начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Монополистите са окупирали земята ми.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Монополистите са окупирали земята ми.

Мнениеот kirilovsf » 27 Ное 2010, 23:33

Привет :) Ще помоля ако съм объркал раздела някой Модератор да сложи темата където трябва-все пак съм нов тук.По същество: Тръгнах да си търся наследствени земи и една от нивите( 5-6 декара ) се оказа, че е само на 900 метра от международен път до средно голям град.Но през него минават 110 kv електропровод, главния водопровод за града, както и основната тръба за газификацията.В следствие на това има ограничения-не могат да се строят високи сгради и съоръжения, да се засажда високостеблена растителност и много други.Въпроса ми е мога ли да търся някакви компенсации от монополистите и изобщо какво ще ме посъветвате да го правя това парче земя.
kirilovsf
Младши потребител

Re: Монополистите са окупирали земята ми.

Мнениеот julyanvonemona » 28 Ное 2010, 09:51

Ако става въпрос за неурбанизирана територия е едно, друго е ако е урбанизирана
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Standbay » 28 Ное 2010, 14:34

Ако тия електропровод, водопровод и газопровод са прокарани по времето на отменото воче законодателство, заменено с нови сега действащи закони, те се ползват с режима на сервитут учреден по силата на закона.
мога ли да търся някакви компенсации

Намери сведения през кои години са прокарани и само тогава ще могат да се обсъждат различни хипотези. Но най-вероятно е да има сервитути възникнали по силата на закона във времето, по което са изградени.
какво ще ме посъветвате да го правя това парче земя

най-малкто промени си инвестиционните намерения - тези сервитути ще тежат докато не отпадне необходимостта от тях.
julyanvonemona написа:Ако става въпрос за неурбанизирана територия е едно, друго е ако е урбанизирана

1+
Дай ми фактите, за да ти дам правото!
Аватар
Standbay
Потребител

Мнениеот kirilovsf » 01 Дек 2010, 19:33

Имота се намира много близо до индустриалната част на града, но мисля че се води неурбанизирана територия и не е в регулация, а в документите пише "Категория на земята при поливни условия-трета".Ще проверя, но предполагам че ВиК и далекопровода са прокарани преди 1989, а газопровода някъде 1996-1998г.В документите още пише: "По чл.19, ал3 от ППЗСПЗЗ след като е взет и протокол 2 от 1999г е определен коеф. за намаление на земята 0.93 влезли в сила с решение по чл. 18ж ал2 от ППЗСПЗЗ"Този коефициент не го знам за какво е, но има графа според която земята става от 5,5 декара на 5,115 декара и отдолу пише: "Размер на разликата подлежаща на обезщетение - 0,385 декара"Колега в работата занимавал се преди години с негови земи ми каза, че това означавало или да ми дадат компенсаторки или земя на друго място.Май и двете не са голяма оферта.
kirilovsf
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 03 Дек 2010, 13:47

...близо до индустриалната част на града,

не е категория която може да се съвмести с понятието урбанизирана територия - поне такова каквото се разбира според ЗУТ
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация