начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос относно чужденци пребиваващи в България

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Въпрос относно чужденци пребиваващи в България

Мнениеот mia737 » 19 Май 2011, 00:52

Здравейте, имам един въпрос към вас, защото честно казано никъде не намерих отговор. Разгледах "Наредба за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим", Закона за чужденците в Република България разгледах и сайта на външното министерство прочетох доста неща, но едно нещо нещо не ми е ясно. Казусът е следния, била е пусната покана по установения от закона ред към лица от трети държави(Нигерия). Сега ако всичко мине както трябва, тези чужди граждани трябва да пристигнат в България и т.н. и т.н. процедурата е доста добре описана в наредбата, но въпросът ми е следния : Какво става ако тези граждани, които реално са придобили право на временно пребиваване САМО на територията на България излязат извън България в друга страна членка не ЕС? Понеже лично според мен, когато каниш някого, ти носиш някаква отговорност за него и ако той буквално "драсне" за друга страна, но пак членка на ЕС каква отговорност би следвало да понесе канещия? Не отговаря ли той за посрещането, адресната регистрация, пребиваването и напускането на този чужденец, територията на България? И ако приемем че този чужденец от трета страна извън ЕС избяга да кажем в друга държава какво следва след това и носи ли канещия някаква отговорност за чужденеца от 3-та държава?

Благодаря ви предварително за отговорите :)
mia737
Нов потребител

Re: Въпрос относно чужденци пребиваващи в България

Мнениеот mia737 » 19 Май 2011, 22:21

Никой ли не може да отговори? :? :cry:
mia737
Нов потребител

Мнениеот rozablue » 26 Май 2011, 21:59

Как може този чужденец да отиде в друга страна на ЕС ,като няма виза? Навсякъде искат виза. Специално от Нигерия дори за България получават много трудно виза.
В друга страна от ЕС -без виза /за обучение, туристическа или по лична покана/ могат да отидат само нелегално. А този,по чиято покана са дошли в България ,а след това е установено,че нелегално са напуснали страната и са влезли в друга на ЕС - е невинен до доказване на противното.
rozablue
Потребител

Мнениеот nikiboy » 04 Юни 2011, 21:35

Ако имате предвид да избягат в друга държава нелегално......
Ето го образеца за Покана-декларация - http://www.journey.bg/agency/doc.php?dtype=10&doc=164 , там преди подписа ви има едни "съгласия", общо взето ако в Румъния полицията хване тези нигерийци, ще ги върне в България, тук ще ги настанят за определени нощувки и ще ги качат на самолета за Нигерия, и е напълно възможно вие да платите сметката.
Не съм адвокат, a любител на правото !
nikiboy
Потребител

Назад към Гражданство