начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Промяна статут на помещение(от магазин в кафене)

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна статут на помещение(от магазин в кафене)

Мнениеот grizlio » 02 Фев 2010, 19:53

Здравейте!
В активни преговори съм за помещение което в момента има статут на магазин, но искам да го направя кафе.Имам съгласието на собствениците но те не искат да се ангажират с документацията.
ПРОБЛЕМА Е че парцела представлява къща на два етажа.С два отделни входа са обособени два мезонета на две отделни лица( изпокарани покрай дялбата)Не съм запознат с процедурите по промяната на статута, но най-сложното е че не можем да вземем разрешението на съседа.
Знам за вратичката в ЗУТ чл. 38 т. 5 но не ми се иска да премина през цялата бюрократична пумия и да се окаже, че мен тази вратичка не ме касае.
Също така ако има запознати "форумисти" моля за насока от къде да започна с документите и колко би ми струвало всичко.
Имам два месеца гратисен период за наема............Дали е достатъчен срок.
Благодаря предварително.
Помещенията за които преговарям са отбелязани с 2.
Тези на комшията с 1.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна grizlio на 10 Фев 2010, 18:50, променена общо 1 път
grizlio
Младши потребител

Re: Промяна статут на помещение(от магазин в кафене)

Мнениеот anserk » 03 Фев 2010, 12:34

grizlio написа:помещение което в момента има статут на магазин,

Уточняващ въпрос: С какъв документ е даден този статут и къде се намира това помещение (магазин)? А този съсед - на какво е съсед?
anserk
Активен потребител

Мнениеот grizlio » 03 Фев 2010, 17:56

Не знам с какъв документ е даден статута на магазин. Станало е преди 7 г.
Помещението е във Варна на центъра. А съседа е съсед в сградата която е разделена много сложно. Но двете помещения са с отделни входове и нямат нищо общо освен стени и таван......
grizlio
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 03 Фев 2010, 18:32

Не е ясно какво друго има в сградата освен магазина, който ще наемате. Ако сградата е на два етажа и има два "мезонета" (т. е. два двуетажни обекта, отделени един от друг с вертикална стена), и единият от тях е магазин - какво е другият? Вие целия "мезонет" ли ще наемате, или само партерната му част? За достъп до обекта минава ли се през двор, или е направо от улицата?
Дайте малко повече информация, иначе принуждавате консултантите да се правят на врачки - не е хубаво, а и за Вас няма полза.
"Вратичката" в чл. 38 (5) от ЗУТ се отнася за сгради в режим на етажна собственост - тази такава ли е?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 03 Фев 2010, 20:09

grizlio написа:Не знам с какъв документ е даден статута на магазин. Станало е преди 7 г.
Помещението е във Варна на центъра.

Ах, тази Варна.... :D :D
grizlio написа:В активни преговори съм за помещение което в момента има статут на магазин,

Освен за евро/м2, на тези "активни" преговори става ли въпрос за :roll: : документ за собственост на помещението (има ли и какво пише в него), договор за наем за ползване на .....(какво), съгласие на собственика на магазина (евентуално ако има документ за това) за извършване на преустройство и след срока на договора като какво ще си иска имота :idea: .......и още....... А нещо да е ставало въпрос за адвокат :?:
grizlio написа:Знам за вратичката в ЗУТ чл. 38 т. 5 но не ми се иска да премина през цялата бюрократична пумия и да се окаже, че мен тази вратичка не ме касае.

Това не е вратичка в закона, а параден вход :wink: и се радвайте, ако можете да го използвате! Защото ми мирише на ал.4 :cry:
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikonik » 04 Фев 2010, 16:01

Здравей "grizlio",
grizlio написа:две отделни лица( изпокарани покрай дялбата)Не съм запознат с процедурите по промяната на статута, но най-сложното е че не можем да вземем разрешението на съседа. Знам за вратичката в ЗУТ чл. 38 т. 5

Задължително трябва да получиш съгласието на съседа без него няме да стане.
Вратичката в ЗУТ чл. 38 т. 5 не ви върши работа защото между магазин и кафене има разлика в нивото на шум и най вероятно ще се наложи допълнителна изолация към повещенията на съседа, за кафенето задължително се изисква и вентилация. За целта ви е необходима проектна документация отговаряща на изискванията за заведение за обществено хранене заверена и от ХЕИ. В противен случай строежът е незаконен и няма да получите разпрешение за ползване.
grizlio написа:насока от къде да започна с документите
. Първо съгласието на съседа, второ искате от Гл. Архитект виза за промяна на предназначението, трето проекти и т.н...
grizlio написа:Имам два месеца ......Дали е достатъчен срок
Само процедурата по изготвяне и узаконяването на проектната документация и издаване на разрешение за сроеж , малко вероятно е да стане за два месеца.
nikonik
Младши потребител

Мнениеот anserk » 04 Фев 2010, 16:50

nikonik написа:Задължително трябва да получиш съгласието на съседа без него няме да стане.

Недейте да плашите хората излишно :roll:
Ако има издадено разрешение за ползване на помещенията за магазин (документ от РДНСК гр.Варна), то още преди 7 г. е дадено съгласието за смяната на статута :wink:
Намеквам за прилагането на ал.4, защото имам съмнение за издадено РП преди 7 г. Дано се лъжа :wink:
А чл.38 ал.5 с поправката от 2007 г. наистина върши добра работа :wink:
Вярно е, че ще трябва да поиска смяна на статута, но поне си спестява искането на съгласие!
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikonik » 04 Фев 2010, 17:14

Уважаеми "anserk" съжалявам но не съм съгласен
anserk написа:още преди 7 г. е дадено съгласието за смяната на
Да дадено е съгласие за промяна на предназначението от може би жилище в магазин, но сега наново трябва да се иска предназначението от магазин в кафене и обясних защо.
anserk написа:А чл.38 ал.5 с поправката от 2007 г. наистина върши добра работа
Да върши работа ако пренебрегнете последната част от алинеята "в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
nikonik
Младши потребител

Мнениеот anserk » 04 Фев 2010, 17:36

nikonik написа:"в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.

Ето един нагледен пример за тъпотата на този, който го е писал-да не говорим за този,който го е приемал и как не се използва в практиката :roll:
Нали ще има проект и преди да се пусне в експлоатация се замерват факторите на работната среда за всеки обект! А между магазин и кафене разликата не е в нормата на децибелите и "другите замърсявания", а съвсем в друго направление :idea:
Но, това не е предмет на питането! И, nikonik, имам чувството, че понякога форума се превръща в семинар!
Нищо лично :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 04 Фев 2010, 21:55

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:25, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Фев 2010, 22:56

@nikonik:
От чисто любопитство - на какво се дължи тази категоричност на съжденията? Да не би да имате таланти, за които и самият Вие не подозирате?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nikonik » 05 Фев 2010, 12:58

@"anserk", съжалявам че се обърнах лично към Вас, не се опитвах да ви опонирам, всяко мнение в форума е лично и отговорноста също. Просто заставка към моито мнение.
anserk написа:Нали ще има проект
И понеже и двамата сме категорични за това и за да бъде "grizlio" сигуирен че проекта ще бъде одобрен да отиде в общината и да провери какво ще се изиско са това.
anserk написа:И, nikonik, имам чувството, че понякога форума се превръща в семинар!
съгласен съм с Вас, мойто виждане е че всеки има право да даде своето мнение, кое е вярно кое не да преценява питащият. Най малко аз се опитвам да бъда докладчик в него. Разходете се по темите и ще видите кои са докладчиците.
magodeoz написа:на какво се дължи тази категоричност на съжденията? Да не би да имате таланти, за които и самият Вие не подозирате

И аз се замислих над това. Занята ми е такъв че всяко надценявне на възможностите може да доведе до пагубни последствия. Категоричност на съжденията се дължи на дългите години практика, трезвата преценка на възможностите и не се опитвам да бъда най великият специялист във форума. Никога не съм се надценявал и никога не съм приемал че моето мнение е единствено вярно и меродавно.
Нищо лично
nikonik
Младши потребител

Мнениеот anserk » 05 Фев 2010, 13:30

nikonik написа:И понеже и двамата сме категорични за това и за да бъде "grizlio" сигуирен че проекта ще бъде одобрен да отиде в общината и да провери какво ще се изиско са това.

Опитвам се, колкото мога по-просто и тактично, да кажа на такива като grizlio, че преди наемане на помещения, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да направят консултация с АРХИТЕКТ и договора за наем да е проверен от АДВОКАТ (негов) :idea: Търси се помощ постфактум (два месеца гратисен период), като за проект и РС срока е 1 месец, обявяване.....УП ......

А в общините не винаги се дава точното указание, защото не им се поднася от питащите коректна информация (най-вече от незнание) по казусите (и тук във форума го наблюдаваме):D
anserk
Активен потребител

Мнениеот probcho » 05 Фев 2010, 19:50

.
Последна промяна probcho на 17 Окт 2010, 20:25, променена общо 1 път
probcho
Активен потребител

Мнениеот grizlio » 09 Фев 2010, 19:18

Благодаря на всички които се отзоваха......
Аз разбира се преди да отправя питането към вас, бях първо в общината, след това в районното кметство. Но там служителите не можаха да отговорят на нищо конкретно от това което питах.
Единственото което разбрах от тях е че има такса за смяна на статута. 4 лв/кв.м
И че ми трябва нотариален акт и пълномощно от собствениците за да се задейства цялата процедура. За срок ми казаха че тяхната част за около 45 дни се приключва.
Нищо друго не можах да изкопча от тях........а и бяха прекалено заети с кафетата. Оказа се че парцела няма скица в кадастъра и сега собствениците се занимават с това. И след около 2 седмици ще има нова информация с развитие по казуса.......
grizlio
Младши потребител

Мнениеот grizlio » 10 Фев 2010, 17:31

В помещението се влиза директно от улицата. Има два входа от двете улици. Помещението е на ъгъл(крастовище). На две нива има и нещо като приземен етаж-две стаи допълнително които не смятам да ползвам, защото достъпът към тях е труден........Помещението върви като пакет и ще го взема цялото. Само възнамерявам да махна две стени които не са носещи а са тухлени допълнително поставени........На първият етаж има вентилационна система която е доста стара и ще се подмени....
Съседа си живее там ..във вътрешността на имота, но както споменах по-горе е със отделен вход.
grizlio
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 10 Фев 2010, 17:46

grizlio написа:Съседа си живее там ..във вътрешността на имота, но както споменах по-горе е със отделен вход.

Това май затвори вратичката по чл. 38 (5) от ЗУТ? За сметка на това май отваря други вратички...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот grizlio » 10 Фев 2010, 18:20

това е и най-ниската оферта която получих за изготвяне на документите.
Моля ако някой има някакви допълнителни коментари да ги сподели.
offer-(2).jpg
Последна промяна grizlio на 10 Фев 2010, 18:42, променена общо 1 път
grizlio
Младши потребител

Мнениеот grizlio » 10 Фев 2010, 18:25

Ето и визуализация на помещенията. Тези които смятам да наема са отбелязани с 2
На съседа са 1
grizlio
Младши потребител

Мнениеот simted » 10 Фев 2010, 18:39

Уважаеми grizlio, след като сте ходили в Общината и районното кметство, което е или Одесос или Приморски не се ли намери някой, който да ви каже, че в момента всички одобрение минават през голяма община и там е пълен хаус. Правомощията на районните архитекти са иззети със заповед на кмета.Без да искам да ви плаша двата месеца гратисен период, с които разполагате ще се окажат крайно недастатъчни. Само в Кадастъра ще ви отнемат поне седмица. Обърнете се към надзорна фирма за промяната на статута. Сам едва ли ще успеете да се справите. Договорът за наем задължително съгласувайте с адвокат.
simted
Младши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация