начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Присъда по Частно дело

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Присъда по Частно дело

Мнениеот iso_27 » 04 Мар 2014, 21:51

Осъден съм по частно дело на 1000 лв, година и половина след това реших да заплатя сумата. Отидох да изискам документите от съда и тогава разбрах ,че съм осъден да заплатя и глоба наложена ми от съда в размер на 1500 лв. със дължимите лихви към НАП. Недоумявам защо ми е наложена тази глоба. В Разговор с юрист ми обясниха ,че така няма да се водя осъден.Правилно ли ми е наложена глобата и защо? Благодаря предварително за съдействието.
iso_27
Нов потребител

Re: Присъда по Частно дело

Мнениеот ivanov_p » 05 Мар 2014, 20:25

Имаш предвид частно от общ характер дело? Предполагам са те осъдили на 1000 лв. за потърпевшия, а държавата отделно те е глобила с 1500 лв. И по двете суми текат лихви за забава, малко над 10% годишно.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 09 Мар 2014, 14:29

За мен лично по-интересно в случая е как така се накани да платиш? Събираемостта на глобите поне в България като цяло е много ниска (общо-взето когато т.нар. на проф. жаргон "балами" се бръкнат да платят доброволно) и на глобата в повечето случаи се гледа като на освобождаване от отговорност защото лицето още предварително няма намерение да плаща.
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 09 Мар 2014, 18:51

Аз съм имал случай с осъден за трабеж, който след излизане от затвора без никой да го е търсил събираше пари в отделна сметка за да си плати сумите, по окито е осъден за жертвата и държавата. Никой не го потърси!
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот iso_27 » 05 Юни 2014, 13:46

Мен ме вълнува дали тези 1000 лв, които съм осъден да заплатя на ищеца имат някаква давност. Все пак това не са малко пари. За НАП ми е ясно, че давността е 5 години...
iso_27
Нов потребител

Мнениеот 20061969 » 05 Юни 2014, 16:07

iso_27 написа:Мен ме вълнува дали тези 1000 лв, които съм осъден да заплатя на ищеца имат някаква давност. Все пак това не са малко пари. За НАП ми е ясно, че давността е 5 години...

Ако Ви потърсят преди края на 5те години /или започнат дело за събиране на дължимото/ ще текне ли нов срок?
20061969
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ