начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Построяване на киносалон

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Построяване на киносалон

Мнениеот bgarch » 16 Ное 2010, 12:26

magodeoz написа:Според мен, а и в контекста на казаното от bgarch, разрешение за строеж би могло да се издава и въобще без проект, поне за преобладаващите прости по функция, масови строежи, с ниска степен на обществена значимост.

Не съм казвал точно това.
Разрешението за строеж има един единствен смисъл като такова- да се направи проверка на ниво проект дали не са нарушени интересите на обществото, т.е. дали не са нарушени публичноправните норми. В това е смисъла органите на публичната администрация да преглеждат проекта. И затова, независимо от големината и сложността на обекта, обемът информация, внасян за издаване на РС следва да се ограничи в рамките на това, доколко се засягат публичноправни норми.
Разбира се паралелно с това спазването на частноправните норми трябва да е гарантирано с други механизми- застраховане на участниците в строителството, банков контрол върху отпусканите кредити и т.н. Тези неща у нас са все още в зародиш. Има ги, ама само на книга...
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Ное 2010, 12:46

Не съм цитирал никого. Просто изказах мнение. И пак, в контекста на разговора, в някои случаи одобряването на проект повече пречи, отколкото помага за защита на публичния интерес. Защото всяка простотия, преминала по някакъв начин през ситото на такава проверка, се възприема като индулгенция ad hoc, от една страна, а от друга - спазването на ясни и императивни норми се размива в безбройните уточнения и тълкувания, и се пречупва през призмата на субективното виждане на одобряващия орган относно това как трябва да се прилага законът на практика. Оттук произтичат и двойните стандарти при оценяването, и свързаните с това корупционни практики.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот bgarch » 16 Ное 2010, 13:35

magodeoz написа:....спазването на ясни и императивни норми се размива в безбройните уточнения и тълкувания, и се пречупва през призмата на субективното виждане на одобряващия орган относно това как трябва да се прилага законът на практика. Оттук произтичат и двойните стандарти при оценяването, и свързаните с това корупционни практики.

Спомням си за един виден наш юрист, който убеждаваше, че трябва да се спазва духът на закона, а не буквално текста. Та в контекста на това, което казваш, у нас законът има "дух", който може да бъде интерпретиран от всеки чиновник, заел някакъв пост, както на него му отърва. Всички тези писма- указания, заповеди, инструкции, тълкувания са именно "духът" на българския закон.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Ное 2010, 13:44

bgarch ,публичноправната норма е задължителна за публиката, т.е. за тебе за мене, за magodeoz и ectr. По дефиниция (до доказване на противното) се према, че ние ги спазваме. За чий ... (многоточието е автоцензура) е тогава някой с превантивна цел да ти одобрява делата. Това значи, че априори се приема обратната дефиниция! "Виновен до доказване на противното!"
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Ное 2010, 14:26

Всеки човек е виновен по рождение. Така пише в Библията. Явно същото се отнася и до прилагането на публичноправните норми.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Ное 2010, 17:32

magodeoz! Кой ти даде право от първородния грях да изключиш и самите публичноправни норми! Да не би да е дошло Второто пришествие? Да не би да си Спасителя?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Ное 2010, 18:12

Нали знаеш, че всеки закон е от Бога даден. Пък и знае ли човек? Може и да спася публичноправните норми от тях самите, ако ми остане време покрай слагането на зимнината?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Ное 2010, 20:10

Вярата е велико нещо! Особено вярата в тъждествеността Ви със Спасителя!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Ное 2010, 20:14

Туй са си Ваши помисли (нечисти, ще каже попът от кварталната кръчма - пардон, църква). Аз с никого не съм се отъждествявал - дори не зная какво значи тази дума!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Ное 2010, 20:18

magodeoz, не се бойте! Няма да викна "анатема!" Заклет агностик съм!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Ное 2010, 20:21

Не зная какво е това, но щом така сте решил - добре!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 16 Ное 2010, 20:34

Бяхте нарекъл вярата ми егоизъм! Приемете че агностицизъм и егоизъм са тъждествени понятия!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 16 Ное 2010, 22:32

Сега разбрах! Тъждеството на julyanvonemona - тъй ще наречем туй откритие!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Ное 2010, 17:09

magodeoz ! Надявам се да сте схванал, че откритието е създадено и се отнася само за Вас!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Ное 2010, 17:16

Познах по възклицателния знак. Каква чест, само!
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Ное 2010, 18:05

Наистина! Каква чест!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 18 Ное 2010, 18:34

Благодаря! Цяло откритие, посветено на мен?! Добре, че не сте астроном - можех да осъмна и с планета на мое име.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 18 Ное 2010, 21:22

magodeoz! За тебе съм астроном!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 23 Ное 2010, 19:11

Така ли? А къде ми е планетката?
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 23 Ное 2010, 21:13

magodeoz!На тебе ли да обяснявам че вединнормативен акт има и алтернативни разпредби. Никъде не е казано че ако става въпрос за планета, то тя непременно ще е на твое име. Бих я дарил на anserk , да го зачетем малко, че нещо се поизгуби. Съгласен ли си?
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация