начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Необходими документи за преустройство на таван в жилище

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Необходими документи за преустройство на таван в жилище

Мнениеот iletooo » 07 Окт 2010, 20:00

Моят проблем е следния: Баща ми е собственик на вторият етаж от семейна двуетажна къща. Половината от тавана (60 - 65 кв.м.) по право са си негова собственост. Къщата има план (още когато е строена), двете половини дори са разпределени - има го в писмен вид. Сега искаме да си преустроим таванското помещение, като малък апартамент. Има издигнати външни стени на височина около 1,5 м. Какво ни е нужно, освен писменното съгласие на другият собственик, за да доизградим стените на още 1м. височина. НЕжелаем да разпокриваме. Ще повдигнем стените и ще оформим апартамена с гипсокартон и изолация.
:roll: Какво като документи ни е необходимо?
iletooo
Нов потребител

Re: Необходими документи

Мнениеот zelen » 07 Окт 2010, 22:15

iletooo написа:Какво ни е нужно, освен писменното съгласие на другият собственик, за да доизградим стените на още 1м. височина. ..

Адвокат.
zelen
Потребител

Мнениеот Melly » 07 Окт 2010, 22:51

zelen написа:
iletooo написа:Какво ни е нужно, освен писменното съгласие на другият собственик, за да доизградим стените на още 1м. височина. ..

Адвокат.

:lol: :lol: :lol: И ти пък сега. Що за отговор? :wink:
Да беше казала специалист по всичко, по` бива. Щяха да те разберат.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 07 Окт 2010, 23:08

zelen, не е ли врeмe да заровим томахавките (аз не съм адвокат и в практиката си правя всичко възможно да не се стига до съд :wink: , щото имам и задължителна застраховка, както и санкция по ЗУТ от 30 хил - 150 хил BG лв.)
Адвоката по ЗУТ ще е необходим след като Възложителя се е ус.ал!
Отговори ми, защото от доста време се налага да те "апострофирам", а аз не приемам така съвместната си работа с адвокатите, макар и често да спорим още до ... 100 gr. :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот zelen » 08 Окт 2010, 08:25

Melly написа:
zelen написа:

Адвокат.

:lol: :lol: :lol: И ти пък сега. Що за отговор? :wink:
Да беше казала специалист по всичко, по` бива. Щяха да те разберат.

Добро утро, Мели! :D

На питащия, а и на всички писачи във форума, които не са адвокати, но се изживяват като вездесъщи в правната материя/ сещам се поне за трима
" специалисти " тук :wink: /, трябва да се помага, че ако някой не е адвокат, няма право да дава правни мнения в правен форум - " бизнесите " се взаимопомагат на други места.
Но тук сме в правен форум и безплатните съвети са забранени! :lol:

А и не е тайна, че щом в правен портал от около година активно се включват участници от строителния бранш-има теми, в които само те си пишат/и се чувстват удобно :wink: / , вече идва времето на адвокатите.

Защото мнения от типа, че адвокатът не е нужен по принцип, а само в краен случай, са преобладаващи и помагат на други професии,
но не и на нашата :!: .

Приятни почивни дни! :)
Беше ми приятно да те прочета! :lol: :lol:
zelen
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2010, 10:08

Но тук сме в правен форум и безплатните съвети са забранени!

zelen , интересно етично правило! Нека не забравяме че адвокатите не са единствените прависти във този форум. Аз се сещам за поне един юрист тук, който по всяка вероятност не е адвокат, ....пък е и чувствителен! :?: :!: :?: :!:
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот anserk » 08 Окт 2010, 10:29

iletooo написа:...Сега искаме да си преустроим таванското помещение, като малък апартамент. ...

Обикновенно за къщи и преустройствата на етажи, помещения и инсталации към тях, се търси съвет от архитект и строителен инженер. След това идва ред на нотариуса, за да впише таванското помещение като жилище.
Но, както сте прочели по-горе, тук във форума, реда е обратен.
Така че идете при адвокат - той ще ви даде безценен съвет за преустройството и свързаните с това книжа, а за по-сигурно - и при втори.
Успех с адвокатите!
anserk
Активен потребител

Мнениеот L_Tabakow » 08 Окт 2010, 11:37

Колеги, за да строи, надстроява или пристроява, собственика на имота следва да има издадено строително разрешение от общината. Преди това следва да има одобрен план със всички части в него- архитектурна, конструктивна, електро, ВиК и др. В тях се решават въпросите за възможността за пристрояване или надстрояване по отношение етажност,конструктивност, възможност за ел. и ВиК захранване и т.н. Въпроса е по-скоро инженерно-технически отколкото юридически. За да бъде издадено строително разрешение от общината ще са Ви необходими документ за собственост, скица, съгласувателни писма от Енерго, ВиК и др. Така че, отивате в общината, отдел ТСУ/Архитектура, благоустройство и ........./ и споделяте идеята си, там ще Ви кажат какво е необходимо или намирате проектант/проектантско бюро/ и те Ви движат нещата до строителното разрешение. Без архитект и проектант няма как да стане.
Успех !
L_Tabakow
Младши потребител

Мнениеот Melly » 08 Окт 2010, 12:11

L_Tabakow написа:Колеги, за да строи, надстроява или пристроява, собственика на имота следва да има издадено строително разрешение от общината. Преди това следва да има одобрен план със всички части в него- архитектурна, конструктивна, електро, ВиК и др. В тях се решават въпросите за възможността за пристрояване или надстрояване по отношение етажност,конструктивност, възможност за ел. и ВиК захранване и т.н. Въпроса е по-скоро инженерно-технически отколкото юридически. За да бъде издадено строително разрешение от общината ще са Ви необходими документ за собственост, скица, съгласувателни писма от Енерго, ВиК и др. Така че, отивате в общината, отдел ТСУ/Архитектура, благоустройство и ........./ и споделяте идеята си, там ще Ви кажат какво е необходимо или намирате проектант/проектантско бюро/ и те Ви движат нещата до строителното разрешение. Без архитект и проектант няма как да стане.
Успех !

Привет на колегите от строителния бранш anserk, julyanvonemona, magodeoz и prob4o, с които чудесно си "битувам" в този форум.
Обръщам се към Вас, L_Tabakow, тъй като не си спомням съвместно да сме дискутирали по дадена тема. Защо смятате, че уважаващ себе си адвокат няма необходимите познания по издаване на строителни книжа? :roll:
Вай-любезно Ви моля да поднесете извиненията си за това, че обобщихте и поставихте под общ знаменател "невежи" онези колеги адвокати, които познават материята не по-малко добре отколкото правната.
Предварително благодаря.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2010, 12:24

Melly, Понеже още от преди време имам, нека го наречем "слабост" към Вас, мисля за Ваше добро да вметна, че всяка дисциплина е малко или повече "интердисциплинарна". Не ми се вярва да сте човека който ще помеме развятото от zelen знаме на примитивния елементаризъм. Все в този дух не бъдете толкова взискателна към L_Tabakow. Колегата по форум само иска да даде "кесаровотао кесарю-Божието Богу" и с това да ориентира питащия, до колкото той намира за правилно!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Re: Необходими документи за преустройство на таван в жилище

Мнениеот Melly » 08 Окт 2010, 12:57

Julyanvonemona,
Погрешно интерпретираш казаното от колегата Zelen.
Принципно не е налице различие в позициите ви.
Но едно нещо е дразнещото, и аз напълно споделям мнението на колегата за наложеното в поседната година повсеместно обезличаване на фигурата адвокат и усилията на голяма част от списващите тук в тази посока. Не съм съгласна с обобщаване качествата на когото и да е било от нас с това на "некадърни". И ти добре знаеш, че съм права.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот potrebitel » 08 Окт 2010, 14:14

anserk написа:zelen, не е ли врeмe да заровим томахавките (аз не съм адвокат и в практиката си правя всичко възможно да не се стига до съд :wink: , щото имам и задължителна застраховка, както и санкция по ЗУТ от 30 хил - 150 хил BG лв.)
Адвоката по ЗУТ ще е необходим след като Възложителя се е ус.ал!
Отговори ми, защото от доста време се налага да те "апострофирам", а аз не приемам така съвместната си работа с адвокатите, макар и често да спорим още до ... 100 gr. :D

-----------------

anserk , има нещо много съществено , което вие - инженерите не разбирате и това е психологическата база върху която работи адвокътът - той работи с недоволни,угнетени ,разочаровани КЛИЕНТИ ,ЧЕСТО СЛЕД като вие сте им "предоставили услугата" - естествено е,ако е консултирал клиентът предварително казуса си с адвокат - то вашият труд не би бил понякога като "волни съчетания" ..............
понеже ми давате повод-използвам с удоволствие :
anserk написа:Адвоката по ЗУТ ще е необходим след като Възложителя се е ус.ал- термин Ваш ! !

potrebitel написа:Адвоката по ЗУТ ще е необходим И ПРЕДИ Възложителя ДА се е ус.ал ! - термин мой !
:lol:

иначе цената на "тоалетната хартия" в такива случаи се умножава поне по 2
Последна промяна potrebitel на 08 Окт 2010, 14:30, променена общо 1 път
potrebitel
Потребител

Мнениеот potrebitel » 08 Окт 2010, 14:22

Melly написа:Julyanvonemona,
Погрешно интерпретираш казаното от колегата Zelen.
Принципно не е налице различие в позициите ви.
Но едно нещо е дразнещото, и аз напълно споделям мнението на колегата за наложеното в поседната година повсеместно обезличаване на фигурата адвокат и усилията на голяма част от списващите тук в тази посока. Не съм съгласна с обобщаване качествата на когото и да е било от нас с това на "некадърни". И ти добре знаеш, че съм права.

Melly, никой не може да бъде обезличен без негово съгласие !!!
както и никой футболен отбор не побеждава без съгласие на противника , къде е грешката ? :lol:

всичко е въпрос на психология,самоуважение,достойнство..............който ги няма ........го обезличават
potrebitel
Потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Окт 2010, 15:58

@iletooo: Това с повдигането на външните стени (как ще го направите без да "разпокривате" - Ваша си работа) много прилича на надстрояване. Тогаз само писмено съгласие не ще да бъде достатъчно - необходим е договор в нотариална форма с останалите собственици (чл. 183 (1) от ЗУТ). Относно проекти и разрешение за строеж не е нужно да се умува - ясно е, че са необходими.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 08 Окт 2010, 16:01

zelen написа:

Адвокат.

За доизграждане на стените на още 1 м височина май и обикновени дюлгери ще свършат работа. Адвокатът може евентуално да бъде използван за нещо друго.
magodeoz
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация