начало

Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му Адвокатите, предизвикателството „изкуствен интелект“ и насоките за използването му

Преградна стена преди акт 15

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Преградна стена преди акт 15

Мнениеот alexandr_velev » 09 Ное 2010, 12:08

Здравейте. Бих искал да попитам знаещи и запознати за следното претиснение.
Предстои ми в края на годината да се нанасям в нов апартамент (до с. Нови Хан...едни жълти блокчета малко в полето). Имам устно разрешение да започна довършителни работи и искам да изградя от гипскатон преградна стена между хол и кухненски бокс, който ще е с отделна врата. Та...претиснението ми е дали е редно да изградя тази преградна стена от гипскартон преди акт 15, и дали при посещение на комисията за подписване на акт 15 няма да ме накарат да я бутам, защото я няма на одобрен архитектурен проект. Благодаря предварително.
alexandr_velev
Младши потребител

Re: Преградна стена преди акт 15

Мнениеот julyanvonemona » 09 Ное 2010, 13:39

anserk! Ти си на ход! Нали стоиш с/у кръстоносния поход против надзорниците-конултанти (с извинение). Сега ти се отдава възможност да покажеш бойно майсторство!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Ное 2010, 14:15

Такава преградна стена е несъществено отклонение от одобрения проект по смисъла на чл. 154 (3) от ЗУТ, и може да се изгради, а след това да се отрази в екзекутивните чертежи. Дори ако надзорникът - консултант твърди друго.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот alexandr_velev » 09 Ное 2010, 15:12

magodeoz написа:Такава преградна стена е несъществено отклонение от одобрения проект по смисъла на чл. 154 (3) от ЗУТ, и може да се изгради, а след това да се отрази в екзекутивните чертежи. Дори ако надзорникът - консултант твърди друго.

Благодаря много, искрено с енадявам да няма ядове.
alexandr_velev
Младши потребител

Мнениеот anserk » 09 Ное 2010, 15:29

alexandr_velev написа:
magodeoz написа:Такава преградна стена е несъществено отклонение от одобрения проект по смисъла на чл. 154 (3) от ЗУТ, и може да се изгради, а след това да се отрази в екзекутивните чертежи. Дори ако надзорникът - консултант твърди друго.

В името на искреността Ви се надявам да прочетете и тази отметка :D
Ако сте купили имота на груб строеж без довършителни работи, добре е всяко свое действие да съгласувате с надзора (ако има) и архитекта! Защо ли? Защото след това ще последва необходимост от вентилация на този бокс (скара-бира...), избиване на отвор на фасадата и т.н. - апетита идва с яденето :D От пода до леглото е един лакът :D
Екзекутива се прави от изпълнителя и на него има няколко подписа и печати, даже и изменението да е по този чл.154 ал.3 ЗУТ, а покрай него се правят опити и за прокарване на съществени (знам ли) :idea:
Съгласувайте преди да тръгнете на градеж! В основата е спазването на проекта, каквото и да значи това :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот tino76 » 09 Ное 2010, 17:04

Можеш да си правиш каквито си искаш преустройства в апартамента преди Акт 15 стига да не са по фасадата тъй като това се забелязва и отвън. Просто преди да дойде комисията слагаш бележка на вратата от името на собственика на апартамента, че последния е в чужбина и няма проблем.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот alexandr_velev » 09 Ное 2010, 17:26

anserk написа:
alexandr_velev написа:

В името на искреността Ви се надявам да прочетете и тази отметка :D
Ако сте купили имота на груб строеж без довършителни работи, добре е всяко свое действие да съгласувате с надзора (ако има) и архитекта! Защо ли? Защото след това ще последва необходимост от вентилация на този бокс (скара-бира...), избиване на отвор на фасадата и т.н. - апетита идва с яденето :D От пода до леглото е един лакът :D
Екзекутива се прави от изпълнителя и на него има няколко подписа и печати, даже и изменението да е по този чл.154 ал.3 ЗУТ, а покрай него се правят опити и за прокарване на съществени (знам ли) :idea:
Съгласувайте преди да тръгнете на градеж! В основата е спазването на проекта, каквото и да значи това :roll:

Ами....то бокса ще се пада след хола и ще бъде далеч от фасада, що се касае вентилацията, то има такава (отвор за инсталиране на абсорбатор).
Последна промяна alexandr_velev на 09 Ное 2010, 17:36, променена общо 1 път
alexandr_velev
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Ное 2010, 17:32

tino76! Айде сега номера от селски вечеринки! Нали знаеш, че ако те нарочат отърваване няма!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Ное 2010, 17:41

Прозорецът е прозорец, а вентилацията - вентилация. Проветряването не заменя вентилирането, ако ме разбирате. А съвета на tino76 елегантно пропуснете - в качеството си на собственик изобщо нямате работа на строежа, камо ли да заключвате врати. Освен с разрешението на техническия ръководител, с каска и с подпис в книгата за инструктаж.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот alexandr_velev » 09 Ное 2010, 17:58

magodeoz написа:Прозорецът е прозорец, а вентилацията - вентилация. Проветряването не заменя вентилирането, ако ме разбирате. А съвета на tino76 елегантно пропуснете - в качеството си на собственик изобщо нямате работа на строежа, камо ли да заключвате врати. Освен с разрешението на техническия ръководител, с каска и с подпис в книгата за инструктаж.

Че то вече не е строеж.....махнати са огради, асфалтирано е, навсякаде всичко е боядисано и измито, някои хора вече си правят ремонт с ток од руго блокче, защото на наш чакаме разрешение от ЧЕЗ. Има и Паяркирани автомобили на асфалтиран паркинг.
alexandr_velev
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Ное 2010, 18:00

Не зависимо от степента на завършване на обекта щом не е оформен акт 15 обекта все още е строеж
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Ное 2010, 18:18

Всичко, що не е въведено в експлоатация, е строеж - даже и онова с подписан акт 15. И ако някой собственик, не дай Боже, се катурне през парапета на балкона, докато си прави ремонт с ток от друго блокче, ще си имаме и виновен технически ръководител (барабар с надзорника). Такива работи.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот alexandr_velev » 09 Ное 2010, 18:32

magodeoz написа:Всичко, що не е въведено в експлоатация, е строеж - даже и онова с подписан акт 15. И ако някой собственик, не дай Боже, се катурне през парапета на балкона, докато си прави ремонт с ток от друго блокче, ще си имаме и виновен технически ръководител (барабар с надзорника). Такива работи.

А, то не е ли на акт 15 се въвежда в експлуотация сградата понеже е 4-та или 5-та категория строеж. Аз до колкото разбрах след получен акт 15 може да се нанасяме. Аз не разбирам от това много...може ли малко по подробно...блокчетата са на по 4 етажа.
alexandr_velev
Младши потребител

Мнениеот anserk » 09 Ное 2010, 18:40

alexandr_velev написа:... Аз до колкото разбрах след получен акт 15 може да се нанасяме ДА ама НЕ :D . Аз не разбирам от това много...може ли малко по подробно...блокчетата са на по 4 етажа.

Иди от този, на който си дал парите за апартамента (явно си го приел с обр.15) и му поискай УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ, издадено от Кмета на общината или от гл.архитект, ако Кмета му е дал правомощия с нарочна заповед.
В това удостоверение трябва да фигурира и твоята скромна особа като Възложител, ако имота е на твое име с НА /нот.акт/ за груб строеж.
Друго не ти трябва да знаеш!
PS. Ако няма УВЕ, прочети в обр.15 коя фирма е била надзор и иди да ги питаш кога смятат да предадат строежа и какво да правиш ти до тогава.
Успех!
Последна промяна anserk на 09 Ное 2010, 18:43, променена общо 1 път
anserk
Активен потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Ное 2010, 18:40

И аз не разбирам много, особено ако правя съчинение по преразказ... Тук има надзорници, те ще Ви обяснят. Аз Ви казвам как е по закон - нанасяте се след въвеждане на строежа в експлоатация. Това (за 4-та и 5-та категория става с Удостоверение за въвеждане в експлоатация, издадено от органа (каква дума само!), компетентен да издаде разрешението за строеж. Не с акт 15 (който е констативен акт, а не индивидуален административен такъв), с който се удостоверява готовността на строежа за въвеждане в експлоатация, и с който се предава строежа от изпълнителя на възложителя, чието задължение е въвеждането в експлоатация. Пак казвам, така е по закон, но сигурно има хватки и практики, които аз не зная.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот alexandr_velev » 09 Ное 2010, 19:06

Ееее....савсем се обърках. Може би защото не съм започнал от начало. Моля да ме извинят адменистраторите ако развивам тема в неподходяща рубрика за това, но ми е много претиснено и важно да знам как обсточт нещета с цялата работа. Значи има сключен предварителен договор за покупко-продажба на апартамент. При подписване етап на строежа бе на монтаж на покрив. Апартамента се предава на шпакловка и замазка. В момента всичко е готово напълно....с изключение на пуснат ток. Имам устно разрешение от управителя на комплекса да започна довършителни работи, като преди това подписах приемо-предавателен протокол за извършени работи на апартамента спрямо описаното в предварителен договор и връчване на по 5 бр. ключове от входната врата. Снабдих напълно апартамента с материали и др. Получих съгласие и разрешение да си изпълнявам довършителни работи. Та...как да Ви разбирам сега? Значи по закон не мога да влезна в апартамента и да правя ремонт? ОК А какъв е срока за получаване на удостоверение за въвеждане в експлуатация и колко може да продължи получаване на разрешително за пускане на ток в сградата от ЧЕЗ. И вобще какви опасности има още в моя случай на пръв поглед според Вас. Благодаря Ви предварително!
alexandr_velev
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Ное 2010, 19:11

alexandr_velev написа:А какъв е срока за получаване на удостоверение за въвеждане в експлуатация и колко може да продължи получаване на разрешително за пускане на ток в сградата от ЧЕЗ. И вобще какви опасности има още в моя случай на пръв поглед според Вас. Благодаря Ви предварително!

Е, те това е съвсем друга бира! И друга тема, ако трябва да бъда точен. По тез въпроси боб още не съм хвърлял.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот anserk » 09 Ное 2010, 19:36

alexandr_velev написа:Значи има сключен предварителен договор за покупко-продажба на апартамент.

Всичко ще си кажеш без бой, но не тук във форума!
Иди с ПД /предв.договор/на адвокат (не този на предприемача), да провери туй-онуй и да те направи съсобственик - той си знае как. До този момент си "персона нон грате" като правоимащ на имота, част от някакъв комплекс :roll:
А ток би трябвало да има и той е за строителни нужди (освен да е спестен). Другия ток ще си го получите след УВЕ-то (с около 400 лв./на калпак за присъединяване към ЧЕЗ примерно). Виж как сте с водата и дали е свързан канала на WC-тата :roll:
И вземи по-добре смени патрона на вратата за всеки случай (знае ли се) :D :D :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 09 Ное 2010, 19:57

Чакайте бе хора! alexandr_velev иска да влезе в апартамента си с цел да строи, не да живее. За това пита човека. Та въпросите му са:
1. може ли да извърши "несъществено отклонение" от одобрените проекти преди акт 15 и
2. може ли той сам да го извърши.
По първия въпрос- разбира се че може, не само може, ами трябва да го извърши преди акт 15, стига това отклонение да бъде нанесено в екзекутивната документация, когато тя се изготви.
По втория въпрос- също така може, ако строителят го води като подизпълнител, например. Е, ако задълбаем в Закона за камарите на строителите може и да сгрешим някъде, ама чак дотам да не стигаме.
Е, съвсем друг въпрос е ако се окаже, че това леко преграждане е "съществено" отклонение, за което се намеква- т.е. ако се изисква промяна на общи инсталации (вентилацията например). Нека alexandr_velev пита първо техническия ръководител на обекта и тогава да предприема градежа, това е моят съвет.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Ное 2010, 19:58

Хич не се заблуждавайте, anserk. Щом са му връчили на човека 5-те бр. ключове от входната врата, не ще да е било на предварителен договор само. Това нещо "При подписване етап на строежа бе на монтаж на покрив" май означава прехвърляне на собствеността на етап "груб строеж", но човекът не знае как да го каже.
magodeoz
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация