начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Запазване на постройка стояща на по-малко от 3 м.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запазване на постройка стояща на по-малко от 3 м.

Мнениеот fugazi » 20 Авг 2009, 16:14

Здравейте, имам следния въпрос. Съседът ми на село е подал жалба за събаряне на тоалетната ни която стои на по-малко от 3 метра от неговата ограда. Тя е строена около 1938г и се съмнявам тогава да е имало такова изискване, тъй като плевнята му, а и наща къща са залепени на оградата. Има ли някакви вариянти по които общината да отхварли жалбата му? Архитектката е млада и си признала, че не е много компетентна. Споменала е за някакъв закон от 1940г. но го нямала и не знае от каде да се намери.
Ще съм благодарен на бързи отговори и съвети, че времето тече :(
fugazi
Нов потребител

Re: Запазване на постройка стояща на по-малко от 3 м.

Мнениеот naughty » 20 Авг 2009, 16:25

ами пуснете жалба за събаряне на плевнята му...

за кой град/село става дума? има ли я въпросната тоалетна нанесена кадастъра?
Имате ли скица на местото?

мисля, че е заварено положение и е търпимо по смисъла на зут. нека някой от юристите да се изкаже компетентно.

За да бъде търпим един строеж по смисъла на пар.16 ал.1 от ПР на ЗУТ следва да са налице няколко предпоставки: строежът да е изграден преди 07.04.1987г., да е без строителни книжа и да е бил допустим по действащите подробни устройствени планове и по правилата и нормативите, действали по време на извършването му или съгласно ЗУТ.

не се плашете, никой няма да ви бутне тоалетната от 1938г била тя и на 50см от съседа.
Последна промяна naughty на 20 Авг 2009, 16:52, променена общо 1 път
naughty
Потребител

Мнениеот fugazi » 20 Авг 2009, 16:43

Благодаря за бързата реакция :) Става въпрос за едно село до Радомир. Майка ми днес е ходила в общината и са и показали някакви скици които според нея са доста неясни на тях не е отбелязана тоалетната. Аз в първия момент също не го възприех на сериозно, но започнаха да пристигат писма със срокове за доброволно събаряне. В общината имат доброто желание да отхвърлят жалбата, но не знаят на какво основание, тъй като въпросния съсед се основавал на сегашния закон (и явно им е редовен клиент :))
А ако подам жалба за неговата плевня, какво е положението с кащата ни която също е на оградата, но поне я има на скицата ?!?
А някой има ли идея каде да намеря по-стар закон в който да не фигурира изискването за разтояние ?
fugazi
Нов потребител

Мнениеот naughty » 20 Авг 2009, 17:11

Закон за Устройство на Територията:

Чл. 42. (1) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Постройките на допълващото застрояване се разполагат
свободно или допрени до основното застрояване в урегулирания поземлен имот или свързано с
допълващо застрояване в съседен имот.
(2) (Предишна ал. 1, изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Постройки на допълващото застрояване, с
изключение на гаражи, работилници и обекти за търговия и услуги, не могат да се разполагат на
уличната регулационна линия или между нея и сградите на основното застрояване. Постройки на
допълващото застрояване могат да се изграждат на вътрешната граница на урегулирания поземлен
имот, ако калканните им стени покриват калканни стени на заварени или новопредвидени постройки
Page 16
в съседния урегулиран поземлен имот или плътни огради.
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) При свободно разполагане постройките на
допълващото застрояване са с височина до 3,6 м и на разстояние от вътрешните граници на
урегулирания поземлен имот най-малко 3 м, а когато са с височина до 2,5 м, са най-малко на 1,5 м от
южната, югозападната и югоизточната граница към съседния урегулиран поземлен имот при
отклонение от южната посока до 45 градуса
naughty
Потребител

Мнениеот anserk » 21 Авг 2009, 01:50

fugazi написа:А някой има ли идея каде да намеря по-стар закон в който да не фигурира изискването за разтояние ?

Няма такъв - нито стар, нито нов! Тези от преди 1951 г.,регламентиращи строителните правила и нормативи за изграждане на населените места, са били по-железни от сегашните!
И май не иде реч за къщичката на клозета и клекалото, а за попивната (септична) яма. Изисквало се е и преди, и сега ( разрешава се само изгребна), тя да е на разстояние от съседа, за да не му наторява градинката до оградата: :idea:
Това е положението! Поне на мен така ми изглежда!
anserk
Активен потребител

Мнениеот fugazi » 21 Авг 2009, 12:43

А каде го видя, че се разрешава изграбна и какжо е определението за такава яма ?
fugazi
Нов потребител

Мнениеот anserk » 24 Авг 2009, 17:24

За раликата между изгребна и септична яма най-добре ще ви обясни инженер ВиК - те за това учат по 5 години! И къде каква и за какви отпадни води се прилагат!
anserk
Активен потребител

Мнениеот fugazi » 25 Авг 2009, 10:17

Разбрах че има Закон за благоустройството на населените места в Царство България - приет с Указ № 93 от 30.11.1897 г., изм. многократно, посл. на 24.02.1911 г.
Имате ли идея каде мога да го намеря, че в нета не го открих ?
Благодаря предварително!
fugazi
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 26 Авг 2009, 16:29

Само не знам как ще докажете, че обектът е построен през 1938г.
В Закона за планавото изграждане на неселете места /действал преди ЗТСУ/ имаше нещо, за строежите построени преди 1958г.Вижте там какво пише.
georgi07
Потребител

Мнениеот sunrise » 26 Авг 2009, 16:32

Интересно , каква е тази тоалетна ,дето е построена 1938г. Масивна ли е , каква ?
Нещо ме съмнява :roll: .
sunrise
Активен потребител

Мнениеот georgi07 » 26 Авг 2009, 16:38

Всъщност съм се объркал нещо.ЗПИНМ влиза в сила през 1950г.Преди това кой закон е действал не знам.По ЗУТ със сигурност не може да е търпима.Но ако докажете, че е строена през 1938г.?! трябва да не е била допустима и по тогава действащия закон.
georgi07
Потребител

Мнениеот naughty » 26 Авг 2009, 17:34

пуснете багерите срещу дирника от '38ма :)

годината се доказва чрез нотариално заверена декларация за годината на построяване на сградата от вас и/или свидетели

кенеф от 1938 може да мине за ахеологична ценност, поискайте защита на култирно-историческо наследство
naughty
Потребител

Мнениеот anserk » 26 Авг 2009, 23:33

Е то бива, бива, ама 12 мнения за една селска тоалетна!!! Какво ли има в нея?
Представям си с какво ще се занимава съда, срещу отказа за издаване на удостоверение за търпимост. Блазя му на тоя адвокат, как ще се прочуе с дело за WC!
anserk
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 27 Авг 2009, 10:24

Аз пък се чудя, как ли изглежда тази тоалетна? И пропускаме нещо важно. Законът не познава самостоятелен обект "тоалетна В къра" или пък в двора, тя има обслужващо значение. Има ли тоалетна в сградата или възможност за изграждане?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот anserk » 28 Авг 2009, 10:04

sunrise написа:И пропускаме нещо важно. Законът не познава самостоятелен обект "тоалетна В къра" или пък в двора, тя има обслужващо значение. Има ли тоалетна в сградата или възможност за изграждане?

АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО!
Тоалетната е към сградата. Като самостоятелен обект в сграда няма код и в приложението към Наредба 3 за кадастралните планове и регистри (сега), а и през 1938 г. Понеже в селата не е имало канализация (като сега) тоалетните са се изнасяли навън при спазване на 3 м от границите.

Информация за размисъл:
Печат в/у планове за къща, заверени април 1932 г., където има W.C.(така е отбелязано).
Настоящите планове се утвърждават при следните условия:
1)......Стр.Полицейски Правилник, публикуван в ДВ бр.255 от 13-II-924 г. и правилника за железо-бетоновите строежи, публикуван в ДВ, брой 25 от 4-V-928 година.
2) .......
Отбелязано е и бил. номер......
Има печати на Царството и н.бр. марки
anserk
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация