начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Задължения от преди 2 години

Задължения от преди 2 години

Мнениеот makiaveli_am » 28 Ное 2012, 20:58

Накратко:

Майка ми работеше в една застрахователна фирма, правиш застраховка живот и за всяка получаваш процент от сумата, но ако клиентът (застрахованият) впоследствие се откаже от нея (има право), застрахователят (майка ми) е длъжна да върне парите които е получила като комисионна или както там се наричат на фирмата.

Това се случи преди около 2 години, когато майка ми напусна работа във въпросната фирма. Имаше задължения от около 150 лева, за които през тези 2 години е непрекъснато тормозена по телефона и заплашвана със съд, в случай че не изплати задълженията си. И така малко по малко тя изплащаше въпросната сума, и сега 2 години по късно са останали около 60 лева, които трябва да върне. Обажданията продължават, не толкова често, но продължават заедно със заплахи за съд, а майка ми какъвто човек е това страшно я притеснява. Аз естествено и казвам да спре да им връща парите и че нищо не могат да и направят.

Въпросите ми са:

1. Имат ли право да я съдят за задължения от сума по-малка от 100 лева, пожене съм чувал че за такава сума не може да се започне съдебно производство?
2. След като минат 3 години погасяват ли се задълженията на майка ми към въпросната фирма (чл. 111 ЗЗД)?
makiaveli_am
Нов потребител

Re: Задължения от преди 2 години

Мнениеот huukuu » 03 Дек 2012, 15:20

1. Могат да я осъдят. Размерът на задължението е без значение във Вашия случай;
2. Задължението, поне както е описано от Вас, не попада в хипотезата на чл. 111 от ЗЗД и ще бъде погасено по давност след изтичане на 5 години от възникването му и то в случай, че не са настъпили събития и не са извършвани действия, които да прекъснат давността.

Съветът ми, давайки си сметка, че същият не е поискан, е майка Ви да заплати дължимата сума, защото, видно от изложеното от Вас, относно дължимостта на същата не съществува спор.
huukuu
Младши потребител

Мнениеот sunshine_75 » 03 Дек 2012, 16:09

Малко странен е казусът.... Не ми се струва възможно майка Ви е да е длъжна да плаща затова, че някой е реализирал възможност, с която разполага, а именно: да прекрати договора със застрахователя. Ако например аз ползвам застраховка, сключена чрез майка Ви и се откажа в последствие, как е възможно тя да носи отговорност и да плаща за моите действия?? От значение е майка Ви на трудов или на граждански договор е работила при застрахователя, по какъв начин са били уредени тези "обратни" плащания. Дайте повече информация, за да получите адекватен съвет. И не забравяте, че всеки може да иска всичко от всеки, но нещата често не са такива, каквито изглеждат...
sunshine_75
Потребител

Мнениеот makiaveli_am » 09 Мар 2013, 21:56

Договорът е граждански.
makiaveli_am
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство