начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

мога ли да не се явя на дело?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

мога ли да не се явя на дело?

Мнениеот 4ere6ka » 18 Ное 2013, 11:46

Актосъставител съм на АУАН, преминал е в НП и сега страната обжалва. Ясно ми е от бивш колега- 1 от свидетелите ми при съставяне на АУАНа в офиса. Напуснала съм работата си през м. 09.2013 г. Не живея на постоянен и временен адрес. Предупредила съм никой да не ми взема призовките.
Не желая да се разхождам по съдилища и не искам да се срещна с призовкарката, полицията или да се видя в ДВ. А имам едно пътуване в чужбина през м. 12.2013 г.
По последните ми ходения по 4 служебни дела, след напускането ми- за 2 от тях са ми изплатили само пътните- съдиите не признават нощувки, дневни, градски транспорт по Наредба за командировките в страната (всеки съд си има вътрешни правила- в 2 от тях не ми дадоха да ги прочета нито има качено нещо в нета. Съответно писах жалба). Когато е по НПК съда трябва да се бръкне за разходите по делото.
Другото, никога юриста на предприятието, за което съм работила не идва на дела, т. е. оставени сме да се оправяме сами. Наскоро колега изпадна в кома по време на едно такова дело.

Какво да правя, мога ли да се откажа да свидетелствам, ако все пак ме призоват? Акта си е напълно заслужен и немаловажен случай, но страната е фирма на бивш шеф на пожарна в малък град и още преди съставянето на АУАНа се появиха глашатаи.
Мога ли да поискам да дам показания в друг близък до мене съд (последно пътувах 4 ч. и 15 мин. до Златоград с автобус)?
4ere6ka
Младши потребител

Re: мога ли да не се явя на дело?

Мнениеот bludniq_sin » 18 Ное 2013, 12:22

Свидетелят е длъжен: да се яви пред съответния орган, когато бъде призован (редовно).Свидетел, който не се яви на определеното място и време да даде показания, се наказва с глоба до триста лева и се довежда принудително за разпит по реда на чл. 71. Ако свидетелят посочи уважителни причини за неявяването си, глобата и принудителното довеждане се отменят. Има предвидена възможност за разпит чрез видеоконферентна връзка, но не съм запознат с процедурата (условия и предпоставки), а честно казано не мисля, че вашите доводи за такава процедура ще бъдат уважени от съда.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 18 Ное 2013, 12:32

4ere6ka написа:Актосъставител съм на АУАН, преминал е в НП и сега страната обжалва. Ясно ми е от бивш колега- 1 от свидетелите ми при съставяне на АУАНа в офиса. Напуснала съм работата си през м. 09.2013 г. Не живея на постоянен и временен адрес. Предупредила съм никой да не ми взема призовките.
Не желая да се разхождам по съдилища и не искам да се срещна с призовкарката, полицията или да се видя в ДВ. А имам едно пътуване в чужбина през м. 12.2013 г.
По последните ми ходения по 4 служебни дела, след напускането ми- за 2 от тях са ми изплатили само пътните- съдиите не признават нощувки, дневни, градски транспорт по Наредба за командировките в страната (всеки съд си има вътрешни правила- в 2 от тях не ми дадоха да ги прочета нито има качено нещо в нета. Съответно писах жалба). Когато е по НПК съда трябва да се бръкне за разходите по делото.
Другото, никога юриста на предприятието, за което съм работила не идва на дела, т. е. оставени сме да се оправяме сами. Наскоро колега изпадна в кома по време на едно такова дело.

Какво да правя, мога ли да се откажа да свидетелствам, ако все пак ме призоват? Акта си е напълно заслужен и немаловажен случай, но страната е фирма на бивш шеф на пожарна в малък град и още преди съставянето на АУАНа се появиха глашатаи.
Мога ли да поискам да дам показания в друг близък до мене съд (последно пътувах 4 ч. и 15 мин. до Златоград с автобус)?

Ами не покучавайте призовката, а ако Ви открият кажете на призовкаря, ако не Ви познава, че това лице не живее на адреса. Той няма право да Ви иска лична карта. Ако Ви познава пак може да откажете да я получите, тогава са длъжни да я връчат като ползват свидетел.
Имате право на разпит по делегация в удобен за вас съд, но това е по преценка на съда.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 18 Ное 2013, 20:42

Болничен лист, с режим "Домашен - стаен", за датата на делото. Това е. Но + удостоверение от лекаря, че не бива (щото е вредно) да пътува.

Имам колеги, които се явяват по 60-70 пъти годишно на дела. Когато е в работно време - както и да е.
Но когато са в почивка след 14 часа нощна смяна, и същия ден (почивния) от 16.00ч. са и на охрана на протест ... А ги друсат по 200 лева за неявяване, като стой та гледай, и като обжалващият не се яви (без санкция, естествено), нещата стават просто вулгарни ...
Затова хората са принудени да правят какви ле не врътки, ... щото, явно, качеството "свидетел" отменя качеството "човек".
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 19 Ное 2013, 01:21

doc03 написа:Болничен лист, с режим "Домашен - стаен", за датата на делото. Това е. Но + удостоверение от лекаря, че не бива (щото е вредно) да пътува.

Имам колеги, които се явяват по 60-70 пъти годишно на дела. Когато е в работно време - както и да е.
Но когато са в почивка след 14 часа нощна смяна, и същия ден (почивния) от 16.00ч. са и на охрана на протест ... А ги друсат по 200 лева за неявяване, като стой та гледай, и като обжалващият не се яви (без санкция, естествено), нещата стават просто вулгарни ...
Затова хората са принудени да правят какви ле не врътки, ... щото, явно, качеството "свидетел" отменя качеството "човек".

Болничният лист няма да й реши трайно проблема. Все някога ще трябва да яви. Най-добре да не я намерят на адреса.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ivodam » 20 Ное 2013, 18:33

4ere6ka написа:Актосъставител съм на АУАН, преминал е в НП и сега страната обжалва. Ясно ми е от бивш колега- 1 от свидетелите ми при съставяне на АУАНа в офиса. Напуснала съм работата си през м. 09.2013 г. Не живея на постоянен и временен адрес. Предупредила съм никой да не ми взема призовките.

Как така съдиите не признавали нощувки, дневни, наистина ли е така? Това ми звучи като невероятно варварство. Ходил съм като свидетел да давам показания в Германия в немски съд по търговски спор с един колега - платиха ни в касата на съда самолетните билети, хотел, заплатата за тези дни, които сме отсъствали от работа, дори платиха бензина на човека, който ни вози от и до летището!
ivodam
Потребител

Мнениеот reg_reg1 » 20 Ное 2013, 21:11

Няма как да откажете да свидетелствате, колкото и перфектен е акта ви.
Това за укриването си е малко рисково - не дай си някой съсед да се подпише че приема призовката със задължение да вия предаде /а това може и вие въобще да не научите щото може и да не ви я предаде по една или друга причина/, съдът ще приеме че е редовно връчена и след като не се явите ще изпрати полиция да ви докара принудително, че и глоба до 1000 /хиляда/ лв. можете да отнесете.
Като си получите призовката - напишете молба да съда, да ви разпитат по делегация от съд във вашия град. Вероятността обаче да ви уважат молбата е по малка от тази да спечелите шестица от тотото /ще тръгне съдията заради вас да си усложнява живота, да пише делегации, айде де, та нали той няма да пътува от другия край на страната/.
Като се явявате на дело - преди заседанието депозирате на регистратурата на съда СРЕЩУ ВХОДЯЩ НОМЕР молба до съда като сочите и № на делото, за заплащане на пътни, нощувки и транспортни разходи /поне аз не съм чул на свидетел съда да изплаща командировъчни/ и т.н., към която прилагате съответните документи - билети, касов бон от таксито, фактури от хотела с касов бон, фактура от бензиностанцията за гориво с касов бон и т.н.
Позовавате се на на чл. 122, ал.1 НПК, във вр. с чл. 84 ЗАНН : Свидетелят има следните права: да си служи с бележки за цифри, дати и други, които се намират у него и се отнасят до неговите показания; да получи възнаграждение за загубения работен ден и да му бъдат заплатени разноските, които е направил, както и да иска отмяна на актовете, които накърняват правата и законните му интереси.
Ще - не ще, съдът ще следва официално да се произнесе по това искане. Предполагам, че досега съдът ви е отказвал устно и никъде няма черно на бяло, че сте искали разноски, респективно че съдът ви е отхвърлил искането.
Ако ви отсвири, подавате в едноседмичен срок частна жалба /безплатно е/ на основание горния чл. 122, ал.1 НПК /където пише че можете да искате отмяна на актовете които накърняват правата и интересите ви/, до съответния Административен съд, чрез районния съд /подава се в в регистратурата пак на районния/, с която искате отмяна на отказа на районния съд и изплащане на въпросните суми.

Освен тази жалба ЗАДЪЛЖИТЕЛНО подавате и жалба и до Инспекторат към ВСС, като я изпращате по пощата на адрес : гр. София, п.к. 1000, ул. "Георг Вашингтон" №17. Казвам задължително, защото вероятността да си получите парите след подаването на тази жалба е много по голяма от подаването на първата.
reg_reg1
Потребител

Мнениеот 4ere6ka » 22 Ное 2013, 10:28

Благодаря, за отговорите :)
reg_reg 1, благодаря за идеите, по време на заседанието т.е. на края се дават всички оформени разходи, съотвветно имам 2 бр. бланки и съдията ги разписва, или решава нещо друго. Ясно е, че счетоводител оформя обр. РКО 98. Но не са длъжни веднага да го направят- даваш банкова сметка и чакаш.
В съда в Казанлък, например признаха на колега пътните само до цената на билетче за автобус, а той кара на бензин, приложил е разпечатка за мин. разход гориво, талон на колата и км.), така било записано във вътрешния им правилник.
В Чепеларе 2 пъти ходих с нощувка, няма автобус дето да стигне в 10 или в 11 часа сутринта от София, нито пък се стига с прекачване от Пловдив ( първи влак пристига 9,05 на гарата в Пловдив, и автобуса в 9.00 на другата автогара и се изпуска автобус тръгващ в 9,00 за Чепеларе, който може и да стигне в 11,00 на автогарата в Чепеларе). От там са ми изплатени само пътните, извънградско отиване и връщане, и за втория път +20 лв., който са или дневни или нощувката ми по фактура.
От РС- Девин чакам все още (1 автобус в 17,30 само в понеделник, сряда, петък и неделя и на обратно същите дни в 6, 45 сутринта) Делото беше в сряда 10.10.2013 в 10 часа сутринта. Върнала съм се през Пловдив. Приложила съм билети, фактури, с подписи, печати и т.н.т.
Сега, чакам да видим дали ще ме призоват по телефона. Не бягам, а не искам да ме развъртат и да си губя времето, а и финанси. И това продължава вече 3-ти месец. И като знам, че и август съм била служебен свидетел на по АУАНи на колеги да се запиша още 1 г. да съм на разположение на бг правосъдие.
Държавен служител /надзорен и административно наказващ орган/ на 500 лв. заплата- срам ме е, и е жалко.
4ere6ka
Младши потребител

Мнениеот 4ere6ka » 25 Ное 2013, 20:17

Обадих се в РС, разбрах кога е делото. Все още съм нередовно призована и мога да взема призовката си директно в съда.
Мога ли да поискам със заявление адвоката на предприятието ни да се яви (все пак те са наказващия орган, и тяхна е санкцията. т.е. бъдещата печалба/загуба на делото и финансова полза за държавата)?
Нямам в мен нито акта за изземване на вещественото доказателство, нито НП , нито АУАНа, нито пък помня дати, имена и допълнителни факти.
И какво да напиша в молбата си пред бившия работодател, който никога не праща юрист - нищо, че в София има цял отдел такива и юрист се е разписал и под НП-то?
Така повечето актове минават за маловажни и се намалява имуществената санкция, при добър адвокат от отсрещната страна или акта отпада изцяло.
4ere6ka
Младши потребител

Мнениеот 4ere6ka » 10 Май 2014, 14:08

И днес си взех отговора от ВСС - становище от инспектор, който казва, че исканията по жалба по чл.122, ал.1 от НПК (за отмяна на отказ на РС-Чепеларе за изплащане на свидетеля средства за нощувка от 01.10.2013 -28 лв. и дневни 20 лв. и за следващо заседание на 31.10.2013 г. за дневни от 20 лв.) са изключително от от правомощията на съда и свързани с преценка на съдията по конкретни факти и обстоятелства, като липсват твърдения за нарушения, свързани с образуването и движението на посоченото съдебно производство.
С оглед текста на чл. 54, ал.1 от ЗСВ Инспектората не е инстанция по същество и няма правомощия да извършва преценка по правилност и законосъобразност на постановените съдебни актове, както и да дава указания на съда по конкретни казуси. Това е допустимо единствено по пътя на инстанционалния контрол на съдебните актове, който следва да се насочи и жалбоподателя. При така установеното не са налице основания за извършване на проверка по смисъла на чл.56 и сл. от Закона за съдебната власт. Препис от становището да се изпрати на адреса на подателя."
Отговора бил изпратен по пощата, изходиран на 03.02.2013, не с обратна и съответно не съм го получила, а днес дори не искаха да се разпиша, че съм го получила на ръка?
И разбира се, че съм искала да се платят тези пари и на първото явяване и на второто (нали сме подготвени с бланки, които в повечето съдилища нямат), когато разбрах, че са изплатили по банков път само пътните. И каква е логиката да платиш нощувката на второто явяване, но не и за първото??
Излиза , че в БГ всяко съдилище е само за себе си и каквото си реши никой не може да го контролира и само си пише реда за изплащане възнаграждения и хонорари.
reg_reg1 написа:Освен тази жалба ЗАДЪЛЖИТЕЛНО подавате и жалба и до Инспекторат към ВСС, като я изпращате по пощата на адрес : гр. София, п.к. 1000, ул. "Георг Вашингтон" №17. Казвам задължително, защото вероятността да си получите парите след подаването на тази жалба е много по голяма от подаването на първата.
4ere6ka
Младши потребител

Мнениеот perper1 » 12 Май 2014, 19:55

Вие как поискахте заплащането - устно в съдебното заседание или с писмена молба подадена на регистратурата? В съдебно заседание съда произнесе ли се по вашето искане? Връчван ли ви е някъв документ, с който съда отказва да ви изплати сумите?
Ако в съдебно заседание пред вас съда не ви е отхвърлил искането за заплащане на суми или ако ви е връчен отказ на съда, но не са минали 7 дни от тогава, може да подадете жалба до Административен съд - Смолян срещу неплащането на въпросните суми.
Без платно е - а пък и няма да има нужда да се явявате. Просто няма какво да губите - в най лошия за Вас случай ще ви отхвърлят жалбата.
perper1
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 14 Май 2014, 16:43

Аз ще подходя от "другата гледна точка", а именно, като не искаш да те призовават из съдилищата, не пиши актове. 90% от актовете се обжалват, и се почва ходене по мъките за актосъставителя. Пиша от гледната точка на актополучателя, естествено, че ще ви изисквам във всяко едно заседание.
В Канада е точно описано, в съд.заседание не се ли яви полицая написал акта, то той отпада веднагически. Щом пишеш акт, ще заставаш зад него и ще се явяваш колкото е необходимо.
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот 4ere6ka » 29 Май 2014, 18:52

по време на 1-вото заседание /01.10.2013/ с 2 бр. оставени и попълнени бланки при съдията, отговора беше на следващото заседание ще се изплатят; на следващото 2-ро заседание на 31.10.2013 г., разбирам, че преди няколко дни са изплатени по банковата ми сметка само пътните /21лв.+21лв./с 48 лв. по малко от поисканото (фактура за нощувка -28 лв. и дневни 20 лв.). Пускам жалба заведена в съда за изплащане на тези 48 лв., заедно с новите пътни, нощувка, дневни )този път пак по банков път превеждат пътните+нощувката за 31.10.2013 г.). След първия превод са минали повече от 7 дни. Нямам решението на съдията, нови пътни и нови разходи.
perper1 написа:Вие как поискахте заплащането - устно в съдебното заседание или с писмена молба подадена на регистратурата? В съдебно заседание съда произнесе ли се по вашето искане? Връчван ли ви е някъв документ, с който съда отказва да ви изплати сумите?
Ако в съдебно заседание пред вас съда не ви е отхвърлил искането за заплащане на суми или ако ви е връчен отказ на съда, но не са минали 7 дни от тогава, може да подадете жалба до Административен съд - Смолян срещу неплащането на въпросните суми.
Без платно е - а пък и няма да има нужда да се явявате. Просто няма какво да губите - в най лошия за Вас случай ще ви отхвърлят жалбата.

chinchilla, другата гл. точка е добър вариант, но когато да пишеш АУАНи не е част от работата ти, и да се разписваш като служебен свидетел няма как да откажеш :(
chinchilla написа:Аз ще подходя от "другата гледна точка", а именно, като не искаш да те призовават из съдилищата, не пиши актове. 90% от актовете се обжалват, и се почва ходене по мъките за актосъставителя. Пиша от гледната точка на актополучателя, естествено, че ще ви изисквам във всяко едно заседание.
В Канада е точно описано, в съд.заседание не се ли яви полицая написал акта, то той отпада веднагически. Щом пишеш акт, ще заставаш зад него и ще се явяваш колкото е необходимо.
4ere6ka
Младши потребител

Мнениеот perper1 » 03 Юни 2014, 22:34

След като и Инспектората не Ви обръща внимание, пробвайте да подадето жалба до Административен съд- Смолян, с която обжалавйте отказа на районния съд да ви изплати горните суми. Подайте и жалба до Председателя на Районния съд в който сте се явявали/по принцип той няма правомощие да отменя акт на обикновен съдия от съда, ама ако председателя реши - ще ви бъде платено/. Друго просто не се сещам, какво да се направи в този абсурд.
perper1
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ