начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Собственик по право

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Собственик по право

Мнениеот julyanvonemona » 01 Окт 2010, 20:02

Ако имате заповед по чл.98 ЗТСУ се счита че сте обезщетен, независимо дали обекта на обезщетението е на лице. И! Независимо от това че тази книжка (заповедта по чл. 95 ЗТСУ) Ви се вижда фикция. За съжаление чл. 98 ЗТСУ ми е на книжен носител, а хич не ми се преписва заради Вас. Допълнитилната заповед по чл.100 ЗТСУ само конкретизира обезщетението, така че дори и да я няма Вие сте обезщетен.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 01 Окт 2010, 20:26

julyanvonemona написа:Ако имате заповед по чл.98 ЗТСУ се счита че сте обезщетен, независимо дали обекта на обезщетението е на лице. И! Независимо от това че тази книжка (заповедта по чл. 95 ЗТСУ) Ви се вижда фикция. За съжаление чл. 98 ЗТСУ ми е на книжен носител, а хич не ми се преписва заради Вас. Допълнитилната заповед по чл.100 ЗТСУ само конкретизира обезщетението, така че дори и да я няма Вие сте обезщетен.

Прощавай, но не съм съгласна. Ако липсва заповед по чл.100 ЗТСУ, в която да е индивидуализиран обекта на обещетението, отчуждителната процедура е недовършена, а оттам следва изводът, че лицето не е обещетено.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Окт 2010, 06:55

Melly, понеже съм убеден че сте следили темата сигурно сте забелязала! Никъде не съм твърдял, че отчуждителната процедура е завършена. Напротив за мен тя наистина (поне от данните които са представени) не е завършена, но със заповедта по чл.98 ЗТСУ собственика на отчуждения имот е обезщетен. Завършването на отчуждителната процедура настъпва със заемането на отчуждения имот, което в различните периоди от 1975г. насам се е осъществявало по различен начин.Ако kirile мисли по същия начин, за него единствено остава да докаже, че имота не е бил зает по законно установения ред. По нагоре писах чевсяко друго заемане е ирилевантно!
....а оттам следва изводът, че лицето не е обещетено!

Трудно обаче ще приема този извод за автоматично следствие от липсата на заповед по чл.100 ЗТСУ. Според особената логика на ЗТСУ, завършването на отчуждително-обезщетителната процедура съзнателно е разкъсана на отчуждаване и обезщетяване настъпило със заповедта по чл.98 ЗТСУ и следващи действия, конкретизиране на имота (чл.100 ЗТСУ), завършващи със заемане на отчуждения имот. Именно последното действие е "крайъгълният камък" който е положен при изграждане хипотезата по §9 (2) ПР на ЗУТ за разваляне на отчуждаването с обратна сила.
За разлика от тази особена логика (ЗТСУ), преди това (ЗПИНМ) и днес (чл.17(5) К на РБ) отчуждението настъпва след "рвавностойно и предварително обезщетение". Това което ми се струва нестабилно е: До колко днешното правило на (чл.17 (5) К) следва да се прилага и към заварени от преди това случаи и понеже си следила темата, намек за тази ми нестабилност съм изразил още в един от първите си постове.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kirile » 02 Окт 2010, 13:19

Благодаря Ви много за отговорите. Искам само да добавя още нещо , което може би ще промени насоките , които ми давате в друга посока относно казуса.
В отчуждителната преписка има "Списък на изплатените отчуждени имоти" съгласно заповедта по чл.95 от ЗТСУ в който пише , че за отчуждения имот е заплатена сумата от 7480 лв. Поради тази причина поисках от общината копие на някакви документи , които удостоверяват привеждането и съответно получаването на тази сума , на което ми бе отговорено , че такива документи липсват. Моля от тази гледна точка да ме насочите как да претендирам за собственост на отчуждения имот.
kirile
Потребител

Мнениеот Melly » 02 Окт 2010, 13:41

kirile написа:Благодаря Ви много за отговорите. Искам само да добавя още нещо , което може би ще промени насоките , които ми давате в друга посока относно казуса.
В отчуждителната преписка има "Списък на изплатените отчуждени имоти" съгласно заповедта по чл.95 от ЗТСУ в който пише , че за отчуждения имот е заплатена сумата от 7480 лв. Поради тази причина поисках от общината копие на някакви документи , които удостоверяват привеждането и съответно получаването на тази сума , на което ми бе отговорено , че такива документи липсват. Моля от тази гледна точка да ме насочите как да претендирам за собственост на отчуждения имот.

Това обстоятелство, "че за отчуждения имот е заплатена сумата от 7480 лв." слага край на участието ми в тази тема.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 02 Окт 2010, 16:37

kirile, сега остава да кажеш че тези постове ги пишеш от апартамента който ти е даден от ЖСК-то като обезщетение!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот kirile » 03 Окт 2010, 11:51

Цитирах Ви един списък , който е без подпис и печат. Както казах затова поисках документи , от които да е видно , че сумата е приведена и получена. Спред Вас как иначе се доказва извършено заплащане ? В случая такива документи няма , а независимо от това по какъв начин е направено плащането , мисля че трябва да има някакви документи за това. Административният орган може да си пише каквито си иска списъци , но нали те трябва да бъдат скрепени със съответните платежни документи , най-малко с подписа на получил сумата. Аз съм собственик по наследство и имам правото да изискам доказателства , от които да разбера дали общината е придобила законосъобразно правото на собственост върху отчуждения от наследодателя ми имот. Поради наличието на противоречиви документи в отчуждителната преписка относно обещетението и собствеността на отчуждения имот както и липсата на други такива , това породи необходимостта да поразровя нещата. В някои документи се цитират 3-ма собственици на имота , в други 2-ма , тъй като отчуждения имот също е бил наследствен и преди отчуждаването е направена делба. В някои документи пише обещетението да е с имот в бъдещата сграда , а в други като този списък пише че сумата за имота е платена. В друг отговор общината ми пише , че по чл.120 от ЗТСУ в задължението на ЖСК е да обещети собствениците. Излиза че хем сумата е платена , за което няма доказателства , хем ЖСК трябва да обещети собствениците , а в крайна сметка не става ясно реално какво е извършено по обещетението. Кашата е пълна от наличните документи в отчуждителната преписка и двата отговора от общината и затова не мога да се ориентирам във фактическата обстановка , за да предприема съответните съдебни действия.
kirile
Потребител

Мнениеот wladi » 04 Дек 2010, 20:19

kirile написа:Не тропам с крак , просто без да се четат предишните ми постове , постоянно ми се задава въпроса кой е обещетен.

Ще зададем въпроса по друг начин. Няма да е кой е обезщетен, а
Кой собственика, или несобственика е получил жилище в ЖСК-то, което макар и без основание е заплатил в брой?
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Предишна

Назад към Строителство и регулация