начало

Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати

неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. и осигуровки

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. и осигуровки

Мнениеот ozirisra » 27 Апр 2012, 10:42

Здравейте,

На 11.10.2011 синът ми навърши 6месеца. От тази дата мъжът ми излиза в отпуск чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда (след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до 410 календарни дни) като отговаря на условията за 12 месеца осигурителен стаж.
От същата дата аз излезнах в 6-месечен неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 години (чл. 167а КТ)
НОИ изплащаха обезщетенията редовно.

От 31.01.2012г. мъжът ми прекратява трудовия си договор и от 01.02.2012г. започва работа в друга фирма. Документите (доколкото мога да преценя) са подадени при работодателя правилно, не знам обаче дали той ги е предал на НОИ.

Дотук според мен би трябвало да се спре отпускът на мъжа ми и да се поднови отпускът ми по майчинство, за което и подадох документи. ОБАЧЕ получих отказ от НОИ, тъй като бащата имал активно право на обезщетение. В същото време той вече не получава такова обезщетение и от НОИ ми казаха, че е получил неправомерно ВСИЧКИТЕ суми, тъй като за периода от 23.11.2011 (почти 1 месец след излизането ми в неплатен отпуск) аз съм била извън осигуряване (защото съм била в неплатен отпуск).

Цитирам основните моменти от Закони и Кодекси:

Съгласно Чл. 40. ал. 1 б) от ЗЗО:
вноската е изцяло за сметка на осигуреното лице - когато неплатеният отпуск е по негово желание, и за сметка на работодателя - когато неплатеният отпуск е за отглеждане на дете по реда на чл. 165, ал. 1 и чл. 167а от Кодекса на труда

Съгласно чл. 9 ал. 2 от КСО :
За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;

Съгласно чл.10 ал. 2 от КСО:
Осигуряването се прекъсва през периодите, които не се зачитат за осигурителен стаж, независимо че дейността по чл. 4 или чл. 4а, ал. 1 не е прекратена.

Съгласно чл. 167а КТ:
(8) Времето, през което се ползва отпускът по ал. 1, се признава за трудов стаж.

Ето ги и въпросите ми:
1. Не намерих изискване аз да съм осигурена, за да получава той обезщетение.
2. Не намерих забрана единият родител да използва отпуск по чл. 167а КТ, а другият- по чл. 163 ал.8 от КТ.
3. Доколкото разбирам цитираните документи, за времето на отпуск по чл. 167а ми се признава трудов и осигурителен стаж. Вярно ли е, че (както ми казаха от НОИ) за този период се внасят само здравни осигуровки?
4. Фонд Общо заболяване и майчинство не е ли здравна осигуровка?
5. Има ли вариант, при който сама да си внеса нужните осигуровки, въпреки глобите?

Благодаря.
ozirisra
Нов потребител

Re: неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. и осигур

Мнениеот megy_bogestvena » 15 Окт 2012, 17:16

1. Да има изискване Вие да сте осигурена, за да има право мъжът Ви на обезщетение, но Вие НЕ СТЕ ПРЕСАТАВАЛИ ДА БЪДЕТЕ ОСИГУРЕНА за осигурения социален риск "Общо заболяване и майчинство".
2.По време на отпуска по чл.167а Кт Вие сте осигурена. НОИ нещо се заблуждавата, защото дните в декларация обр. №1 са все в точка 16.4 и те няма как да знаят в какъв отпуск сте.
3.Вярно е, че се внасят само здравни осигуровки по времето на отпуска по чл.167а Кт, но това не означава, че не сте осигурена за осигурен социален риск "Общо заболяване и майчинство", както твърдят НОИ.
4.Фонд ОЗМ не е здравна осигуровка и няма нищо общо с нея.
5.Няма вариант сама да си измисляте и внасяте осигуровки със задна дата и няма причина.

Ако НОИ напишат все пак акт , намерете си колега адвокат с опит в осигурителното право и задължително обжалвайте.

Това, че сте била в отпуск по чл.167а Кт, не е основание на съпруга Ви да се отказва обезщетението по чл.50 КСО.
Нещо повече, дори наистина да не бяхте осигурена и да бяхте наистина излязла от кръга на осигурените лица, на основание чл.52 КСО се получава обезщетението по чл50 КСО до 410 дни.

Желая Ви успех!

Миглена Трифонова
megy_bogestvena
Младши потребител

Re: неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 год. и осигур

Мнениеот ozirisra » 22 Ное 2012, 18:47

Благодаря за отговора.

Оказа се точно така, че просто дните в неплатен отпуск за отглеждане на дете (които се зачитат за осигурителен стаж) са ги приели за обикновен неплатен отпуск повече от 30 дена.
Слава Богу, счетоводителката на фирмата е оправна и се свърза с НОИ, за да оправят нещата, а аз междувременно си подадох възражението към акта и го уважиха.
ozirisra
Нов потребител

Назад към Осигурително право