'Начи... аз съм инвалид, но работя по трудов договор. Всеки месец шефа внася разни осигуровки, от които зависи размера на пенсията ми. До скоро трудовия стаж не ми стигаше да "прескоча" ръба на минималната пенсия, но вече не е така. И сега съм изправен пред дилема. За да ми бъде преизчислена пенсията, трябва да подам УП2, УП3 и т.н. След 2-3 месеца излиза решението за размера на пенсията. Обаче ... за тия 2-3 месеца са внесени още осигуровки, които променят размера. Да, с някакви стотинки, но въпроса е принципен. И защо по дяволите трябва всеки месец да пускам удостоверения, след като шефа ми подава същата тази информация към същото това учреждение?
И дилемата е - колко често да ходя да създавам работа на какичките? И защо изобщо трябва да я подавам, след като същата тази информация постъпва по други канали? Защо трябва да си губя 1/2 ден в разкарване по гишета, когато инфото вече е постъпило от шефа?
Докога ще правят хората на маймуни? Какво мога да направя, за да спре тази подигравка? Не може ли пенсията ми да се осъвременява въз основа на подаваните от работодателя ми данни ежемесечно? Аре, на тримесечие, на полугодие... Защо ме амбицират да ходя всеки месец да ги заривам с бумаги?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
НОИ, бюрокрация и борбата с нея
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
НОИ, бюрокрация и борбата с нея
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Re: НОИ, бюрокрация и борбата с нея
НОИ в момента е може би най-архаичната институция.... Информацията в УП-тата я сравняват с тази в регистъра им и при разминаване обикновено те връщат да я нагодиш такава, каквато е в регистъра, с което окончателно се губи смисъла на подаването на дублираща информация...
Не знам кога ще инвестират в електронна система в НОИ, но така трябва да намалят щатния състав наполовина, като първо уволнят 90% от леличките, после назначат хора, които да се оправят със системата.. За един обикновен болничен се носят 4-5 листа, като опцията е да се занесе дискета + само 2 листа... От 2 години слушам, за електронен болничен лист и се чудя защо се бавят...
Не знам кога ще инвестират в електронна система в НОИ, но така трябва да намалят щатния състав наполовина, като първо уволнят 90% от леличките, после назначат хора, които да се оправят със системата.. За един обикновен болничен се носят 4-5 листа, като опцията е да се занесе дискета + само 2 листа... От 2 години слушам, за електронен болничен лист и се чудя защо се бавят...
- microfinance
- Потребител
Според мен, проблемът е в това, че държавата винаги трудно дава пари за каквото и да било - дали ще е за стипендии за студенти, за детски добавки , други социални помощи или за пенсии - все едно. Винаги се налага да се подготвят един куп бумаги. Подавала съм документи за пенсиониране с пълномощно от името на други лица, просто да им помогна на хората, защото виждам, че някои въобще не могат да се справят с излишните разкарвания, нерви и т.н. Измислят се все нови и нови правила, предполагам, че липсата на информация по електронен път също е причина за тези усложнения.
- nk7702n
- Старши потребител
НАРЕДБА ЗА ПЕНСИИТЕ И ОСИГУРИТЕЛНИЯ СТАЖ
Чл. 21. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2000 г., доп., бр. 19 от 2002 г., бр. 13 от 2011 г., в сила от 1.01.2011 г.) Преизчисляване на пенсията по реда на чл. 102 КСО за осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, се извършва по заявление на пенсионера не повече от веднъж в една календарна година.
Чл. 21. (1) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2000 г., доп., бр. 19 от 2002 г., бр. 13 от 2011 г., в сила от 1.01.2011 г.) Преизчисляване на пенсията по реда на чл. 102 КСО за осигурителен стаж, придобит след пенсионирането, се извършва по заявление на пенсионера не повече от веднъж в една календарна година.
- kalina_di
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|