начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

регистрация в строителната камара

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

регистрация в строителната камара

Мнениеот jeeny » 11 Ное 2009, 13:39

Здравейте
Имам следното питане.С приятеля ми искаме да регистрираме строителна фирма за строеж на малки еднофамилни къщи и вили.От ЗУТ не ми стана ясно необходима ли е регистрация в камарата на строителите ако строежите ще са от пета категория. Той има строително образование и опит, но придобити в чужбина, защото самия той е чужденец.
Аз имам икономическо образование.
Мога ли аз да регистрирам фирмата без да съм със строително образование и в крайна сметка трябва ли ми регистрация в камарата?
Благодаря ви.
jeeny
Нов потребител

Re: регистрация в строителната камара

Мнениеот zelen » 12 Ное 2009, 18:56

jeeny написа:Здравейте
Имам следното питане.С приятеля ми искаме да регистрираме строителна фирма за строеж на малки еднофамилни къщи и вили.От ЗУТ не ми стана ясно необходима ли е регистрация в камарата на строителите ако строежите ще са от пета категория. Той има строително образование и опит, но придобити в чужбина, защото самия той е чужденец.
Мога ли аз да регистрирам фирмата без да съм със строително образование и в крайна сметка трябва ли ми регистрация в камарата?
Благодаря ви.

Здравейте,

Редът за регистрация на фирми е подчинен на определени изисквания.
За регистрирането й ще ви е нужен адвокат.
Препоръчително е и при бъдещата ви строителна дейност да имате доверен адвокат, който да е ваш помощник в материята, свързана с устройство на територията, както и във другите области от правото, в които ще попадате в работата си.

Успех!
zelen
Потребител

Мнениеот assistant » 13 Ное 2009, 10:13

Член 157, ал. 2 от ЗУТ , изречение второ гласи: "Откриването на строителна площадка и определянето на строителна линия и ниво, както и заверката на заповедната книга, се извършват след представяне от възложителя на договор за изпълнение на строежа със строител, който е вписан в Централния професионален регистър на строителя, освен ако строежът е от категория, за която не се изисква вписване на строителя в регистъра."

В Закона за Камарата на строителите /обн. ДВ бр.108 от 29 декемри 2006г./, в чл.14, алинея 2, е записано: „Строежи на жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, на вилни сгради и строежи по чл. 137, ал. 1, т. 5, букви "в" и "г" от Закона за устройство на територията могат да се изпълняват и от строители, които не са вписани в регистъра”.
За изпълнение на СМР, за които не се изисква издаване на Разрешение за строеж съгласно чл.151 от ЗУТ,също не е необходимо вписване на строителната фирма в регистъра.

Съгласно писмо изх № CT-839-00-549 /23.01.2009 год. на Началника на ДНСК София :
1. Задължително се изисква вписване в регистъра на всички подизпълнители, които са на строителната площадка и имат договор с главния изпълнител за изпълнение на отделни части или СМР. Вписването може да бъде за отделни видове СМР, без да се изисква да имат категорията на строежа, т.е. съобразно възможностите и специализацията на строителя.
2. Когато възложителят сключва договори с повече от един строител за изпълнение на строежа, тогава всички тези строители трябва да имат вписване в категорията, от която е конкретния строеж.

В заключение:
Без да сте вписани в ЦПРС :
1. Фирмата може да работи като изпълнител на жилищни и смесени сгради с височина до 10м. /кота корниз/ , вилни сгради и т.н. по чл. 137, ал. 1, т. 5, б. "в" и "г" от ЗУТ .
2. Можете да изпълнявате СМР, за които не се изисква издаване на Разрешение за строеж.
3. Не можете да изпълнявате производствени строежи, дори да са V категория
4. Не можете да бъдете подизпълнители на строежи извън тези, по които можете да бъдете изпълнители.
assistant
Нов потребител

Мнениеот assistant » 13 Ное 2009, 10:56

За регистрацията на фирмата в ЦПРС изобщо не е необходим адвокат. Един средно интелигентен човек с компютърна грамотност може да попълни заявлението за вписване в ЦПРС и да подаде документите за вписване. На сайта на КСБ /Услуги/Регистър са дадени най-подробни указания.

По време на работата ви като строители също изобщо не ви е необходим адвокат . Ако се притеснявате, че не можете да се справите с необходимата строителна документация, можете да си наемете надзорна фирма /списъка на надзорните фирми можете да намерите в сайта на ДНСК / . Това са хората, които са запознати с документите по разрешаването, изпълнението и завършването на строителството.

В България адвокатите, вещи по ЗУТ и Наредбите към него се броят на пръсти, да не кажа, че изобщо ги няма!!!
assistant
Нов потребител

Мнениеот milletti » 13 Ное 2009, 11:40

assistant написа:За регистрацията на фирмата в ЦПРС изобщо не е необходим адвокат. Един средно интелигентен човек с компютърна грамотност може да попълни заявлението за вписване в ЦПРС и да подаде документите за вписване. На сайта на КСБ /Услуги/Регистър са дадени най-подробни указания.
В България адвокатите, вещи по ЗУТ и Наредбите към него се броят на пръсти, да не кажа, че изобщо ги няма!!!

Позволявам си да се включа и да коментирам мнението Ви, именно, защото съм минала през "лесното" вписване в ЦПРС около дузина пъти. След като уважаемият кандидат строител бъде върнат няколко пъти от камарата, защото не отговаря на част от изискванията им, може би все пак ще трябва същият да потърси квалифицирана помощ. Пък дори да не е от адвокат. Лица с определена квалификация на трудов договор, минимален оборот за предходна/и година/и, налична строителна техника...и много други дребни неща са необходими, за а бъде вписан някой в ЦПРС. Как ще се регистрира лицето, въпреки, че на първо четене не отговаря на изискванията? ЗКС и ПРВВЦПРС дават такава възможност. Ако кандидат строителя е наясно как се четат правни норми и как се извлича необходимата информация от тях - супер, да не ползва тогава консултант. Но практиката показва, че това далеч не е така. А и нещата за строителя далеч не приключват с вписването в регистъра. А годишното потвърждаване? Ако той не е наясно какво и как трябва да прави през годината, за да може да бъде потвърдена регистрацията му и през следващата година, пак ок, нека не ползва консултант и след това. Но е добре да се знае, че след първоначалното вписване, следва годишно потвърждаване...всяка година. :!:
Всъщност, дали сте виждали как изглежда заявлението, което се подава в Камарата? Класьор, ама от най-дебелите. Ако всичко е коректно попълнено и приложено, заявлението и приложенията често надхвърлят 100 страници...
Успех на всички самодейци, както и на всички, които вярват, че боравенето със специфични материи е задача за четвъртокласници.

П.П. Сещам се и за контролния печат на заявленията и за заключването на прифила на заявителя... и за куп други неща. Но те са понисими явно за средноинтелигентен и компютърно грамотен човек.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот anserk » 13 Ное 2009, 12:13

assistant написа:Член 157, ал. 2 от ЗУТ , изречение второ гласи: "Откриването на строителна площадка и определянето на строителна линия и ниво, както и заверката на заповедната книга,

Assistant някога да си откривал стр.площадка и да си давал строителна линия и ниво? Да си се подписвал отначало до край на протокол обр.2 (едно от строителните книжа)? Да си заверявал заповедна книга?
Абсолютно прав е milletti:
milletti написа:След като уважаемият кандидат строител бъде върнат няколко пъти от камарата, защото не отговаря на част от изискванията им, може би все пак ще трябва същият да потърси квалифицирана помощ. Пък дори да не е от адвокат.

Този закон за камарата на строителите е ОТВРАТ - никакво съответствие с Наредба 1 за номенклатурата на видовете строежи и категорията им! Направен е да обслужва определени строителни фирми, които могат да си позволят всяка година да снасят ...... лева такси. Ще ги познаете по членовете на УС.
Трябва да има правила, но не и по този закон!
Стигнахме до там, да ни викат за строителен надзор на къщи (пета категория), строени от ........бригади и да се чудим как да им ги предаваме без строителна документация по реда на Наредба 3.
Строителната дейност не е творческа самодейност :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот jeeny » 14 Ное 2009, 13:18

Искам да благодаря за отговорите. Информацията ще ми е много полезна.Разбирам все пак, че ще се сблъскам с доста трудности, особено като се има предвид че материята ми е сравнително непозната....Ще си запазя правото на още въпроси. Дотогава- успех на всички!
jeeny
Нов потребител

Мнениеот light_shaft » 19 Ное 2009, 14:03

Здравей assistant , въпроса ми е от къде може да се черпи инфо за подобни писма като това - № CT-839-00-549 /23.01.2009 год. на Началника на ДНСК ?
light_shaft
Нов потребител

Мнениеот vedaconbg » 23 Ное 2009, 14:58

jeeny написа:Здравейте
Благодаря ви.

Здравейте,
регистрация за Строителната Камара Ви е необходими при всеки един случай на упражняване на строителна дейност в страната.

Това , коя категория ще получите - не се третира от ЗУТ, а от Закона за строителството и съответно от Правилника на приложението му.

Реално не са ви необходими адвокати - съществуват редица консултантски фирми, които извършват подобна услуга, обучения и регистрации в Камарата на Строителите.

С уважение!
vedaconbg
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация