начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Строителни документи при смяна на собствеността

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строителни документи при смяна на собствеността

Мнениеот hwang » 03 Сеп 2009, 10:53

Добър ден, колеги!
Не съм много вещ тази област, заради което моля за помощ. Собствеността на един терен - урегулиран поземлен имот, за който има извадени разрешително за строеж, има ПУП, има архитектурен проект и т. н., ще се сменя, т. е. теренът ще се продава. И питам: могат ли новите собственици да се ползват от "строителните документи" директно или ще трябва някакви презаверки или още по-лошо - вадене на нови такива.
Благодаря предварително.
hwang
Младши потребител

Re: Строителни документи при смяна на собствеността

Мнениеот anserk » 04 Сеп 2009, 00:45

Могат да се ползват.С новия НА се подава искане до гл.архитект за вписване на новия Възложител (обикновенно го вписват на гърба бна разрешителното).
Внимавайте за 3-те годни (чл.152 ал.2 ЗУТ).
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 06 Сеп 2009, 00:30

Могат, и то без презаверки, ако са в срок (чл. 153, ал. 2 от ЗУТ). Вписването на името на новия възложител на гърба на разрешението за строеж не поражда никакви правни последици, но липсата на договор за продажба на инвестиционния проект може да породи, и то сериозни последици.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 06 Сеп 2009, 01:34

magodeoz написа:но липсата на договор за продажба на инвестиционния проект може да породи, и то сериозни последици.

С това не сме се сблъсквали! Повечето проекти (особено за къщи) се правят без договори с проектантите и не се знае на кой са авторските права. В по-ново време вече ги изискваме договорите, но много рядко сме засичали такава клауза (при фирмените договори).
anserk
Активен потребител

Мнениеот mladej » 07 Сеп 2009, 17:12

Ще купувам селска къща с двор. Къщата е на повече от 120 год. НОТАРИУСЪТ ми иска строителните книжа??? Ами сега ?? Някаква идея??? Нима ще и правя ново заснемане на този гредоред ???
mladej
Младши потребител

Мнениеот Melly » 07 Сеп 2009, 17:32

mladej написа:Ще купувам селска къща с двор. Къщата е на повече от 120 год. НОТАРИУСЪТ ми иска строителните книжа??? Ами сега ?? Някаква идея??? Нима ще и правя ново заснемане на този гредоред ???

Казах ли ти че парите ще ти стигнат за това тук: КЛИК
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 07 Сеп 2009, 17:38

mladej написа:Ще купувам селска къща с двор. Къщата е на повече от 120 год. НОТАРИУСЪТ ми иска строителните книжа??? Ами сега ??

Ако къщата не е описана никъде и няма никакви документи, Нотариусът няма как да я впише в договора за покупко-продажба, освен като купчина материали. Продавачът да се снабди с удостоверение за търпимост.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот min4o73 » 10 Ное 2009, 20:15

Здравейте на всички, ето една фирма, компетентна в за строителни документи във Варна. Един приятел ми я препоръча Централ Варна строителни документи
http://stroitelstvo24.eu/companies/central-540.html
min4o73
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация