- Дата и час: 25 Ное 2024, 14:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
незаконно строителство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
38 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
незаконно строителство
Заглавие:незаконно преустройство в апартамент
Здравейте, искам да споделя с Вас следния случай:
2008г купих апартамент в строеж находящ се в гр. Пловдив район южен. През месец май 2009г кооперацията получи удостоверение за въвеждане в експлоатация, след което започнах обзавеждане на жилището, при което забелязах, че в санитарното помещение/баня и тоалена в едно/ тръбата, в която се включва тоалетната е одрязана от етажа над мен като по проект- приет в общината там трабва да бъде разположено санитарното помещение на съседа.Това ме накара да се замисля къде всъщност е преместена неговата тоалетна?В последствие установих, че назаконно е преместил санитарното помещение в дрешника си, който се намира над моята кухня и е свързал тоалетната си в тръба, която минава през кухнята ми, но е с предназначение за обратни води на мивка. Проверих в община Пловдив- район Южен дали има промяна на проекта на кооперацията и се оказа ,че няма и не само това според ЗУТ чл.40 ал.2 не може да има санитарно помещение над кухня или килер за храни.В разговор със собственика на апартамента стана ясно, че наистина е направил това преустройство и според него промените били направени преди акт 15, с което отказа да премести тоалетната си на мястото определено по проект т.е. над моето санитарно помещение.Ако приемем твърдението на съседа, че преустрайството е направено преди акт15,как тогава е дадено разрешение за въвеждане в експлоатация като комисията е видяла, че предназначението на дрешника е променено в санитарно помещение?Подадах жалба до общината и техни служители направиха оглед на моето жилище, тъй като съседа ми отказа да даде достъп до апартамента си с мотива,че не бил сигурен дали аз съм собственика на имота, което доказах с нотариален акт в общината. Все още общината не е излязла с решение на проблема, но в последния ми разговор с техен служител ми бе обяснено,че има възможност да не отстранят тоалетната на съседа ми.
Същият съсед е направил друго назаконно строителство- на покрива на една от моите спални е построил с ПВЦ профили помещение с неизвестно за мен предназначение. До колкото съм запозната със закона покрива е обща част и не може да се застроява особенно без разрешение от другите съседи, отново се обърнах към общината от където ми казаха цитирам" Ваша воля е да подадете жалба, но ако тези преустройства на съседа ви не ви пречат няма смисъл да започвате съседството си със скандали." Искам да попитам ако общината не вземе мерки за отстраняване на тези незаконни преустройства към коя инстанция да се обърна?
25.04.2010 Катя Руйкова
2008г купих апартамент в строеж находящ се в гр. Пловдив район южен. През месец май 2009г кооперацията получи удостоверение за въвеждане в експлоатация, след което започнах обзавеждане на жилището, при което забелязах, че в санитарното помещение/баня и тоалена в едно/ тръбата, в която се включва тоалетната е одрязана от етажа над мен като по проект- приет в общината там трабва да бъде разположено санитарното помещение на съседа.Това ме накара да се замисля къде всъщност е преместена неговата тоалетна?В последствие установих, че назаконно е преместил санитарното помещение в дрешника си, който се намира над моята кухня и е свързал тоалетната си в тръба, която минава през кухнята ми, но е с предназначение за обратни води на мивка. Проверих в община Пловдив- район Южен дали има промяна на проекта на кооперацията и се оказа ,че няма и не само това според ЗУТ чл.40 ал.2 не може да има санитарно помещение над кухня или килер за храни.В разговор със собственика на апартамента стана ясно, че наистина е направил това преустройство и според него промените били направени преди акт 15, с което отказа да премести тоалетната си на мястото определено по проект т.е. над моето санитарно помещение.Ако приемем твърдението на съседа, че преустрайството е направено преди акт15,как тогава е дадено разрешение за въвеждане в експлоатация като комисията е видяла, че предназначението на дрешника е променено в санитарно помещение?Подадах жалба до общината и техни служители направиха оглед на моето жилище, тъй като съседа ми отказа да даде достъп до апартамента си с мотива,че не бил сигурен дали аз съм собственика на имота, което доказах с нотариален акт в общината. Все още общината не е излязла с решение на проблема, но в последния ми разговор с техен служител ми бе обяснено,че има възможност да не отстранят тоалетната на съседа ми.
Същият съсед е направил друго назаконно строителство- на покрива на една от моите спални е построил с ПВЦ профили помещение с неизвестно за мен предназначение. До колкото съм запозната със закона покрива е обща част и не може да се застроява особенно без разрешение от другите съседи, отново се обърнах към общината от където ми казаха цитирам" Ваша воля е да подадете жалба, но ако тези преустройства на съседа ви не ви пречат няма смисъл да започвате съседството си със скандали." Искам да попитам ако общината не вземе мерки за отстраняване на тези незаконни преустройства към коя инстанция да се обърна?
25.04.2010 Катя Руйкова
- katja
- Нов потребител
Re: незаконно строителство
katja написа:Заглавие:незаконно преустройство в апартамент
25.04.2010 Катя Руйкова
Продължавайте да се чудите. Наистина ли мислите, че ще се справите сама?
Съмнявам се.
-
Melly - Старши потребител
Не мисля, че бих се справила сама, но трабва ли да чакам отговор на общината или имам право да заведа дело срещу съседа и без тяхното заключение?
- katja
- Нов потребител
И как ще докажете кога кенефа (с извинение) е бил преместен ?
Ако е преди разрешение за ползване, трябва да гоните едни човечета, ако е след това - други, и се вкарвате в такива приключения, че ако не ми капе на главата, аз бих се примирил. Пък и с тия хора ще трябва да живеете десетилетия - помислете, преди да почнете да се съдите още преди да сте се нанесли съвсем...
Ма иначе - намерете адвокат, и те са хора, и те трябва да хранят семейства... пък после като почна да ви режат гумите на колата, паркирана пред кооперацията, да не се чудите кой е...
Ако е преди разрешение за ползване, трябва да гоните едни човечета, ако е след това - други, и се вкарвате в такива приключения, че ако не ми капе на главата, аз бих се примирил. Пък и с тия хора ще трябва да живеете десетилетия - помислете, преди да почнете да се съдите още преди да сте се нанесли съвсем...
Ма иначе - намерете адвокат, и те са хора, и те трябва да хранят семейства... пък после като почна да ви режат гумите на колата, паркирана пред кооперацията, да не се чудите кой е...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:И как ще докажете кога кенефа (с извинение) е бил преместен ?
Няма значение кога е преместен кенефа, ако е така както описва
Но наистина и трябва адвокат, за да напише сносно жалбите до където още трябва, а и има начин да накарат съседа да си отвори вратата и да влезе общината (или ДНСК, полиция и ....) в "неприкосновенната частна собственост".
Е, дай да си пази гумите на колата, докато дрешника в някой момент се овлажни от тръбата на кенефа
Егати робската психика!
- anserk
- Активен потребител
Здравейте Катя,
Кратко и ясно описвате промяните които е направил съседът ви, за което сте уведомили Тех. служб към Общината и във вид на жалба го изпращате до РДНСК гр. Пловдив с искане да бъде извършена обстоятелствена проверка. РДНСК е длъжна в 30 дневен срок да отговори на жалбата ви. Като получите отговора от ДНСК може пак да се обадите. Желая Ви късмет.
katja написа:Искам да попитам ако общината не вземе мерки за отстраняване на тези незаконни преустройства към коя инстанция да се обърна?
Кратко и ясно описвате промяните които е направил съседът ви, за което сте уведомили Тех. служб към Общината и във вид на жалба го изпращате до РДНСК гр. Пловдив с искане да бъде извършена обстоятелствена проверка. РДНСК е длъжна в 30 дневен срок да отговори на жалбата ви. Като получите отговора от ДНСК може пак да се обадите. Желая Ви късмет.
- nikonik
- Младши потребител
nikonik написа:Като получите отговора от ДНСК може пак да се обадите.
Не и трябва отговор в стила на "епистоларната любов" нито от общината, нито от ДНСК Трябват и действия, подплатени със заповеди и НП за нарушенията. Но тези две инстанции, въпреки че имат правомощия, няма да се задействат. Гаранция - Франция
И как ще се разбере дали наистина е преместен кенефа в дрешника (поголовна практика)
Е, nikonik, познай кой и с какво може да отвори вратата (без насилие) на нахалника, за да се направи КП Без протокол, нищо не прави! Та затова и трябва адвокат, а не да ходи като гламава по разни коридори и да чака докато потече от кенефа по стената на дрешника.
- anserk
- Активен потребител
Не разбрах - адвокатът ли ще ходи като гламав по коридорите на общината? Освен явно незаконното преустройство нещата се усложняват допълнително и с "одрязаната" тръба над тоалетната - това, освен че нарушава техническите изисквания към канализационната инсталация, е премахване на обща част, а също води и до дискомфорт от чисто битово естество - без вентилация този канализационен клон ще намирисва осезаемо. Това се отнася и за по-долните етажи.
- magodeoz
- Активен потребител
magodeoz написа:Не разбрах - адвокатът ли ще ходи като гламав по коридорите на общината? Освен явно незаконното преустройство нещата се усложняват допълнително и с "одрязаната" тръба над тоалетната - това, освен че нарушава техническите изисквания към канализационната инсталация, е премахване на обща част, а също води и до дискомфорт от чисто битово естество - без вентилация този канализационен клон ще намирисва осезаемо. Това се отнася и за по-долните етажи.
magodeoz,
Защо не допуснете, че адвокатът може и да поназнайва нещо по въпросите за "вертикалните щрангове и имат ли те почва у нас"?
-
Melly написа:Защо не допуснете, че адвокатът може и да поназнайва нещо по въпросите за "вертикалните щрангове и имат ли те почва у нас"?
Допускам, допускам ... Нали за това ни звънят понякога ваши колеги, с които засега работим "мирно и съвместно" по техническите въпроси
Но тук си трябва адвокат, за да предприеме нужното до съответните органи, за "отваряне на вратата на горния апартамент", защото съседа няма да я отвори доброволно. Едва тогава може да се види и прецени кое и как е нарушено.
Иначе има да чакат контрола по строителството на общината, барабар с РДНСК и нищо няма да направят!
А и друго е адвокат да ходи по коридорите на общината, ама не като "гламав"
- anserk
- Активен потребител
anserk, със сигурност има и административни начини за проникване в горния апартамент, а понеже и ти си техничар ще ти кажа, че има начини да се разбере, че килера е преустроен в тоалетна и без да се прониква там и то толкова сигурен начин, че може да се впише в КА. Една малка забележка. Ти употреби абревиатурата КП. АЗ считам, чеправилния документ е КА!
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Не мога да си спомня точно дали беше КА или Протокол, но се подписвах като свидетел преди време на ....някакъв протокол на МВР
Наложи се с прокурорска заповед и двама полицаи да се влезе в един апартамент, защото собственика (отстъпвали са право на строеж) беше си прибрал след РП една стая от съседния апартамент (продаден, но празен и необитаем), защото така се били разбрали с предприемача, който продаде всичко още на груб строеж и не е в играта. Ощетените собственици (със стаята по НА и всички останали бумаги) като се върнаха в BG, писаха жалби докъде ли не. Ясно беше, че стаята липсва, но трябвало да се установи къде е
Та адвокат(печен) от страна на ужилените свърши работата и установихме къде е Стаята си я прибраха, ама беше голям сеир
На крадеца на стаята, нито общината, нито дирекцията, нищо не му направиха
Наложи се с прокурорска заповед и двама полицаи да се влезе в един апартамент, защото собственика (отстъпвали са право на строеж) беше си прибрал след РП една стая от съседния апартамент (продаден, но празен и необитаем), защото така се били разбрали с предприемача, който продаде всичко още на груб строеж и не е в играта. Ощетените собственици (със стаята по НА и всички останали бумаги) като се върнаха в BG, писаха жалби докъде ли не. Ясно беше, че стаята липсва, но трябвало да се установи къде е
Та адвокат(печен) от страна на ужилените свърши работата и установихме къде е Стаята си я прибраха, ама беше голям сеир
- anserk
- Активен потребител
Ами..., стаята не е "движима вещ", за да е съставомерно деянието по чл.194 и сл. НК.
-
Ох....! Вие с тия движими и недвижими вещи ...
В съотв. с чл.221 (която алинея си избереш) на ЗУТ ДНСК има право на свободен достъп и по време на ползване и проверка на издадените книжа (гледаха под лупа). А съгл. същия член имали право и на съдействие от МВР и не знам още кой. Ама тия от МВР рекли, че не искат заповед от Началника на дирекцията, а от прокурор. И там вече адвоката си изигра ролята - не знам по кой член и по кой кодекс, но свърши работа (добре че беше той) От нас се искаше да намерим стаята, щото можела да бъдела без врата (зазидана) и да не е присвоена
А иначе издадоха заповед за незаконен строеж, ама не успяват да я връчат
Крадеца се скри в дън земя
Такива сеири стават понякога по строежите, но не се оплакваме!
В съотв. с чл.221 (която алинея си избереш) на ЗУТ ДНСК има право на свободен достъп и по време на ползване и проверка на издадените книжа (гледаха под лупа). А съгл. същия член имали право и на съдействие от МВР и не знам още кой. Ама тия от МВР рекли, че не искат заповед от Началника на дирекцията, а от прокурор. И там вече адвоката си изигра ролята - не знам по кой член и по кой кодекс, но свърши работа (добре че беше той) От нас се искаше да намерим стаята, щото можела да бъдела без врата (зазидана) и да не е присвоена
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:Ох....! Вие с тия движими и недвижими вещи ...
Ауууу, направо ме разсмя.
Намерили са му цаката.
Все някога ще го намерят и него самия.
-
Той сам се яви, след отварянето на апартамента. А иначе зидарията се направи откъм страната на ужилените. Нахалника се обади да иска мазилка и от неговата страна, ама щеше да си изяде б...
Заповедта беше за събаряне и възстановяване на зида.
След като се зазида, не знам дали ужилените са го вкарали в съд за обсебване или присвояване - за нещо такова се говореше. Повече не сме се интересували!
Но при този случай контактувахме изключително с адвоката (не със собствениците), даже и когато се налагаха срещите за преглед на книжата в дирекцията, когато сме били и на обекта, той винаги присъстваше.
И адвоката каза, че за пръв път вижда такава простотия, но се справи екстра
Заповедта беше за събаряне и възстановяване на зида.
След като се зазида, не знам дали ужилените са го вкарали в съд за обсебване или присвояване - за нещо такова се говореше. Повече не сме се интересували!
Но при този случай контактувахме изключително с адвоката (не със собствениците), даже и когато се налагаха срещите за преглед на книжата в дирекцията, когато сме били и на обекта, той винаги присъстваше.
И адвоката каза, че за пръв път вижда такава простотия, но се справи екстра
- anserk
- Активен потребител
ХвалА на адвоката, но и поздравления за клиента му - научил е простичката истина, че по-добре е да остави адвокатът сам да действа, отколкото да му "дава акъл". Така се работи!
-
Ало..., а една добра дума и за надзора
Книжата и РП бяха бомба без закъснител
Ужилените се обърнали към предприемача, а той ги прати при нас.
Не написахме жалба само до ерменския поп! Като видяхме, че от Дирекцията се помайват, казахме на хората,че им трябва адвокат, предадохме му входящите номера, имената по преписките и отстъпихме 3 крачки назад
Всяка жаба да си знае гьола и мястото в гьола
Книжата и РП бяха бомба без закъснител
Ужилените се обърнали към предприемача, а той ги прати при нас.
Не написахме жалба само до ерменския поп! Като видяхме, че от Дирекцията се помайват, казахме на хората,че им трябва адвокат, предадохме му входящите номера, имената по преписките и отстъпихме 3 крачки назад
Всяка жаба да си знае гьола и мястото в гьола
- anserk
- Активен потребител
Благодаря Ви за мненията, вече се обърнах към адвокат надявам се случая със своеволията на съседа ми да преключи бързо в моя полза, и все пак се чудя как е възможно да се правят такива преустройства. Нали когато си купуваш жилище, особенно ново знаеш какво е разпределението и ако не ти харесва просто търсиш друго, винаги съм мислила, че тези преустройства на помещения, застрояване с ПВЦ профили се правят само при стари кооперации и продължавам да се чуда как е възможно да платиш 660евро на квадрат за жилище ,с разпределение, което не те устройва и после да доплащаш за преустройства и ремонти и да се развалят съседски взаимоотношения. По- горе имаше изказано мнение за рязане на гуми- Опазил ни Бог дано не стигнем до там. Все повече се убеждавам,че в BG всичкво е възможно, но в лошия смисъл!
- katja
- Нов потребител
Питам Ви всичките защо зорлен се правите на мотики!? Съкращението КА означава констативен акт, а той се съставя когато става въпрос за незаконно строителство, каквото описаният казус парекселанс е! Нямам намерение да развивам цялата теза защо това е именно така. Още по-малко намерение имам да подсказвам, как може да с е инспирира действие от страна на органите на ДНСК.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
38 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|