начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Държавна такса за изпратени от съда документи по факс

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Държавна такса за изпратени от съда документи по факс

Мнениеот onzitam4 » 02 Юли 2013, 21:03

Здравейте.
Поисках от съда да ми изпрати по факс протокол от с.з. Съдът обаче ми указва да заплатя ДТ, като за получени копия, като се позовават на чл. 23, т.3 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Съгласно тази разпоредба се събира ДТ : "на фотокопие на документ - за всяка страница по 0,10 лв., а ако фотокопието е повече от 50 страници - за всяка следваща по 0,07 лв."
Това редно ли, е? Не че таксата за няколкото страници е непосилна, но въпросът е принципен. Пък и що да вися по опашки да плащам такси.
Според мен такса не следва да се заплаща, тъй като реално съдът не ми издава копия от протокола, а ми го изпраща по факс, а в Тарифата по ГПК за такава услуга няма предвидена ДТ.
В останалите съдилища в РБ същата ли е ситуацията?
onzitam4
Младши потребител

Re: Държавна такса за изпратени от съда документи по факс

Мнениеот just__me » 03 Юли 2013, 10:59

Здравейте! Замислете се ,че и самото изпращане на протокола по факс е един вид изпращане на фотокопие......
just__me
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ