начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Въпрос за самоосигуряващо се лице, получаващо обезщетение за

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за самоосигуряващо се лице, получаващо обезщетение за

Мнениеот popska » 30 Ное 2012, 21:13

Може ли самоосигуряваща се адвокатка, която получава обезщетение за бременност и раждане, да извършва в същото време правни и други платени услуги и на какво основание?
popska
Нов потребител

Re: Въпрос за самоосигуряващо се лице, получаващо обезщетени

Мнениеот papazov » 25 Яну 2013, 13:44

В София на Пиротска 45 има осигурителна каса, където мисля за 25 лева на месец те правят всичко. При тях се внасят дължимите осигурителни и здравни вноски, а те правят останалото – оформят и представят в НОИ документите за изплащане на парични обезщетения и помощи; представят в НАП данните за внесените вноски; оформят и съхраняват осигурителните книжки; подават документите за пенсиониране.
papazov
Младши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 25 Яну 2013, 14:04

Не. Само през втората година, когато се върне на работа, получава 50 % от майчинството и си работи.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот peta_5 » 01 Фев 2013, 15:02

Здравейте! За да не отварям нова тема ще задам въпроса си тук.СОЛ е в майчинство от 28.11.2012 г.За м.12.2012 г. внася само ЗО/4,8% върху 420,00 лв./. В справката за социално осигуряване на НОИ за м.12.2012 г.излиза сума 356,41 лв.- не трябва ли да е 420,00?
peta_5
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 02 Фев 2013, 20:00

Защо върху 420 лв. Трябва да изчислите до 28 колко дни са. Разделяте сумата от 420 на броя на работните дни за месеца и умножавате по броя на работните дни по 28.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот atevasile » 03 Фев 2013, 11:27

peta_5 написа:В справката за социално осигуряване на НОИ за м.12.2012 г.излиза сума 356,41 лв.- не трябва ли да е 420,00?

За времето, в което осигурените лица получават обезщетение за бременност и раждане и това време им се зачита за осигуретелен стаж, без да се дължат осигурителни вноски, за осигурителен доход се счита доходът, от който е определено паричното обезщетение.
Той, от своя страна, е равен на средномесечния осигурителен доход за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане.
Аватар
atevasile
Потребител

Мнениеот peta_5 » 03 Фев 2013, 18:00

Благодаря за отговора.За м.ноември 2012 г. е така.Въпросът ми е за времето в което се получава обезщетение за бременност и раждане-в случая за 24- те месеца осигурителния доход за всеки месец е 420 лв.Такъв е окончателния осигурителен доход. Нали в случая средномесечния осигурителен доход също е 420 лв. или може би зависи от броя на работните дни в месеца?
peta_5
Нов потребител

Мнениеот go6eva » 04 Фев 2013, 16:12

Здравейте!
До 13.05.2013г.съм в майчинство до 415 дни.Самоосигурявам се като ЕТ-към момента фирмата не е преустановила дейност и оттам ми върви майчинството..Невъзможно ми е да се върна на работа,тъй като отглеждам близнаци,а разходите по назначаване на прокурист не са оправдани предвид дейността ми-занимавам се с търговия на дребно и работя без наети лица.Искам да знам какви са ВАРИАНТИте да остана да отглеждам децата си колкото е възможно по-дълго,без да влизам в разрез със закона. Мога ли да получавам обезщетение за отглеждане на дете до 2 години и при какви условия(без прокурист и връщане на работа)?В една консултация четох,че за да получавам прословутите240лв. трябва да преустановя дейността на фирмата временно,което ми се струва малко необяснимо-вярно ли е?Ако пък трябва да остана в майчинство без право на обезщетение какво става с фирмата и осигуровките ми-особено здравните?Времето тече неумолимо бързо и все повече почва да ми пари под краката :hmmm:
Ако някой желае да сподели опит или да ми даде насоки ще бъда изключително признателна!
go6eva
Нов потребител

Мнениеот peta_5 » 05 Фев 2013, 09:59

http://www.nap.bg/document?id=3721 това е отговора на НАП по въпроса. Във вашия случай след като няма прекъсване на дейността трябва да назначите прокурист за съжаление. За мен също не е оправдан разхода за една малка търговска дейност.За здравните осигуровки мисля че се внасят както по време на 410 дни-4,8% от 420 лв.
peta_5
Нов потребител

Мнениеот go6eva » 05 Фев 2013, 20:56

Благодаря Ви за отзивчивостта!
Пожелавам Ви ЩАСТИЕ!!!
go6eva
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 06 Фев 2013, 10:39

popska написа:Може ли самоосигуряваща се адвокатка, която получава обезщетение за бременност и раждане, да извършва в същото време правни и други платени услуги и на какво основание?

То че може може. Въпросът е дали ако го прави ще има право на обезщетение. Според мен до годинката на детето няма да има право на обезщетение,
освен ако не намери начин да укрива дейността си- това все едно не съм го казала.
pitasht
Активен потребител

Назад към Осигурително право