начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Проблем с предишен работодател

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с предишен работодател

Мнениеот tanq_105 » 29 Сеп 2013, 23:37

Здравейте на всички! Нова съм тук,за това се изивинявам,ако темата,която пускам е на грешното място!
Ще разкажа каквото имам и ако някой може да ми даде съвет - моля,нека го направи ще съм му благодарна!

Ще започна с това,че работих в една фирма около 5 месеца,но напуснах,защото не ми бе пуснат нито трудов договор,нито заплащането ставаше на време .. Все ме бавеха с парите! Дойде един момент,в който търпението на човек се изчерпва,започва да се замисля за ставащото и ествесвено - да предприеме мерки да се махне например! Както и да е. Реших да върна ключовете си и да съобщя на "шефа" си,че на следващия ден няма да отида на работа,понеже нямах трудов договор не мисля,че съм длъжна да давам предварително обяснения,че ще напускам. Но господина ествествено се подразни от факта,че няма да има кой да му работи на следващия ден като хамалин 16 часа,за мизерните няма и 20лв.,който така или иначе няма да даде .. и реши,че няма да ми заплати дължимите 80лв. за периода от 4 работни дни. Ядосах се - тръгнах си .. Но минаха се не минаха и 2 дни и "шефовете" ми решиха да ми направят номер. Докато си стоях съботата следобяд в къщи ,телефона ми позвъня .. Беше скрит номер,вдихнах и мъжки глас започна да ме заплашва,че ако не отида да върна взетите 50лв. от магазина за 1 лев - който се намира в непосредствена близост до кафето,в което работех .. щяло да стане лошо,имал ми номера и моя снимка .. Близките ми много се подразниха от обвинението и заплахите и двамата отидоха да ги потърсят,за да видят какво се случва .. На място започнаха скандали,едно друго,отново заплахи и хората твърдят,че в същия ден Аз съм отишла и съм взела от продавачката 50лв. на стотинки,тъй като шефката ми ме била изпратила .. уж .. А аз не работя в кафето от вече 2 дни .. В същия ден от сутринта съм с наще .. ходехме по разни магазини .. Практикер .. Мосю Бриколаж и подобни .. убедена съм,че на записите на камерите в магазина мога да се видя и разпозная,разбира се .. Проблема е,че те ме обвиняват в нещо,което е просто абсурдно,разбирате ли .. Нямат никакви доказателства,освен думите на госпожата,която продава и естествено на останалите,който са навързани като .. да не казвам .. Разполагат само с една моя снимка,че уж аз съм тази която ги е взела,но нищо .. А снимката е моя лична .. заснета от телефон най-вероятно дори нямам идея от къде са я изкопали .. :?: Мисълта ми бе,че ако решат да подадат жалба или каквото и да е обвинение,те нямат мои данни,нито имената ми знаят,освен личното ми име,разбира се .. телефона си го смених още същия ден именно с тази цел,да не ме притесняват повече и да не ме натоварват психически с тези простоии .. Не се крия,защото не мисля,че има за какво .. Живея си в района и се разхождам спокойно .. Може ли да се стигне до нещо,след като не разполагат с видео материал,на когото да се вижда ,че случката е реална .. Просто на думи .. !?

Благодаря! :?
tanq_105
Младши потребител

Re: Моля за отговор!

Мнениеот borovinka » 30 Сеп 2013, 09:42

tanq_105 написа:Може ли да се стигне до нещо,след като не разполагат с видео материал,на когото да се вижда ,че случката е реална .. Просто на думи .. !?

Не, не може да се стигне до нищо. На никой няма да му се занимава да доказва изчезнали 50 лева, при това ако наистина не са изчезнали, а само се скалъпяват разни истории с очевидната идея да ви всеят страх. И да имаха видеозаписи, те не се приемат като доказателство.
Ако продължат да ви тормозят по телефона, подайте жалба в полицията за тормоз. И споко, намерете си друга работа с трудов договор, за да не се окаже, че бачкате по 16 часа, а ви плащат като за 30 мин.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 30 Сеп 2013, 10:21

Нито могат, нито ще направят нещо. Според мен, това е по-скоро защитна реакция от тяхна страна да не се жалвате в Инспекцията на труда.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 30 Сеп 2013, 11:14

Тя досега щом не се е жалвала в ИТ (изглежда е поработила там без договор и установено работно време поне 1 седмица), значи няма да се жалва. А и без никакви документи и при условие, че в момента не работи, трудно ще ги ужили с жалба до инспекцията.
Ако види, че следващото момиче, което започне там, отново е на същия хал, може да й подаде идеята да се жалва в ИТ или да им пусне един сигнал, за да направят проверка, но това само с идеята да навреди на бившия некоректен работодател. Не съм сигурна дали няма санкция и за работещия без тр. договор (каквато се предвиждаше) и така да навлече проблем и на новозапочнал работа там.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот tanq_105 » 30 Сеп 2013, 11:39

Много благодаря на отзовалите се! Между другото и Аз това си мисля,че само се опитват да ме сплашват,а и са разочаровани,че не продължих да им се връзвам на акъла и да се подавам на каквито и да е манипулации от тяхна страна .. Аз съм убедена за себе си,че дори не съм била в района,камо ли да ходя да се излагам за някакви си измислени 50лв. Другото,което е,че въпросния господин е някакав психар според мен,защото все иска неговата дума да се чува,да е последна и ако някой му противоречи по какъвто и да е начин .. Търси отмащение яко! Колкото до трудовия договор .. знаете,че в днешно време повечето работодатели гледат да ни минат .. Не,че не желая да се оплаквам. Всички са на този хал .. Момичето,което в момента работи,не само,че няма договор,ами е и непълнолетна. Работи вече втори месец. Аз лично не съм се жалвала,защото с всеки изминал ден,щом станеше въпрос за договора,те казваха да не се притеснявам и пр. Че ще ми бъде пуснат,ще ме осигуряват и т.н. Но един ден просто нервичките ми не издържаха .. Както и да е! Благодаря Ви,мили хора,че си изказахте мнението. Чудех се дали ако подам жалба с/у тях за тормоз не могат да измислят някоя друга простотия ,защото 100% са способни и дали няма да се оплетат още повече нещата .. Пак Ви благодаря искрено! :oops: :wink:
tanq_105
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 30 Сеп 2013, 12:21

Вярно, че след като е напуснала, Инспекцията по труда не може да направи почти нищо, освен една проверка, резултатите от която няма да топлят питащата, ама те едва ли знаят. :D
sunrise
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 30 Сеп 2013, 17:19

Аз намекнах леко на питащата да направи едно добро на съществото, работещо в момента за този работодател, като инициира една проверка, но тя си знае дали би се занимавала :mrgreen:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот tanq_105 » 30 Сеп 2013, 17:52

borovinka,благодаря! Но повярвай ми,според нея няма да и правя добро,а мръсно. Малката определено е на тяхна страна,щом е в играта с тях .. Заедно ми скроиха номера,убедена съм .. Лъже яко както и наредят най-вероятно,защото за нея е по-добрия вариант да си вземе мизерните пари .. щото на нея и ги дават,за да и замазват очите .. но съм сигурна,че ще се мине малко време и на нея ще и правят номера като не им отърва.Колкото до проверките .. до няколко дни чакам резултат от ХЕИ .. все още се консултирам за възможностите,които имам за да повикам Инспекция по Труда .. в смисъл да им направят проверка както ти каза,но те винаги могат да излязат с постата,че тя едва ли не е още на обучение при тях и е примерно от вчера или от два дни,разбирате ли? А тя работи вече втори месец,просто нямам доказателства .. Така на думи не става .. Тя никъде не фигурира,както бях Аз .. нито се разписва,че взема дадени пари,за да се докаже примерно,че не е от два дни там,защото съм убедена,че те ще измислят вариант да излязат от ситуацията! Но ето виж .. примерно за ХЕИ няма какво да бягат .. искат не искат 100% ще отнесат глоба,за което ще се радвам,защото си го заслужават .. Не само заради номера,който ми скроиха..а и защото в крайна сметка там се предлага храна,а условията за повече от критички .. Ходят майки с деца,ходят всякакви хора .. За никого не е приятно .. :mrgreen: Много ти благодаря все пак за съвета,както и на всички останали,който изразиха мнението си! Живи и здрави да сте! :)
tanq_105
Младши потребител

Мнениеот votpuska » 02 Окт 2013, 22:19

Определено има вариант да се измъкнат от инспекция на ИТ - сервитьорката се представя за клиент. Или се скрива в тоалетната :mrgreen:
Не помните ли, миналото лято имаше даже куриози по черноморието готвачите да твърдят че са клиенти и сами си правят салати в кухнята за по-евтино :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Назад към Взаимопомощ