начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Ничия земя / сграда

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ничия земя / сграда

Мнениеот tonnito » 30 Юли 2010, 11:13

Здравейте,

Казусът, който ме вълнува в момента има два аспекта. Но първо малко предистория ...

Интересувам се от парцел, който преди 2 години става собственост на Общината по чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. На въпросния терен има изградена постройка, която не се води никъде и няма никакви документи и / или разревителни за сторж.

Първият ми въпрос е: какъв е реда за отдаване на тази земя под наем или закупуване от общината. И след евентуален договор за наем и инвестия по време на наема, мога ли да си гарантирам закупуване на земята?

Второ: Как се процедира със сградата? Става ли моя собственост след евентуалното закупуване на земята? Как се процедира за узаконяването и?

Очаквам вашите коментари.
Благодаря предварително
tonnito
Нов потребител

Re: Ничия земя / сграда

Мнениеот wladi » 19 Авг 2010, 22:13

Разпорежданията с общинска собственост са в правомощията на общинския съвет. Някой (кмета) внася предложение за отдаване под наем. ОС одобрява и нарежда на кмета да проведе търг за отдаване под наем.

Реда за закупуване е същия.

Построеното върху земята е на собственика и, освен ако не е отстъпено право на строеж.

Незаконния строеж може да стане законен само при условията на търпимост по ЗУТ.

Инвестицията (подобренията) върху недвижимия имот на който сте наемател, независимо че стойността на подобренията може да превишава стойността на земята не Ви правят собственик. Подобренията дават право само на иск за неосн.обогатяване.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот magodeoz » 19 Авг 2010, 22:27

Чл. 19 от ЗСПЗЗ има 10 алинеи. Прочетохте ли ги всичките?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 19 Авг 2010, 22:32

wladi написа:Незаконния строеж може да стане законен само при условията на търпимост по ЗУТ.

Не, не става законен. Търпимите сгради не подлежат на премахване, но това не ги прави законно построени.

Сега забелязвам, че и архитект е писал тук- може да даде становище относно узаконяването на такива сгради.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 20 Авг 2010, 06:30

wladi wrote:
Незаконния строеж може да стане законен само при условията на търпимост по ЗУТ.

Не, не става законен. Търпимите сгради не подлежат на премахване, но това не ги прави законно построени.
poli_g, за съжаление wladi не е единственият който слага знак за тъждественост М/У законност и търпимост.Що се отнася до
Сега забелязвам, че и архитект е писал тук- може да даде становище относно узаконяването на такива сгради.
, след сроковете по § 184 ЗИД на ЗУТ от 2003 никой не може даде становище за узаконяване.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот ivan_desev » 04 Сеп 2010, 15:46

несъм юрист но magodeoz е прав отговора е в самия чл.19 ал.11 единственото което може да получи човека е описано в ал.8.Интересен ми е казуса.Имам допълнителен въпрос.Имота в регулация ли е ,Стоп.двор или в масив по картата за земеразделяне.И за трите неща ми се струва че разпоредбите на ЗСПЗЗ са различни.Дали сградата не е остатък от неразпределеното имущество на правоимащите по &12,&29.
ivan_desev
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 04 Сеп 2010, 17:50

За да е един имот в регулация, той трябва да попада в предвижданията на ПУП, независимо кога този ПУП е одобрен. ЗСПЗЗ въобще не урежда въпросите за регулирането на ивмотите. За да провериш дали стопнския двор е влезнал в регулация, следва да отидеш в общината и дa питаш.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот tonnito » 10 Сеп 2010, 09:33

ivan_desev написа:несъм юрист но magodeoz е прав отговора е в самия чл.19 ал.11 единственото което може да получи човека е описано в ал.8.Интересен ми е казуса.Имам допълнителен въпрос.Имота в регулация ли е ,Стоп.двор или в масив по картата за земеразделяне.И за трите неща ми се струва че разпоредбите на ЗСПЗЗ са различни.Дали сградата не е остатък от неразпределеното имущество на правоимащите по &12,&29.

Парцелът е в масив по картата за земеразделяне - пасище, мера, остатъчен общински фонд.
tonnito
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Сеп 2010, 11:44

tonnito
Парцелът е в масив по картата за земеразделяне - пасище, мера, остатъчен общински фонд.
ако този цитат е верен, изобщо не можете да говорите нито за парцел, нито за УПИ! Т.е. имотът НЕ Е в регулация!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот tonnito » 10 Сеп 2010, 15:43

julyanvonemona написа: tonnito
ако този цитат е верен, изобщо не можете да говорите нито за парцел, нито за УПИ! Т.е. имотът НЕ Е в регулация!

Да, цитатът е верен. Тази сграда е построена върху парцел, който се води пасище, мера, остатъчен общински фонд по чл. 19.

Но въпросът ми е как да намеря нещо за тази сграда и след това може ли да се узакони и да се довърши и използва или трябва да се събаря?
tonnito
Нов потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Сеп 2010, 19:23

tonnito, ти наистина не си даваш сметка, че верният отговор на поставените от теб въпроси за тази сграда е резултат на сериозно при тово индивидуално проучване, за което следва да се заплати, а в този форум това е невъзможно защото ще получаваш отговорите "на час по лъжичка" , а освен това не можеш да си сигурен че са верни
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 13 Сеп 2010, 19:56

@tonnito: Принципно онова, което казва julyanvonemona, е съвършено вярно. Помислете например върху начините за придобиване на право на собственост върху вещ, която не е Ваша (в контекста на изложените от Вас факти).
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот ivan_desev » 13 Сеп 2010, 23:03

защо не допуснете че това е парцел и сграда останала непазпределена от ЛС по &12 или тричленките по &29 ето защо тя идва към общината по чл.19 ал.2 вероятно не потърсена от правоимащите.Твърде вероятно е да се намери нещо за сградата в протокола на Комисията създадена с заповед на Директора на Областната дирекция по земеделие,а Общината трябва да има такъв и ОСЗ.
потърси ме на Скайпа ivan_desev
ivan_desev
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация