начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Двойно гражданство Българско и Кипърско за Бебе, за и против

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Двойно гражданство Българско и Кипърско за Бебе, за и против

Мнениеот kamelia13 » 25 Яну 2014, 15:50

Здравейте,
Интересува ме мнението ви за и против Двойно гражданство Българско и Кипърско за Бебе.
Детето ми е родено в България, и живее в България, аз съм българка, а бащата кипърец.
Нямаме брак, но бащата фигурира в акта за раждане на детето.
Той иска да го запише и в Кипър, да вземе двойно гражданство, но поради влошилите се напоследък отношения помежду ни, много моля за съвет, дали да го правя или не?!
Друго, което ме притеснява е пътуването в чужбина.Ако отидем заедно в Кипър, тримата, и после той не позволи да тръгнем, ще мога ли сама да се прибера с детето?И добре ли е да подписваме взаимни декларации за пътуване на детето само с единия родител?
В случая имаме равни права с бащата и ако не искам да живея с него, ще мога ли да си взема и детето с мен?
Ако не можете да ми отговорите, насочете ме към кого да се обърна за ясни и точни отговори!
Благодаря ви!
kamelia13
Нов потребител

Re: Двойно гражданство Българско и Кипърско за Бебе, за и пр

Мнениеот borovinka » 29 Яну 2014, 12:05

Статутът на гражданство на детето ви няма общо с въпросите ви (и съображенията) изложени по-нататък. Български или кипърски гражданин, това дете ще си остане дете и на двама ви - имате еднакви права и задължения за отглеждането и възпитанието му. За пътуванията постъпете по ваша преценка според познанията ви за бащата. По принцип е удобно, когато родителите са си дали взаимно съгласие на детето да се издава международен паспорт и то да пътува в чужбина, придружавано само от единия от тях. Оттам насетне вие си познавате кипъреца, няма как да ви кажем "дали ще ми отвлече детето". :wink:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Гражданство