начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Моля за малко помощ!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за малко помощ!

Мнениеот rusata1 » 05 Юни 2013, 13:50

Незнам дали трябва да пиша точно тук,но надявам се да ми дадете съвет как да постъпя!
Става въпрос за следното- живея в апартамент и имам 4бр.кучета,всяко от които има паспорт,чип и съм спазила всички изисквания на Закона за етаж.собственост и Закона за отглиждане на дом.любимци.Така обаче комшията ми отдолу си е решил,че няма да гледам кучетата,които по никакъв начин не му пречат.Нито лаят,нито са агресивни.Започна още миналата година да пуска жалби срещу мен до Столична община,Столичен инспекторат и до БАБХ.Последваха проверки от всеки от изброените институции и бяха съставени протоколи,че нямам нарушения.Но те не се отказват и сега понеже спряха да ги вземат на сериозно измислиха и пуснаха отново жалби за това,че съм била жената на въпросния комшия,че кучетата са я хапали,че вземаме пари за отглеждането на ,,помияри,,и още куп глупости.Не искам да ви отегчавам с излишни обяснения,но аз подадох жалба срещу тях за психически тормоз и за набеждаване,но няма кой знае какво развитие по тях даже никакво.А днес въпросния човек отишъл на среща при кмета на нашия квартал да говори с него за нашия случай.Незнам точно какво да направя,но непрекъснато съдействам на инспекторите от общината давам протоколи,направиха ми внезапна проверка рано сутринта,поканих ги вкъщи за да видят че всичко е в реда на нещата,но вече взема да ми писва да давам обяснения на някой и да ми се навлиза в личното пространство.Бих стигнала и до съд ако знам за какво мога да ги подведа под отговорност или и аз незнам какво!Просто дайте някакъв съвет моля ви!Благодаря предварително!
rusata1
Нов потребител

Re: Моля за малко помощ!

Мнениеот TheOldMan » 05 Юни 2013, 16:06

За не знам си кой път ще помоля първо да видите подписа ми. Изказвам мнение като обикновен гражданин на панелка, не като юрист.
Мисля, че юридически не можете да направите нищо, или почти нищо. Освен да изтърпите докато се изчерпат институциите които могат да вземат отношение по въпроса. След 3-4 път ще спрат да му обръщат внимание и (вероятно) ще ви оставят на мира.
За жалбите че "сте били жена му" и "че кучетата са я хапали" е силно препоръчително да се срещнете лично с някакъв адвокат, който да ви посъветва как да "отвърнете на удара". Дет се вика ... поне да спазарите един солиден хонорар който съседа да заплати когато се окаже че си въобразява някакви неща. Ако 2 пъти плати разноски по делото от 100 лева и хонорар от 500 лева, ще му дойде акъла в главата да не пуска повече тъжби наляво-надясно.
Но... знам, кой знае колко пъти сте го чували това ... мястото на 4 кучета не е в апартамент. Нямам домашни любимци, но в никакъв случай не мразя котки и кучета. Просто ... на кучето няма как да му обясниш че трябва да прави (или не трябва да прави) това или онова.
Имах една съседка отгоре, която имаше шевна машина. Кърпи и шие нещо колкото да добави някой лев към пенсията. Еми ... макар че шума от машината е далеч от нормите, просто не се трае ако в продължение на седмица се чува тоя дразнещ шум през панела. Женицата дори спазваше времената за обедна почивка, никога не е бръмчала преди 9 сутринта, или след 9 вечерта, или между 2 и 4, но ... ако случайно остана цял ден в къщи ми идваше да се кача и да я удуша с възглавницата ... :)
Предполагам недоволството на съседа ви идва точно от това. Най-вероятно за да можете да спазвате някаква хигиена апартамента ви в голямата си част е на теракот, мозайка, паркет... неща дето освен че се чистят лесно и предават идеално шума. А кучетата постоянно щъкат насам-натам, тропайки с ноктите по пода, търкалят празните си панички за храна, играят си с някакви играчи по пода... Та дори и да не лаят, те пак издават достатъчно шум. Издават го постоянно.
И с'я ще скочите с "ами ако бяха 4 бебета"... Да, обаче 4-те бебета има някаква надежда след 5-10 години да пораснат и да могат да разберат кога вдигат шум и бъдат помолени да избягват да го правят, докато 4-те кучета ще правят това докато са живи, а най-вероятно при кончината на някое от тях вие ще си вземете друго... така че този ... тормоз, макар че това е доста силна дума ... има перспектива да продължи вечно.
Съседката ми гледа куче (вече 3-то подред). Над 30 години. Еми ... колкото и да се грижи за него, у тях мирише на зоопарк... Понякога решава че му се ходи по нужда в 3 часа посред нощ и почва да си разнася нашийника с веригата по пода (който както се сещате е теракот), почва да драска по входната врата... Не е често, но дразни.
Накратко - съжителство в етажна собственост носи тези рискове. Едни гледат кучета, други правят буйни купони, трети се къпят посред нощ, четвърти ... просто са недоволни и се жалват всеки ден. И едните и другите имат това право.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот rusata1 » 05 Юни 2013, 20:23

Благодаря за съвета,но малко бъркате за някои неща,няма да навлизам в подробности всеки си има собствено мнение.В никакъв случай не искам да обидя вас или всеки друг на това мнение,Да вярно е че вкъщи е с паркет и плочки,но кучетата общо взето по цял ден си лежат на леглата общо взето са доста мързеливички и кротки,така че не се вдига повече шум от тропането на съседското дете.Но естествено може мн да се спори по този въпрос,както и вие казахте! :D И все пак,ако взема адвокат искате да ми кажете че при спечелване на делото евентуално разноските по него трябва да се платят от съседа ми ли?
rusata1
Нов потребител

Мнениеот TheOldMan » 06 Юни 2013, 06:35

Моя (пак повтарям неюридически) съвет е да се отнасяте с необходимото уважение и вежливост към служителите на общината които идват на проверка по сигнали. Това е тяхно задължение, за това взимат заплати. Ако успеете да им създадете впечатление че не сте предната "откачалка" която събира кварталните бездомни кучета, те ще спрат да ви посещават, или посещенията ще се ограничат до 1 на няколко години, колкото да отчетат някаква дейност.
Крясъците и спорове с длъжностните лица са ... абе не са във ваша полза, така че ги избягвайте.
Можете да отидете до общината и да се срещнете лично със зам.кмета в чиито ресор са кучетата и да изложите вашата гледна случка за спора. Отново казвам - опитайте се да обясните на служителите че имате само тези 4 кучета, че полагате всички необходими грижи за тях и нямате никакво намерение да "осиновявате" всички глутници от квартала.
А за жалбите от страна на съседа - останете в изчаквателна позиция. Негово задължение е да докаже тези си твърдения пред съответните органи. Само с жалби няма да станат нещата - трябва поне и някакво медицинско да извади че е бил бит или хапан. Затова и ви съветвах да поговорите с адвокат - за да имате човек който е запознат със случая и на който да можете да звъннете в момента в който кварталния дойде с предупредителен протокол или с призовка. Още преди да подпишете каквото и да било е задължително да позвъните на юридически грамотно лице което да ви даде адекватен съвет как да постъпите, а не тепърва да търсите познати, които да ви препоръчат някого, когото да се опитвате да издирите... Една консултация с адвокат не е кой-знае какви пари, а така той ще бъде предварително информиран за случая и ще може да реагира със съвет веднага, още докато полицая стои на прага с химикалката в ръка.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ