начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Нужна ли е транзитна виза за Румъния на пост. пребиваващ?

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Нужна ли е транзитна виза за Румъния на пост. пребиваващ?

Мнениеот kanpu3ka » 20 Юли 2012, 14:22

Здравейте,

Руска гражданка съм, живея в България от 1984 г. и съответно имам карта на постоянно пребиваващ в Република България чужденец. Тъй като през октомври ще пътувам за Русия интересува ме дали за преминаването ми през Румъния ще ми е необходима транзитна виза или мога да мина границата с гореспоменатата вече карта? Прочетох в една от темите, че за пътуване из Европейския съюз е необходима виза /ставаше дума за по-дълго пътуване/, но ми казаха, че и с моята карта без проблем мога да вляза в Румъния стига да напусна страната в рамките на 48 часа. Кое е вярно?
Другият въпрос, който ме интересува е дали има промяна за времето, в което ако не си в страната се губи постоянното пребиваване. В една от темите се посочваше 6м. и един ден, но е от 2009 г. - към настоящия момент това ли е срока?

Благодаря предварително на всеки, който отдели от времето си и ми отговори :)
kanpu3ka
Нов потребител

Re: Нужна ли е транзитна виза за Румъния на пост. пребиваващ

Мнениеот oleg-sentia » 26 Окт 2012, 14:13

kanpu3ka написа:Здравейте,

Руска гражданка съм, живея в България от 1984 г. и съответно имам карта на постоянно пребиваващ в Република България чужденец. Тъй като през октомври ще пътувам за Русия интересува ме дали за преминаването ми през Румъния ще ми е необходима транзитна виза или мога да мина границата с гореспоменатата вече карта?

Не ви трябва транзитна виза.

Прочетох в една от темите, че за пътуване из Европейския съюз е необходима виза /ставаше дума за по-дълго пътуване/, но ми казаха, че и с моята карта без проблем мога да вляза в Румъния стига да напусна страната в рамките на 48 часа. Кое е вярно?

вярно е така - в рамките на 5 дни.

Другият въпрос, който ме интересува е дали има промяна за времето, в което ако не си в страната се губи постоянното пребиваване. В една от темите се посочваше 6м. и един ден, но е от 2009 г. - към настоящия момент това ли е срока?

Не е вярно. ЗЧРБ.
Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 42 от 2001 г.) (1) Отнемане на правото на пребиваване на чужденец в Република България се налага, когато:
.....
6. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2012 г.) се установи, че чужденецът, получил разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване, е отсъствал от територията на държавите - членки на Европейския съюз, за период от 12 последователни месеца, освен в случаите на разрешено постоянно пребиваване по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8 и 13, както и по отношение на членове на семейство на лице по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8 и 13;
oleg-sentia
Младши потребител

Назад към Гражданство