си ги оправяш... и ще го обезщетяваш
- l____
- Потребител
Хипотетично е възможна процедурата по чл.194 от ЗУТ но не ми е известно да е сработила.
Практиката при липса на разбирателство е следната:
Изпълнява се грубия строеж, като на 3 м над терена на калканната стена се прави защитна козирка. Да не падне тухла на главата на съседа.
След завършването на грубия строеж се изпълнява външна топлоизолация и мазилка по алпийски способ - висят на въжета, без партерния етаж, за да не взлизате в чуждия имот.
Оставяте на съсета да гледа голата бетонно - тухлуна стена и да Ви попита кога ще измажете и първия (партерния) етаж.
Междувременно ако икате правите само на този енаж вътрешна топлоизолация.
Практиката при липса на разбирателство е следната:
Изпълнява се грубия строеж, като на 3 м над терена на калканната стена се прави защитна козирка. Да не падне тухла на главата на съседа.
След завършването на грубия строеж се изпълнява външна топлоизолация и мазилка по алпийски способ - висят на въжета, без партерния етаж, за да не взлизате в чуждия имот.
Оставяте на съсета да гледа голата бетонно - тухлуна стена и да Ви попита кога ще измажете и първия (партерния) етаж.
Междувременно ако икате правите само на този енаж вътрешна топлоизолация.
-
wladi - Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|