начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Правото върху програмата при покупка на комп.?

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Правото върху програмата при покупка на комп.?

Мнениеот ivanov_p » 07 Яну 2014, 16:19

Предава ли се правото върху програмата при покупка на компютър втора ръка?
Или с прости думи ако си купя лаптоп с легална програма от първи купувач ще имам би права върху програмата?
ivanov_p
Активен потребител

Re: Правото върху програмата при покупка на комп.?

Мнениеот TheOldMan » 07 Яну 2014, 19:12

Прочети си EULA (End User License Agreement) към дадения продукт. В общия случай - не. Ти не купуваш програмата по начин да стане твоя собственост, ти плащаш за да я ползваш. Нямаш право да я препродаваш.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Яну 2014, 20:37

Ами на практика аз я ползвам. Все едно ако бабата купи комп. с програма на внучето то трябва да я изтрие и купи друга?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 08 Яну 2014, 19:52

:D Точно така ! Ако компютъра се ползва от няколко юзъра(баба, дядо и внуче) всеки трябва да си купи собствена операционна система 8) :roll: :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 08 Яну 2014, 20:22

Ако компютъра се ползва от няколко юзъра(баба, дядо и внуче) всеки трябва да си купи собствена операционна система

Странно, ако правото следва човека то той би трябвало да може да инсталира програмата на всичките си компютри, т.е. неограничен брой, а доколкото съм чувал може само на два - лаптоп и настолен, а лицензионната лепенка се лепи на компа, а не на челото на собственака (добре, че не са се сетили).

А как е с фирмените? Може ли всеки от фирмата да работи с лаптопа или настолния или само един или двама?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот moommy » 09 Яну 2014, 18:37

Прочетохте ли EULA към "програмата", която Ви интересува (вж. пост II)?
Там съвсем конкретно си пише всичко от което се интересувате... останалото са лакърдии :)
Аватар
moommy
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Яну 2014, 20:52

Абе не пише всичко, защото има допълнителни договори, при които можеш да ползваш втора употреба хардуер със СОА стикер и за 60-90 лв. да инсталираш законна програма, нещо като доплащане за последващ ползвател. Пинизи!
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Интелектуална собственост