начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Какъв е официалният начин за уведомление

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какъв е официалният начин за уведомление

Мнениеот donpetkov » 16 Май 2014, 22:48

Здравейте,
ще ви се представя,Казвам се Бисер Петков от София.
Поводът на моето писмо във този форум е следният:
Започнал съм дело в СРС срещу "ЧЕЗ" на 15/01/14г.Многократно от тогава ходя до съда да разбера дали има излязло решение.При един от последните пъти служителката от гишето за справки ми даде телефон на дама която отговаря за 123 съд.състав,който разглежда моето дело,да проверявам и да не се разкарвам.
Тази седмица на 12/05/14г. позвъних след обяд и разбрах че има решение,а именно моето искане е отхвърлено.
Отидох до съда да го взема за да мога да се подготвя за обжалване.Служителката ми отговори,че не при тях а е при секретаря на 123 състав.Попитах кога ще е налично и тя се консултира със своя колежка и ма каза да проверя след една седмица,но по-добре след две.Защото секретаря не винаги е там,много е зает и работи бавно.
Вие сте хора които учат или практикуват право,тоест за вас сигурно е още по-абсурден подобен отговор.

Прегледах правилата на СРС за Въззивна жалба,и там пише,че обжалване пред СГС се прави в 15 дневен срок.Ми ако не бях се обадил по телефона и съответно отишъл на място как щях да разбера,че вече има решение?Та нима това е официалният начин на уведомление за съдебно решение?
Разбира се че не.
Но както върви ще изпусна срока,та аз дори не знам от кога тече.
Какво бихте ме посъветвали?
donpetkov
Нов потребител

Re: Какъв е официалният начин за уведомление

Мнениеот eurolinker » 18 Май 2014, 16:22

donpetkov написа:Тази седмица на 12/05/14г. позвъних след обяд и разбрах че има решение,а именно моето искане е отхвърлено.

А поради каква причина искането ви е отхвърлено? Може би...поради недопустимост?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот todorst » 18 Май 2014, 20:43

знаеш ли що е то ЧЕЗ. Не се съобразява дори с ДЕКЕВР. А ти искаш да се съобразява с теб. ЧЕЗ има щаб от юристи и други с връзки където трябва. Само ядове!
todorst
Потребител

Мнениеот eurolinker » 18 Май 2014, 20:57

eurolinker написа:
donpetkov написа:Тази седмица на 12/05/14г. позвъних след обяд и разбрах че има решение,а именно моето искане е отхвърлено.

А поради каква причина искането ви е отхвърлено? Може би...поради недопустимост?

Все пак, ще ми отговорите ли конкретно на въпроса? Може накратко да цитирате части от акта на съда...
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот donpetkov » 19 Май 2014, 12:33

Благодаря ви за интереса,
Не мога да ви предоставя никаква информация от акта,защото не съм го взел.
Нали точно това съм описъл в първият ми пост,секретарят е зает и става бавно.
А иначе относно ЧЕЗ,а вече съм ги осъждаш веднъж.Получава се.
donpetkov
Нов потребител

Мнениеот galq_law » 20 Май 2014, 08:55

Срокът е двуседмичен и започва да тече от връчване на решението от призовкар на съда на адреса, който сте посочили по делото. За повече информация погледнете ГПК чл. 259 от ГПК и Глава 6 от ГПК.
Успех
Взаимоотношенията между адвоката и неговия клиент или колега се градят на основата на доверието.
galq_law
Младши потребител

Мнениеот donpetkov » 20 Май 2014, 21:41

Благодаря ви,
като получа отказа(решението) от съда,ще напиша какви са мотивите.
donpetkov
Нов потребител

Мнениеот donpetkov » 09 Юни 2014, 18:54

Здравейте,
както бях писъл по-горе,сега имам възможност да покажа Разпореждането на съда:
разп.JPG

разп 2.JPG

Това е причината за отказ от гледане на заявлението.
Сега ще обжалвам пред СГС.
Това е частната ми жалба:
ЧАСТНА ЖАЛБА

До Софийски градски съд,
Срещу Разпореждане от ...05.2014г. .. гражданско отделение ... състав, гражданско дело .... по описа за 2014г.
Правно основание – чл.413, ал.2 от ГПК
Уважаеми градски Съдия,
Обжалвам пред Софийски градски съд в срок Разпореждане от...05.2014г. ...гражданско отделение...състав, гражданско дело .... по описа на СРС за 2014г. като незаконосъобразно и неправилно и Ви моля да го отмените и да постановите решение с което да уважите искането ми. Съображенията ми за това са следните.
Подготвих ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЗАПОВЕД ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ по чл. 410 ГПК, съгласно формуляр на софийски районен съд, представен на интернет страницата му http://www.srs.justice.bg. Попълних всички необходими полета, съгласно указанията за попълване и представих фактите, на които се основава заявлението ми. Имуществените вреди, които претърпяхме от страна на ”Чез Разпределение България” АД са в размер на....... лева, за която сума съм платил дължимата се държавна такса. Цената на иска изрично е посочена от мен ........ според изискванията на член 127, ал.1, точка 3 от ГПК за всичките ми изгорели уреди. Освен това аз и семейството ми сме претърпели и множество неудобства от аварията на ЧЕЗ, които подробно съм описал в заявлението. За мен това е важно от морална и човешка страна. Неимуществените вреди се определят от съда по справедливост и за това съм оставил определянето на размера им на преценката на съда. Освен това аз точно се придържам към закона да определя цената на иска за унищожените ми уреди, за да се изчисли държавната такса.
Законът никъде не предвижда да се посочва отделна сума за всеки електрически уред по отделно,или да се делят вредите на имуществени и неимуществени както указва районният съд. Аз считам, че съм изпълнил точно изискванията на закона, определил съм цената на оценяемия иск за изгорелите ми уреди в размер на....... лева и съм заплатил таксата за него. За яснота на съда ще отбележа, че не съм определял цена на иска за неимуществените вреди от аварията на електрическата ни инсталация, защото те не се изискват от закона (чл.127, ал.1, т.3 от ГПК).Така изложено моето заявление отговаря на изискванията за редовна искова молба. Разпореждането на районния съдия да не разглежда подаденото от мен заявление за издаване на заповед от ....01.2014г. е незаконосъобразно и неправилно, поради което моля да го отмените и да постановите друго, с което да уважите заявлението ми. Фактите описани от мен отговарят изцяло на истината и се потвърждават от действията на Държавната Комисия за енергийно и водно регулиране, която откри процедура и ще преразгледа Общите условия на ”Чез Разпределение България” АД, поради много случаи на прекъсвания и щети причинени от ”Чез Разпределение България” АД.
Също така моля да се вземе предвид, че законът определя срокът за издаване на разпореждане от 3 дни. В конкретния случай разпореждането е издадено няколко месеца след подаване на заявлението. Считам, че това е нарушение на закона и на правата ми като гражданин на Република България.
Съгласно член 121, алинея 2 от Конституцията на Република България “Производството по делата осигурява установяването на истината”. Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
Уважаеми градски съдия, моля да отмените Разпореждане от ............., II гражданско отделение... състав, гражданско дело ... по описа на СРС за 2014г. като незаконосъобразно и неправилно и Ви моля да постановите решение, с което да уважите искането ми.

Приложение: Вносна бележка за платена държавна такса.

С уважение:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
donpetkov
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 09 Юни 2014, 21:16

Потърсете квалифицирана правна помощ.Не е изключено да сте прав, но от това което представяте не може да се прецени - следва да се видят документите - какво вие сте написал /Заявлението/ и какво е написал Съда в Мотивите на Разпореждането.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 10 Юни 2014, 05:53

По-добре жертвайте досега дадените пари и не продължавайте със заповедното производство. По този ред не можете да искате определяне на неимуществени вреди. А ако в заявлението сте описали имуществените вреди като обща сума и за тях шансовете ви не са добри. За жалбата ще дадете още 1 % за д.т.. Дори и да бъде уважена, почти сигурно ще има възражение от ЧЕЗ. Това означава адвокат, иск и още 2 % д.т.
По-добре си внесете направо 4 % д.т. и си предявете още сега иска.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот donpetkov » 10 Юни 2014, 08:32

Благодаря,
ще помисля какво да направя.
Иначе да,имуществените вреди са описани като обща сума,за неимуществените не е посочена сума.
Това е така защото закона не го изисква.
donpetkov
Нов потребител

Мнениеот galq_law » 10 Юни 2014, 12:11

Подкрепям колегите, по добре се откажете от това заповедно производство и заведете по общият ред и препоръчвам адвокат.
Взаимоотношенията между адвоката и неговия клиент или колега се градят на основата на доверието.
galq_law
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ