Здравейте,
надявам се, някой да може да ми помогне на кратко проблема е следният:
Купувам апратамент в нова кооперация с изградена сградна инсталация от предприемача, за която той има Акт 16. Подавам си документи в Общината, за да ми издадат Строително разрешително, като за тази услуга плащам 30 лв такса. Документите ми са върнати с официален отказ на Архитекта на общината, основание: чл. 186 от ЗУТ нямам протокол на Общото събрание. Да уточня само, че в сградата има газифициран магазин.
Отивам да питам и по-подробно да обясня ситуацията, че има сградна инсталация, че собственика е представил пред газовото дружество съгласие за газифициране на жилището ми, но архитекта иска протокол.
Правя протокол, нотариално заверен представям го в общината, изчаквам да мине 14 дневния срок за обжалване / по техен съвет/, отивам да подновя молбата си за издаване на строително разрешително и ми казват трябва да платите 30 лв. ЗАЩО, за предните 30 лв услугата не ми е била предоставена, оказвам пълно съдействие да представя липсващия документ 3 дена след уведомяването ми. Аз длъжна ли съм да знам какъв е пълния набор от документи за подаване на молба за издаване на строително разрешително.
Моля за Вашият съвет!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 07:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ОТКАЗАНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ - ПОМОЩ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ОТКАЗАНО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ - ПОМОЩ
Пропуснала съм да напиша Сградна газова инсталация и Разрешението за строеж е за изграждане на Вътрешна газова инсталация
- aneli003
- Нов потребител
Сградата ви щом е построена отдавна има строително разрешение (освен ако е незаконно построена), така че вироятно вие искате копие, така ли?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Ако отказът е на основание чл. 186 от ЗУТ, то би следвало да сте поискали изменение или прокарване на нови инсталации, така ли е?
Моето мнение е , че след като сте платили първоначално такса и Ви е отказано поради липса на съгласие, бихте могли с протокола да отидете направо при Главния архитект лично и да поискате да се приложи към преписката и да се задвижи процедурата по издаване на разрешение.
Моето мнение е , че след като сте платили първоначално такса и Ви е отказано поради липса на съгласие, бихте могли с протокола да отидете направо при Главния архитект лично и да поискате да се приложи към преписката и да се задвижи процедурата по издаване на разрешение.
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря за отговорите,
Става въпрос за новопостроена сграда със изградена в нея сградна газова инсталация, аз подавам документи да ми се издаде разрешително за Вътрешна газова инсталация в жилището ми.
Става въпрос общо взето за такса, която трябва да платя втори път, като първия път е направен писмен отказ и разрешително не ми е издадено. След като съм представила документа който искат, и заради който ми е направен отказа, не ми предвижват документите, а искат на ново да подавам молба, да платя такса и т.н. Това редно ли е?
Няма ли някакви срокове, в които като представя липсващия документ процедурата да се продължи, а не да се прекрати?
Става въпрос за новопостроена сграда със изградена в нея сградна газова инсталация, аз подавам документи да ми се издаде разрешително за Вътрешна газова инсталация в жилището ми.
Става въпрос общо взето за такса, която трябва да платя втори път, като първия път е направен писмен отказ и разрешително не ми е издадено. След като съм представила документа който искат, и заради който ми е направен отказа, не ми предвижват документите, а искат на ново да подавам молба, да платя такса и т.н. Това редно ли е?
Няма ли някакви срокове, в които като представя липсващия документ процедурата да се продължи, а не да се прекрати?
- aneli003
- Нов потребител
Административната процедура приключва с издаването на искания акт, или с мълчаливия или формален отказ да бъде издаден такъв (във Вашия случай). Така че - или обжалвате този формален отказ пред съответната РДНСК (ако смятате, че по принцип не е редно да Ви искат този липсващ документ), или подавате наново документите по каналния ред, като при издаване на исканото разрешение прилагате документа за платената вече такса. Освен ако таксата не е за нещо друго, а не за издаване на разрешение - например, за благоволението на общинските чиновници да прегледат подаденото от Вас прошение (нещо като берия за похабяване на очите им, така да се каже).
- magodeoz
- Активен потребител
Аналогична е практиката на Агенцията по вписванията. Те отдавна са си въвели тази практика- ако ти върнат документите поради липса на някакъв документ или той е непълен си плащаш "като поп" втори път таксата. Може би защото са си хабили очичките да прегледат документите ти, за което, разбира се, трябва да им се заплати. Бюрократоархат!
- bgarch
- Потребител
Какво е това нещо - "Бюрократоархат"? Прощавайте за невежеството.
- magodeoz
- Активен потребител
Опитвам се да създавам думи. По начина, по който са създадени патриАРХАТ, матриАРХАТ, защо пък да няма бюрократоАРХАТ. Така в патриархата, например, жените и децата са второкачествени създания, а само мъжете имат възможност да са равни един на друг. Точно така в бюрократоархата всички, които не са в администрацията, са второкачествени създания, само бюрократите имат възможността да са равни един на друг. Техните такси си ги определят те самите, ето например таксата за издаване на разрешение за строеж в много Общини в България е доста по- висока от целия проектантски хонорар, зад който стои многомесечния труд на поне 7-8 висококвалифицирани архитекти и инженери. Затова трябва да създадем някакво понятие за този исторически период, това на мен лично ми харесва.
- bgarch
- Потребител
Понеже се заформи дискусия па темата, искам да ви кажа какво се случват от тук нататък. След два месеца ходене по мъките, през, които ме препращат от стая в стая от отдел на отдел с оправданието, че не съм на правилното място вече ми писва плащам си втори път такса и тези служители седнали на държавните столове са доволни и усмихнати, защото видите ли, как от тях зависи това дали ще вляза да живея в новото си жилище купено с 2 кредита.
Това разбира се ме амбицира да прочета ЗУТ, но едва ли ще намеря отговор на въпроса, който ме интересува, тъй като подобно безумие, с което се разправям вече втори месец едва ли е записано в закона.
И като закльчение какво да кажем друго освен ТОВА Е БЪЛГАРИЯ ИЗХОД ИМА, ДОРИ СА ДВА ТЕРМИНАЛ ЕДНО И ТЕРМИНАЛ ДВЕ.
Това разбира се ме амбицира да прочета ЗУТ, но едва ли ще намеря отговор на въпроса, който ме интересува, тъй като подобно безумие, с което се разправям вече втори месец едва ли е записано в закона.
И като закльчение какво да кажем друго освен ТОВА Е БЪЛГАРИЯ ИЗХОД ИМА, ДОРИ СА ДВА ТЕРМИНАЛ ЕДНО И ТЕРМИНАЛ ДВЕ.
- aneli003
- Нов потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|