Привет на всички! Моля за Вашата помощ и съвет.
Проблема е следният: Аз съм собственик на фирма, на която преди 3 год. , чиновници от НАП съставиха акт. Законовата давност на този акт изтича 08.02.2013 год. Но за съжаление разбрах, че сумата от 280 лв. , която всъщност е стойността на акта,е удържана за погасяването му, от парите, които аз внесох за здравни и социални осигуровки на работниците за месец декември 2012 год. В момента те са без платени осигуровки. По последни данни знам, че този закон за удържане на тези суми влиза в сила от 01.01.2013 год. Моят въпрос е - защо ми удържат пари, които аз внасям януари 2013 год., които всъщност са осигуровките за декември 2012 год.?На какво основание , след като този закон влезе в сила от 2013год? Ако някой е наясно , какво трябва да се направи , към кого към кого да се обърна , моля Ви пишете.
Благодаря Ви !!!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 09:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт от НАП
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Акт от НАП
Ами чесно казано няма какво много да се направи.. Вие сте внесли сумата предназначена за осигуровки в единната сметка, която бе направена с цел "облекчаването" на гражданите от банковите такси. Но тъй като тя е единна не във всички случаи парите отиват там където трябва, най-обшо казано.. Моглисте в основанието за внасянето им да посочите, че те са за осигурителни плащания на Вашите работници за определен месец. Не изпълняването на това условие вкарва парите Ви касата на НАП и от там те поемат към задълженията, които имате, като се погасяват най-старо, най-обременено, ако парите нестигат погасяват частично главница след това и лихви и т.н. Тази практика е от 2013г. и Вас не ви освобождава от действието й, макар и осигурителните плащания да са за м. декември. Вие реално сте депозирали сумата м. януари, като вече през този период деиства тази разпоредба. Погледнете и от добрата страна поне вече ще сте чист пред данъчните, а това би могло да ви е от полза когато ви е необходимо удостоверение за данъчни задължения. Защото давността за публичните задължения е 5год., а не 3год. и то тези 5год. се броят от 1 януари на годината, следваща годината за която се отнася задължението. Тъй че ако акта ви е от 2010г. то това задължение би било погасено най-рано на 01.01.2016г. ако давността не е прекъсвана, иначе 10год.
- m_angelov
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|