- Дата и час: 29 Ное 2024, 02:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна статут на помещение(от магазин в кафене)
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Промяна статут на помещение(от магазин в кафене)
Здравейте!
В активни преговори съм за помещение което в момента има статут на магазин, но искам да го направя кафе.Имам съгласието на собствениците но те не искат да се ангажират с документацията.
ПРОБЛЕМА Е че парцела представлява къща на два етажа.С два отделни входа са обособени два мезонета на две отделни лица( изпокарани покрай дялбата)Не съм запознат с процедурите по промяната на статута, но най-сложното е че не можем да вземем разрешението на съседа.
Знам за вратичката в ЗУТ чл. 38 т. 5 но не ми се иска да премина през цялата бюрократична пумия и да се окаже, че мен тази вратичка не ме касае.
Също така ако има запознати "форумисти" моля за насока от къде да започна с документите и колко би ми струвало всичко.
Имам два месеца гратисен период за наема............Дали е достатъчен срок.
Благодаря предварително.
Помещенията за които преговарям са отбелязани с 2.
Тези на комшията с 1.
В активни преговори съм за помещение което в момента има статут на магазин, но искам да го направя кафе.Имам съгласието на собствениците но те не искат да се ангажират с документацията.
ПРОБЛЕМА Е че парцела представлява къща на два етажа.С два отделни входа са обособени два мезонета на две отделни лица( изпокарани покрай дялбата)Не съм запознат с процедурите по промяната на статута, но най-сложното е че не можем да вземем разрешението на съседа.
Знам за вратичката в ЗУТ чл. 38 т. 5 но не ми се иска да премина през цялата бюрократична пумия и да се окаже, че мен тази вратичка не ме касае.
Също така ако има запознати "форумисти" моля за насока от къде да започна с документите и колко би ми струвало всичко.
Имам два месеца гратисен период за наема............Дали е достатъчен срок.
Благодаря предварително.
Помещенията за които преговарям са отбелязани с 2.
Тези на комшията с 1.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна grizlio на 10 Фев 2010, 18:50, променена общо 1 път
- grizlio
- Младши потребител
Re: Промяна статут на помещение(от магазин в кафене)
grizlio написа:помещение което в момента има статут на магазин,
Уточняващ въпрос: С какъв документ е даден този статут и къде се намира това помещение (магазин)? А този съсед - на какво е съсед?
- anserk
- Активен потребител
Не знам с какъв документ е даден статута на магазин. Станало е преди 7 г.
Помещението е във Варна на центъра. А съседа е съсед в сградата която е разделена много сложно. Но двете помещения са с отделни входове и нямат нищо общо освен стени и таван......
Помещението е във Варна на центъра. А съседа е съсед в сградата която е разделена много сложно. Но двете помещения са с отделни входове и нямат нищо общо освен стени и таван......
- grizlio
- Младши потребител
Не е ясно какво друго има в сградата освен магазина, който ще наемате. Ако сградата е на два етажа и има два "мезонета" (т. е. два двуетажни обекта, отделени един от друг с вертикална стена), и единият от тях е магазин - какво е другият? Вие целия "мезонет" ли ще наемате, или само партерната му част? За достъп до обекта минава ли се през двор, или е направо от улицата?
Дайте малко повече информация, иначе принуждавате консултантите да се правят на врачки - не е хубаво, а и за Вас няма полза.
"Вратичката" в чл. 38 (5) от ЗУТ се отнася за сгради в режим на етажна собственост - тази такава ли е?
Дайте малко повече информация, иначе принуждавате консултантите да се правят на врачки - не е хубаво, а и за Вас няма полза.
"Вратичката" в чл. 38 (5) от ЗУТ се отнася за сгради в режим на етажна собственост - тази такава ли е?
- magodeoz
- Активен потребител
grizlio написа:Не знам с какъв документ е даден статута на магазин. Станало е преди 7 г.
Помещението е във Варна на центъра.
Ах, тази Варна....
grizlio написа:В активни преговори съм за помещение което в момента има статут на магазин,
Освен за евро/м2, на тези "активни" преговори става ли въпрос за : документ за собственост на помещението (има ли и какво пише в него), договор за наем за ползване на .....(какво), съгласие на собственика на магазина (евентуално ако има документ за това) за извършване на преустройство и след срока на договора като какво ще си иска имота .......и още....... А нещо да е ставало въпрос за адвокат
grizlio написа:Знам за вратичката в ЗУТ чл. 38 т. 5 но не ми се иска да премина през цялата бюрократична пумия и да се окаже, че мен тази вратичка не ме касае.
Това не е вратичка в закона, а параден вход и се радвайте, ако можете да го използвате! Защото ми мирише на ал.4
- anserk
- Активен потребител
Здравей "grizlio",
Задължително трябва да получиш съгласието на съседа без него няме да стане.
Вратичката в ЗУТ чл. 38 т. 5 не ви върши работа защото между магазин и кафене има разлика в нивото на шум и най вероятно ще се наложи допълнителна изолация към повещенията на съседа, за кафенето задължително се изисква и вентилация. За целта ви е необходима проектна документация отговаряща на изискванията за заведение за обществено хранене заверена и от ХЕИ. В противен случай строежът е незаконен и няма да получите разпрешение за ползване.
grizlio написа:две отделни лица( изпокарани покрай дялбата)Не съм запознат с процедурите по промяната на статута, но най-сложното е че не можем да вземем разрешението на съседа. Знам за вратичката в ЗУТ чл. 38 т. 5
Задължително трябва да получиш съгласието на съседа без него няме да стане.
Вратичката в ЗУТ чл. 38 т. 5 не ви върши работа защото между магазин и кафене има разлика в нивото на шум и най вероятно ще се наложи допълнителна изолация към повещенията на съседа, за кафенето задължително се изисква и вентилация. За целта ви е необходима проектна документация отговаряща на изискванията за заведение за обществено хранене заверена и от ХЕИ. В противен случай строежът е незаконен и няма да получите разпрешение за ползване.
. Първо съгласието на съседа, второ искате от Гл. Архитект виза за промяна на предназначението, трето проекти и т.н...grizlio написа:насока от къде да започна с документите
Само процедурата по изготвяне и узаконяването на проектната документация и издаване на разрешение за сроеж , малко вероятно е да стане за два месеца.grizlio написа:Имам два месеца ......Дали е достатъчен срок
- nikonik
- Младши потребител
nikonik написа:Задължително трябва да получиш съгласието на съседа без него няме да стане.
Недейте да плашите хората излишно
Ако има издадено разрешение за ползване на помещенията за магазин (документ от РДНСК гр.Варна), то още преди 7 г. е дадено съгласието за смяната на статута
Намеквам за прилагането на ал.4, защото имам съмнение за издадено РП преди 7 г. Дано се лъжа
А чл.38 ал.5 с поправката от 2007 г. наистина върши добра работа
Вярно е, че ще трябва да поиска смяна на статута, но поне си спестява искането на съгласие!
- anserk
- Активен потребител
Уважаеми "anserk" съжалявам но не съм съгласен
Да дадено е съгласие за промяна на предназначението от може би жилище в магазин, но сега наново трябва да се иска предназначението от магазин в кафене и обясних защо.anserk написа:още преди 7 г. е дадено съгласието за смяната на
Да върши работа ако пренебрегнете последната част от алинеята "в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.anserk написа:А чл.38 ал.5 с поправката от 2007 г. наистина върши добра работа
- nikonik
- Младши потребител
nikonik написа:"в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
Ето един нагледен пример за тъпотата на този, който го е писал-да не говорим за този,който го е приемал и как не се използва в практиката
Нали ще има проект и преди да се пусне в експлоатация се замерват факторите на работната среда за всеки обект! А между магазин и кафене разликата не е в нормата на децибелите и "другите замърсявания", а съвсем в друго направление
Но, това не е предмет на питането! И, nikonik, имам чувството, че понякога форума се превръща в семинар!
Нищо лично
- anserk
- Активен потребител
.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:25, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
@nikonik:
От чисто любопитство - на какво се дължи тази категоричност на съжденията? Да не би да имате таланти, за които и самият Вие не подозирате?
От чисто любопитство - на какво се дължи тази категоричност на съжденията? Да не би да имате таланти, за които и самият Вие не подозирате?
- magodeoz
- Активен потребител
@"anserk", съжалявам че се обърнах лично към Вас, не се опитвах да ви опонирам, всяко мнение в форума е лично и отговорноста също. Просто заставка към моито мнение.
И аз се замислих над това. Занята ми е такъв че всяко надценявне на възможностите може да доведе до пагубни последствия. Категоричност на съжденията се дължи на дългите години практика, трезвата преценка на възможностите и не се опитвам да бъда най великият специялист във форума. Никога не съм се надценявал и никога не съм приемал че моето мнение е единствено вярно и меродавно.
Нищо лично
И понеже и двамата сме категорични за това и за да бъде "grizlio" сигуирен че проекта ще бъде одобрен да отиде в общината и да провери какво ще се изиско са това.anserk написа:Нали ще има проект
съгласен съм с Вас, мойто виждане е че всеки има право да даде своето мнение, кое е вярно кое не да преценява питащият. Най малко аз се опитвам да бъда докладчик в него. Разходете се по темите и ще видите кои са докладчиците.anserk написа:И, nikonik, имам чувството, че понякога форума се превръща в семинар!
magodeoz написа:на какво се дължи тази категоричност на съжденията? Да не би да имате таланти, за които и самият Вие не подозирате
И аз се замислих над това. Занята ми е такъв че всяко надценявне на възможностите може да доведе до пагубни последствия. Категоричност на съжденията се дължи на дългите години практика, трезвата преценка на възможностите и не се опитвам да бъда най великият специялист във форума. Никога не съм се надценявал и никога не съм приемал че моето мнение е единствено вярно и меродавно.
Нищо лично
- nikonik
- Младши потребител
nikonik написа:И понеже и двамата сме категорични за това и за да бъде "grizlio" сигуирен че проекта ще бъде одобрен да отиде в общината и да провери какво ще се изиско са това.
Опитвам се, колкото мога по-просто и тактично, да кажа на такива като grizlio, че преди наемане на помещения, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да направят консултация с АРХИТЕКТ и договора за наем да е проверен от АДВОКАТ (негов) Търси се помощ постфактум (два месеца гратисен период), като за проект и РС срока е 1 месец, обявяване.....УП ......
А в общините не винаги се дава точното указание, защото не им се поднася от питащите коректна информация (най-вече от незнание) по казусите (и тук във форума го наблюдаваме):D
- anserk
- Активен потребител
.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:25, променена общо 1 път
- probcho
- Активен потребител
Благодаря на всички които се отзоваха......
Аз разбира се преди да отправя питането към вас, бях първо в общината, след това в районното кметство. Но там служителите не можаха да отговорят на нищо конкретно от това което питах.
Единственото което разбрах от тях е че има такса за смяна на статута. 4 лв/кв.м
И че ми трябва нотариален акт и пълномощно от собствениците за да се задейства цялата процедура. За срок ми казаха че тяхната част за около 45 дни се приключва.
Нищо друго не можах да изкопча от тях........а и бяха прекалено заети с кафетата. Оказа се че парцела няма скица в кадастъра и сега собствениците се занимават с това. И след около 2 седмици ще има нова информация с развитие по казуса.......
Аз разбира се преди да отправя питането към вас, бях първо в общината, след това в районното кметство. Но там служителите не можаха да отговорят на нищо конкретно от това което питах.
Единственото което разбрах от тях е че има такса за смяна на статута. 4 лв/кв.м
И че ми трябва нотариален акт и пълномощно от собствениците за да се задейства цялата процедура. За срок ми казаха че тяхната част за около 45 дни се приключва.
Нищо друго не можах да изкопча от тях........а и бяха прекалено заети с кафетата. Оказа се че парцела няма скица в кадастъра и сега собствениците се занимават с това. И след около 2 седмици ще има нова информация с развитие по казуса.......
- grizlio
- Младши потребител
В помещението се влиза директно от улицата. Има два входа от двете улици. Помещението е на ъгъл(крастовище). На две нива има и нещо като приземен етаж-две стаи допълнително които не смятам да ползвам, защото достъпът към тях е труден........Помещението върви като пакет и ще го взема цялото. Само възнамерявам да махна две стени които не са носещи а са тухлени допълнително поставени........На първият етаж има вентилационна система която е доста стара и ще се подмени....
Съседа си живее там ..във вътрешността на имота, но както споменах по-горе е със отделен вход.
Съседа си живее там ..във вътрешността на имота, но както споменах по-горе е със отделен вход.
- grizlio
- Младши потребител
grizlio написа:Съседа си живее там ..във вътрешността на имота, но както споменах по-горе е със отделен вход.
Това май затвори вратичката по чл. 38 (5) от ЗУТ? За сметка на това май отваря други вратички...
- magodeoz
- Активен потребител
това е и най-ниската оферта която получих за изготвяне на документите.
Моля ако някой има някакви допълнителни коментари да ги сподели.
Моля ако някой има някакви допълнителни коментари да ги сподели.
Последна промяна grizlio на 10 Фев 2010, 18:42, променена общо 1 път
- grizlio
- Младши потребител
Ето и визуализация на помещенията. Тези които смятам да наема са отбелязани с 2
На съседа са 1
На съседа са 1
- grizlio
- Младши потребител
Уважаеми grizlio, след като сте ходили в Общината и районното кметство, което е или Одесос или Приморски не се ли намери някой, който да ви каже, че в момента всички одобрение минават през голяма община и там е пълен хаус. Правомощията на районните архитекти са иззети със заповед на кмета.Без да искам да ви плаша двата месеца гратисен период, с които разполагате ще се окажат крайно недастатъчни. Само в Кадастъра ще ви отнемат поне седмица. Обърнете се към надзорна фирма за промяната на статута. Сам едва ли ще успеете да се справите. Договорът за наем задължително съгласувайте с адвокат.
- simted
- Младши потребител
30 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|