начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Кой е прав? Тарикат-чиновника или аз?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кой е прав? Тарикат-чиновника или аз?

Мнениеот belaqua » 06 Ное 2009, 13:56

Здравейте , данъчната оценка на имота ми /парцел в регулация / е 98 000 лева за 4,5 дка./пазарната цена е многократно повече / Общината иска да вземе 23% от площта по чл. 16 от ЗУТ за техни си цели . Дотук -добре . За обезщетение ми дават или 500/петстотин /лева защото имота бил крив и на края на квартала или "безплатно" да ми направят УПИ, което струвало 10 000 лева , че и повече .УПИ-то било като промоция от страна на администрацията .Е, сега аз какво да правя ? Мисля да съдя общината - и ще бъда прав в действието си .
Ще бъда много благодарен, ако някой даде съвет какво да направя .
Последна промяна belaqua на 06 Ное 2009, 17:18, променена общо 2 пъти
belaqua
Нов потребител

Re: Кой е прав? Тарикат-чиновника или аз?

Мнениеот petyo_pk » 06 Ное 2009, 14:25

намираш добър адвокат ! И чакаш парички за обезщетение !
petyo_pk
Младши потребител

Мнениеот belaqua » 06 Ное 2009, 14:39

petyo_pk написа:намираш добър адвокат ! И чакаш парички за обезщетение !

Това професионално мнение е или само приятелски съвет?
belaqua
Нов потребител

Мнениеот anserk » 08 Ное 2009, 23:19

belaqua написа:За обезщетение ми дават или 500/петстотин /лева защото имота бил крив и на края на квартала или "безплатно" да ми направят УПИ, което струвало 10 000 лева , че и повече .УПИ-то било като промоция от страна на администрацията .

belaqua написа:Мисля да съдя общината - и ще бъда прав в действието си .

Това е несериозно :wink: Има едни планове/ПУП/, има една комисия по чл.210 на ЗУТ с решения, има оценители, има Кмет на общината, който управлява със Заповеди, а те се обжалват, и не на последно място този чл.16 на ЗУТ има 7 /седем/ алинеи .............
Най-добре, като първа стъпка, идете на консултация при адвокат и специалист(архитект или инженер ) със скицата на имота и НА за собственост. Те ще погледнат документите и при всички случаи и плановете, ще ви дадат съвет кое да изберете.
Накрая Вие решавате какво да предпочетете :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот namakak » 08 Ное 2009, 23:51

(5) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2006 г.) Собствениците на поземлени имоти по ал. 4 придобиват собствеността върху новообразуваните с плана урегулирани поземлени имоти, а общината придобива собствеността върху отстъпените й части по ал. 1 от датата на влизане в сила на плана.
Отстъпвате,но докато сте във владение,ще трябва да си наемете адвокат.Защото и техническите експертизи може да не са вярни,и вашите нотариални актове,при запор заради материален спор ще ви трябва и вещо лице,но ако не сте доволен може и до вкс да стигнете.То докато разберете каква е истината може и години да минат,затова най-добре адвокатска колегия.. :? :D
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот anserk » 09 Ное 2009, 00:09

namakak написа:Отстъпвате,но докато сте във владение,ще трябва да си наемете адвокат.

Абсолютно прав!!!
Това, което общините предлагат напоследък, е парцел с приблизителна квадратура на отстъпеното.Пари не предлагат, защото естествено при всички случаи се отива на съд (нищожни оценки от оценители, посочени от общината).
Пак се прави оценка на отстъпеното и предложеното, но разликата е минимална, ако двата имота са в един квартал или район.Е, по-често не са, ама зависи много в коя част на БГ са :lol:
anserk
Активен потребител

Мнениеот belaqua » 09 Ное 2009, 11:43

anserk написа:[color=#4080BF]
namakak написа:.Пари не предлагат, защото естествено при всички случаи се отива на съд (нищожни оценки от оценители, посочени от общината).
:

Града е Бургас , квартала е Долно Езерово и днес или утре ще замина за там .Не им искам парите защото ги нямат , но поне да ми дадат съответстващо /или даже приблизително / обезщетение -декар за декар.Може би не обърнахте внимание , но ДАНЪЧНАТА ОЦЕНКА на имота е 100 000 лева за 4,5 дка и плащам данъка, както си му е реда .Проблема е , че общинската управа очевидно не желае да спазва закона .Заявяват ми , че този имот не струва и 5 лева , защото не бил в регулация , а бил нива .Хем нива , хем в НА пише че е в регулация , хем и данък върху 100 000, че и за улица им трябва .Улица през нива виждал ли е някой ?С тротоари ?Проблема ми е , че ме мислят за селския идиот.Верно , не съм завършил право , но по жълтите павета в моята махала , юристи бол.Но защо да се стига до там ?Мислят си, че като са яхнали властта в града и квартала са хванали Нептун за шлифера и законите са само за декорация . Лошото е , че заради тъпотата и лакомията на тарикатите ще се блокира облагородяването на това доста грозно село /квартал вече /.
belaqua
Нов потребител

Мнениеот belaqua » 09 Ное 2009, 12:05

namakak написа:То докато разберете каква е истината може и години да минат,затова най-добре адвокатска колегия.. :? :D

Един кратък въпрос : Моето възражение на плана , ще спре ли навлизането на машините и започване на строителни работи в имота ми , преди да съм получил удовлетворително разрешение на пролема ?Или, те ще си строят улицата през "нивата" ми, пък аз ще си получа обезщетението след двайсетина години ? ........... или ще трябва да си станем роднини с някоя бургаска адвокатска колегия . за да се реши пролема ?
belaqua
Нов потребител

Мнениеот anserk » 09 Ное 2009, 23:43

belaqua написа:Моето възражение на плана ,

Ако имота е в регулация, това значи че има и влязъл в сила план за регулация на "кварталчето" и улиците. Кога и с коя заповед на кмет - пише в скицата на имота. Така че за възражение на план - не би трябвало да иде реч.
А сравняването на имотите не е по данъчна оценка, а по "справедлива пазарна оценка", каквото и да значи това, като се прави от оценител (лицензиран).Там вече сигурно ще се наложи да възразявате. Трябва ви адвокат(аз не съм и затова не ме подозирайте в съсловна умисъл) още в началото, защото в хода на процедурата ще ви се наложи да слушате още куп глупости за имота си, а на юрист малко трудно ще ги снасят.
Успокойте топката и успех!
anserk
Активен потребител

Мнениеот belaqua » 10 Ное 2009, 08:09

anserk написа:
belaqua написа:Моето възражение на плана ,

Успокойте топката и успех!

Благодаря ви !!! След час заминавам , за да видя на място какво е .Ще ги разбия .Събрах вече достатъчно информация .Като свърши патакламата - ще ви информирам на Л.С.И адвокат от града имам .
belaqua
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация