начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Изгонен от квартира без обяснение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изгонен от квартира без обяснение

Мнениеот justme_ » 15 Юни 2014, 04:33

Здравейте,
имам следният проблем който още ми се струва сюреалистичен но се случи точно на мене.
Историята почва от преди три месеца.
Живея под наем във София и един ден имаше белешка на вратата от топлофикация която гласеше - Днеска минахме на оглед и нямаше никого. Моля обадете се незабавно на номер xxxxxxx.
След като неусепшно се опитах да се свържа с хазайката, понеже ми беше казала, че тя се занимава с топлофикация, реших да се обадя да ми обяснят за какво са идвали и ако трябва да идват пак да се разберем.
Оказа се, че искат информация за хазяйката понеже имала стари задължения към тях. Не им дадох данни, а говорих с нея после да ми каже какъв точно е проблема и получих отговор : На тебе не ти е работа да им звъниш. Не си ври носа където не ти е работата.

Минаха три месеца. Тази седмица бях извън България и вчера топлофикация ми звънят да питат за данни за хазяйката ми.Оказа се, че им дължи над 20 000 и се опитват да я издирят, за да я съдят. Не им дадох кординати, звъннах на хазяйката и тя ми каза "като толкова много любопитстваш имаш едномесечен срок да се изнесеш" на който се съгласих.

Днеска ми звъни пак казвайки "Багажът ти е събран пред блока, ела да си го вземеш и очаквай призовка по пощата понеже ще те съдя. От тук нататъка разговаряй с адвоката ми" Без да ми даде никакво допълнително обяснение. Договорът беше в квартирата ми и най-вероятно е унищожен понеже човекът който ми прибра багажа не може да го намери. Наем и депозит не бяха върнати.

Утре се прибирам в България, без място за спане и в очакване на призовка за съд без да имам дори малка представа за какво ще бъда съден и абослютно очуден от ситуацията все още.

Моля за всякаква помощ или информация. Нямам никаква представа към кого да се обърна и какво да предприема.
Благодаря Ви предварително.
justme_
Нов потребител

Re: Изгонен от квартира без обяснение

Мнениеот lakavitsa » 15 Юни 2014, 08:58

Интересни работи стават в нашата държава...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот justme_ » 15 Юни 2014, 23:35

lakavitsa действително е така. Ако имаш някакви конкретни насоки как да си защитя правата и към кого да се обърна биха били много полезни. Единственото което имам като нейни данни е телефонният и номер. Останалите и данни бяха на договора който не може да бъде намерен след като ми е изнесла багажа.
justme_
Нов потребител

Мнениеот lakavitsa » 16 Юни 2014, 07:01

Ми то договорът е най-важното. Без него как ще докажете, че сте били под наем. Освен свидетели, бележки от токове, на които пише името на наемодателя... Тия 20 000 лв. които са дължимости на тази която Ви е подслонила току така не са натрупани. Каквото и да се е случило. При такъв сложен казус адвоката е неизбежен или за да не трупате повече негативи махвате с ръка и се успокоявате, че има и по-лоши случаи. Интересно за какво ще Ви съди?
lakavitsa
Потребител

Мнениеот justme_ » 17 Юни 2014, 01:08

Вече имам договора. И аз незнам за какво ще бъда съден и незнам как мога да проверя преди да получа призовка.
justme_
Нов потребител

Мнениеот lakavitsa » 17 Юни 2014, 09:20

може и само да Ви плаши, както най-често става...
lakavitsa
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 17 Юни 2014, 09:48

Вземете си договора и при адвокат. Дали тя ще ви съди?- не вярвам, защото е в неизгодна позиция ( прекратила е едностранно договорните си отношения с вас -изнесла ви е самоволно багажа ( не ви ли липсва/повредено нещо ценно от вещите?/, което подлежи на парична санкция). В този ред на мисли- пазете си приятеля, който ви е прибрал багажа- ще ви бъде от особена полезност в бъдеще.
Рано или късно ще си върнете депозита, респективно за тревогите по преместването, загубени, повредени вещи, вкл. за целия този гаволък . Договорът ви е формален( писмен) и не се прекратява устно... ( о, пропуснах- какви проблеми може да и натресете и с НАП- не е истина).

И, да- топлото, я си четете договора дали някъде в него не пише, кой поема текущите азходи за ток, вода, топло и прочее, че тук може да изникне проблем.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот zmeyan » 17 Юни 2014, 13:53

Звъните на хазяйката/хазяина и й казвате да ви върне парите за депозити и каквото там ви дължи.
Като споменавате, че имате близък приятел/роднина в НАП и ще го помолите да провери дали е декларирала наема, пазите всички бележки за наема (надявам се да имате такива - ако нямате, може да Ви съди, за да й платите наема за времето, през което "не сте плащали" ).
Демек плашите я с НАП. Може да я сплашите и с прокуратурата за "самоуправство" - изнесла ви е багажа и ви "липсват" много неща, за които случайно пазите документи...
Обичайните режийни разходи си ги дължите - парно, вода, ток...
zmeyan
Потребител

Мнениеот justme_ » 17 Юни 2014, 23:29

Бележки нямам но имам 2-ма свидетели . Моя грешка която повече няма да допускам. Утре ще подавам в прокуратурата сигнал за самоуправство. Адвокатите казаха, че разходите ще са повече от парите които ще взема ако я осъдя и няма смисъл. В полицията казаха, че нищо не могат да направят. Само ми пожелаха успех. Мога ли подам сигнал в Нап за това, че не е заведен договора и ще понеса ли и аз санкции, ако го направя? Също в договора ми няма клауза кой ще плаща сметките.
justme_
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ