начало

Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото Прокуратурата обмисля дали да поиска отново Европейска заповед за арест за Петьо Еврото

Мнение за регистрация на МПС в КАТ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнение за регистрация на МПС в КАТ?

Мнениеот law_master » 04 Сеп 2014, 12:15

Имам един въпрос по повод регистрацията на автомобил от Германия.

Автомобилът е внесен от Германия на ход от неговия собственик – българин, който живее там. След като го е внесъл, е свалил немските рег. номера и ги е върнал в съответната служба в Германия, като автомобилът е свален от отчет от техните контролни служби (техния КАТ).

За да регистрирам автомобила на мое име съгласно чл. 12а от Наредба I-45 от 24 март 2000 г. ми трябва:

- по т. 5 - документи за придобиване на собствеността с данни за идентификация на превозното средство. Това би трябвало да е договор за покупко-продажба между мен и продавача, който съгласно чл. 144 ЗДвП може да е в обикновена писмена форма.

- по т. 6 - декларация за придобиване на собствеността – от къде съм закупил автомобила. В тази декларация пиша например, че автомобилът е закупен от гр. Ст. Загора – както си е и в действителност.

Мислите ли, че ще има проблем, ако направя всичко по така описания начин?

ПС: по принцип, ако аз купувам колата директно от Германия и я внеса на ход или на автовоз, между мен и собственика се съставя т. нар Кaufvertrag (дог. за покупко-продажба), като при регистрацията, във въпросната декларация по т. 6 от Наредбата посочвам, че съм закупил автомобила от Германия и съм го внесъл на ход или на автовоз. Ако обаче сега направя такова нещо, това ще е съставяне на документ с невярно съдържание и деклариране на неверни данни, което си е престъпление и се носи отговорност по НК. Затова не ми се ще да го правя така.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Мнение за регистрация на МПС в КАТ?

Мнениеот bludniq_sin » 04 Сеп 2014, 12:47

Какво пише в договора за покупко-продажба? Днес на еди-коя-си дата, еди-къде-си ... тоя и тоя като взеха предвид това и онова се съгласиха за следното ...
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот doc03 » 04 Сеп 2014, 13:10

law_master написа:Ако обаче сега направя такова нещо, това ще е съставяне на документ с невярно съдържание и деклариране на неверни данни, което си е престъпление и се носи отговорност по НК. Затова не ми се ще да го правя така.

Йезуитски не е точно така.
Не изготвяш ти договора, само го подписваш, че закупуваш автомобил, а автомобилът съответства на написаното. Кой подписва за продавач, и дали е той или не е - не знаеш и няма как да знаеш.
Това е.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот law_master » 04 Сеп 2014, 13:20

Да де, но в Кaufvertrag-а, който имам пише, че съм го купил от Германия, гр. Не му помня името. И съответно при регистрацията в КАТ трябва да подпиша декларация, че съм го внесъл аз (на ход или на воз), което пак не е така - т.е. не съм го внесъл аз, иначе автомобила си е докаран на ход. Не че могат да ме засекат и да докажат обратното, ама знам ли...по теорията за всобщата гадост всичко може да стане. Пък тука едно Решение на КРС ми попадна из между другото и хептен се спекох
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 04 Сеп 2014, 14:17

Няма какво толкова да го мислите - не сте първия не сте последния който си внася колата от другаде и макар аз да не съм го правил гледам, че маса народ няма проблеми с това.

От моята камбанария обаче има тук един момент (ако бъркам нека ме поправят), че договорът гласи, че е сключен в германия. Фактът, че предаването на автомобила е в българия по принцип не е от значение унас тъй като предаването не е част от фактическия състав на договора - важен е моментът в който сте постигнали съгласие единия да плати а другия да прехвърли собствеността - тогава договорът е сключен. Това предаване обаче е важно в германия тъй като ако си спомням правилно там собствеността се прехвърля едва с предаването на автомобила (с всичките му там талони, ключове и тн) от продавача на купувача (няма изискване за плащане на цената към този момент). В случая приложимото право е немското (тъй като там е постоянния адрес на продавача) и може да се каже, че договорът е произвел действие едва с предаването на колата тук и може би щеше да е по-правилно да се пише че сте купил колата тук. От друга страна ако се прилага нашето право плащането на цената и предаването на автомобила не влияят на това кога и дали е прехвърлена собствеността - това унас става със сключването на нотариално заверения договор, какъвто вероятно нямате - имате си немския договор. Според мен е най-логично да пишете, че автомобилът е закупен в германия и е докаран тук на ход. Не виждам да питат кой е внесъл автомобила - пише "превозното средство е влязло в Република България на ... еди-коя-си дата". Пишете че е влязла колата, когато е влязла и това следва да е. Но така си мисля аз и може и да не съм хич прав ;)
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот doc03 » 04 Сеп 2014, 15:08

law_master написа:.... в КАТ трябва да подпиша декларация, че съм го внесъл аз (на ход или на воз)..

Тази декларация, както и декларацията за изгубено/откраднато немско (чуждо, каквото и да е) СРМПС се изисква по реда на вътрешноведомствен нормативен акт, а не по силата на закон или ПМС ...
... такива неща :wink:

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот law_master » 05 Сеп 2014, 07:58

Така, понеже съм от хората дето, докато спят мислят :D ...та какво измислих тази нощ.

Да направя договор за покупко-продажба между мен и един мой роднина по майчина линия (за да няма сходство в имената) и с този договор и kaufvertrag-a, който е на мое име, той да регистрира колата на негово име. Така аз няма да трябва да попълвам декларация с невярно съдържание, пък при него всичко ще си е изрядно - декларацията която той ще попълни ще си е вярна защото той ще е придобил автомобила от БГ.

Ще направя и пълномощно, че имам право да управлявам и да се разпореждам с колата (включително сам със себе си :wink: ) и ще го заверя нотариално и след това когато реша я прехвърлям на мое име и сменям само талона в КАТ.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 05 Сеп 2014, 09:31

От много мислене накрая ... да не стане "уйде коня у ряката"
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот doc03 » 05 Сеп 2014, 11:02

law_master написа:Така, понеже съм от хората дето, докато спят мислят :D ...та какво измислих тази нощ.

Да направя договор за покупко-продажба между мен и един мой роднина по майчина линия (за да няма сходство в имената) и с този договор и kaufvertrag-a, който е на мое име, той да регистрира колата на негово име. Така аз няма да трябва да попълвам декларация с невярно съдържание, пък при него всичко ще си е изрядно - декларацията която той ще попълни ще си е вярна защото той ще е придобил автомобила от БГ.

Ще направя и пълномощно, че имам право да управлявам и да се разпореждам с колата (включително сам със себе си :wink: ) и ще го заверя нотариално и след това когато реша я прехвърлям на мое име и сменям само талона в КАТ.

Според мен това е излишна гимнастика, но, щом е за спорта - може! :D
А и БМВ трябва да правят парици ...

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот law_master » 10 Сеп 2014, 18:02

В крайна сметка реших да направя следното:

свързах се с човека в Германия и му изпратих изготвен от мен български договор за E-V, в който сме посочили, че автомобилът е купен от България - както си е. Така няма да се налага да попълвам декларации с невярно съдържание. Човекът е подписал договора и вчера ми го е пратил по пощата. Да се надяваме в скоро да го получа и да регистрирам колата. :)

ПС: Мой приятел наскоро му докараха кола от Дания и той си е рег. колата именно с датския договор, като в Декларацията е посочил, че я е купил от Дания и я е докарал на платформа. А той не е ходил изобщо там... :D

ПС 2: Ако на някой му е интересна темата ще пиша каква е развръзката :)
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот todorst » 11 Сеп 2014, 10:14

Много гимнастика! Вариант първи. Купувам автомобил в страна от ЕС. От частно лице с договор, от автокъща с фактура. Ако автомобилът е в движение с валиден тех.преглед не сменяш рег. табелки. Имаш документ,че си собственик! В избрана застрах. компания правиш застраховка и с оригиналните немски/френски/ табелки си караш автомобила вкл. и в България. Имаш редовни документи. Проблемът е ,че след време срокът на тех.преглед изтича и трябва да отидеш с автомобила в Германия/Франция/ за нов техн. преглед. В България обаче няма да плащаш данък/такса / МПС в съответната община. Но ще трябва да плащаш гражд.отговорност в Германия / Франция/ Въпрос на сметка. Ако не ти изнася - в КАТ и пререгистрация на автомобила с бълг. табелки. Сега ще плащаш данък МПС и граж. отговорност в България!!
Физическото присъствие при покупката не е от значение. Много бълг.автокъщи приемат поръчки. Купуват на мое име автомобила, докарват ми го. Документите за купувач са на мое име. Ако докараният автомобил е с валиден техн.преглед, платена граж.отговорност и документ за собственост / КАРТ ГРИ / търкаляй си го по прекрасните български пътища!
todorst
Потребител

Мнениеот doc03 » 11 Сеп 2014, 20:20

Единственото, което така и не разбрах от тази тема е, защо са нужни всички тези въртели (нарекох ги "гимнастика") и приключения (нарекох ги "спорт") ?

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот law_master » 15 Сеп 2014, 10:24

Веднага обяснявам с един нагледен пример :)

РЕШЕНИЕ № 909 ОТ 29.04.2013 Г. ПО АНД № 1263/2013 Г. НА РАЙОНЕН СЪД - БУРГАС

РЕШЕНИЕ

№ 909/ гр. Бургас, 29.04.2013 г.
В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

Районен съд - Бургас ХХ Наказателен състав
На два десет и трети април през две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание в следния състав:

Районен съдия: Мариела Иванова

Секретар: А.Р.
Прокурор: ......................
като разгледа докладваното от съдия Иванова наказателно административен характер дело номер 1263 по описа на съда за 2013 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по внесено постановление от Районна прокуратура - Бургас, с предложение за освобождаване на З.С.А. с ЕГН **********, от наказателна отговорност и налагане на административно наказание "глоба" за извършено от нея престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК.

Районна прокуратура - Бургас не изпраща представител в съдебно заседание.
В съдебно заседание защитникът на подсъдимата не оспорва фактическата обстановка и правна квалификация на деянието, като моли съда да наложи наказание "глоба" в минимален размер.
В последната си дума подсъдимата моли съда да й наложи наказание в минимален размер.
Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено следното:
По фактите:

Подсъдимата З.С.А. е родена на ***г***, с адрес на местоживеене ***, **************, ЕГН **********

Подс. З.А. искала да си закупи лек автомобил, поради което преглежда интернет сайтове за продажба на леки коли. В един такъв интернет сайт си харесва лек автомобил марка "Джип", модел "Гранд Чероки", обявен за продажба и си уговаря среща с продавача в град София. През месец ноември-декември 2011 г. на неустановена дата подс. А. *** и в една от автокъщите там се среща със собственика на предпочетеното от нея за закупуване МПС-италианец, непознато за нея лице. В автокъщата вижда лек ия автомобил - марка "Джип" с идентификационен номер на рама *** качено на автовоз, а непознатия т мъж й се представя като негов собственик и продавач и й обяснява, че въпросният автомобил е внос от Италия. Подсъдимата А. купува автомобила от това лице, като му заплаща исканата сума, а последният пред о ставя на подс. А. автомобила, ведно с ключовете и документите за същия - италианско свидетелство за регистрация на МПС, италиански сертификат за собственост и декларация за продажба на МПС от 20.11.2011 г. с посочено в нея чуждестранно лице като продавач - А. Д. Д. . При предаването на посочената декларация на подс. А., Д. собственоръчно я попълва като вписва в нея имената на подсъдимата като купувач на автомобила, и подписва като декларатор.

На 30.12.2011 г. подс. А. се явява в сектор "ПП" при ОД МВР- гр. Бургас, за да регистрира автомобила, за което предоставя на свид. Кр. К. -служител в сектор ПП при ОД МВР- гр. Бургас, заявление за първоначална регистрация на МПС, ведно с предоставените й от продавача документи. Освен заявлението подс. А. саморъчно попъл ва и представя на свид. К. подписана от нея самата декларация съгласно Приложение № 2 къ м чл. 12а, ал. 1, т.б и чл. 12б, ал. 1, т.б от Наредба № 1-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях (Наредбата), която по силата на чл. 140, ал. 2 от Закона за движение по пътищата се подава службите за регистрация, в която посочва, че на 20.11.2011 г. в град Милано, Италия, е закупила от А. З. З. лек автомобил марка "Джип" модел "Гранд Че р оки".

Съгласно експертното заключение по назначената по делото и изготвена от БНТЛ- ОД МВР- гр. Бургас граф олог ическа експертиза "подписът положен със сина химикална паста след "подпис" в декларация-приложение № 2 към чл12а, ал. 1 т.б от Наредбата е положен от З.С.А..

По доказателствата:
Така описаната фактическа обстановка се установява по безспорен начин от обясненията на подсъдимата, показанията на свидетелите Н. А.М., Кр. К., приобщени към доказателствения материал чрез прочитане на протоколите, в които са обективирани, на основание чл. 378, ал. 2 от НПК, от писмените доказателства по делото - справка за съдимост на подсъдимата, от заключението на вещото лице по графолическата експертиза, декларация. Съдът цени посочените доказателства като непротиворечиви и изясняващи в цялост фактите от предмета на доказване.
По правото:
Подсъдимата З. А. е осъществила от обективна и субективна страна престъпление по чл. 313, ал. 1 НК, тъй като на 30.12.2011 г. в гр. Бургас, сектор "Пътна полиция" при МВР-Бургас потвърдила неистина, че на 20.11.2011 г. в гр. Милано, Италия е закупила от А. З. З. моторно превозно средство-лек автомобил марка "Джип" модел "Гранд Чероки" с идентификационен номер на рама *** в писмена декларация съгласно Приложение № 2 къ м чл. 12а, ал. 1, т.б и чл. 126, ал. 1 т.б от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях, която по силата на чл. 140, ал. 2 от ЗДвП се подава пред орган на властта-пред служител на сектор "Пътна полиция " при ОД на МВР за удостоверяване истинността на обстоятелствата по придобиване на собственост та върху МПС.

От субективна страна деянието е извършено подс. А. виновно при форма на вината "пряк умисъл" по см исъла на чл. 11, ал. 2 НК, тъй като подсъдимата е съзнавал а общественоопасния характер на деянието, предвиждал а е общественоопасните му последици и е искал а тяхното настъпване.

С оглед на изложеното, съдът прие, че подсъдим ата е осъществил а състава на престъплението по чл. 313, ал. 1 НК, както от обективна, така и от субективна страна, поради което следва да я освободи от наказателна отговорност и на осн. чл. 78а НК, да й наложи административно наказание.

За да приложи разпоредбата на чл. 78а НК, съдът прие, че са налице предпоставките, визирани в този текст, касае се за умишлено престъпление, за което законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба от 100 до 300 лева. Подсъдим ата не е осъждан а, не е освобождавана от наказателна отговорност по този ред и от деянието няма причинени имуществени вреди.

По отношение на наказанието:

При индивидуализация на наказанието съдът съобрази следните обстоятелства: подсъдимата е на средна възраст, не е осъждана, и е указала пълно съдействие за разкриване на деянието. В този смисъл справедливо се явява наказание "глоба" в минимален размер от 1000 лева. Разпоредбата на чл. 78а, ал. 5 от НК в случая е неприложима, защото за престъплението по чл. 194, ал. 3 от НК се предвижда наказание "лишаване от свобода".

По разноските:

Разноските по делото в размер на 105.40 лева за изготвяне на графологическа експертиза и превдо следва да се възложат в тежест на подсъдимата на основание чл. 189, ал. 3 от НПК.

Мотивиран от гореизложеното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК Районен съд - Бургас

РЕШИ:

ПРИЗНАВА З.С.А.-родена на ***г***, с адрес на местоживеене ***, ******** ЕГН ********** за ВИНОВН А в това, че на 30.12.2011 г. в гр. Бургас, сектор "Пътна полиция" при МВР-Бургас потвърдила неистина, че на 20.11.2011 г. в гр. М ., И. е закупила от А. З. З. моторно превозно средство-лек автомобил марка "Джип" модел "Гранд Чероки" с идентификационен номер на рама *** в писмена декларация съгласно Приложение № 2 къ м чл. 12а, ал. 1, т.б и чл. 126, ал. 1 т.б от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях, която по силата на чл. 140, ал. 2 от ЗДвП се подава пред орган на властта- пред служител на сектор "Пътна полиция " при ОД на МВР за удостоверяване истинността на обстоятелствата по придобиване на собственост върху МПС, поради което и на основание чл. 313, ал. 1, вр. чл. 78а от НК я ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и й НАЛАГА административно наказание "глоба" в размер на 1000 (хиляда) лева.

ОСЪЖДА н а основание чл. 189, ал. 3 от НПК З.С.А., със снета по делото самоличност, да заплати в полза на държавата по сметка на БРС разноските по делото в размер на 105.40 лева.

Решението може да бъде обжалвано и/или протестирано пред Бургаски окръжен съд в 15-дневен срок от съобщението до страните.

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

Вярно с оригинала!
А.Р.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот nikolov__ » 15 Сеп 2014, 18:58

Такава е практиката по автокъщите. В т.н. Кaufvertrag (договор за покупко-продажба) обикновено са вписани само данните на продавача(собственика на МПС-то по талон) и е подписан само от него. Данните и подписът на купувача се вписват след като се плати автомобила и следва да се регистрира в КАТ. Там вече се попълва въпросната декларация с неверни данни. Обикновено схемата минава гладко, НО...
горе имаме нагледен пример, че не винаги е така. Цялата отговорност попада
върху купувача(декларатора), а автокъщата(продавачът) не фигурира никъде
и ако се окаже, че автомобилът е обявен за издирване... :roll:
errare humanum est
Аватар
nikolov__
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 15 Сеп 2014, 22:06

nikolov__ написа:Такава е практиката по автокъщите. В т.н. Кaufvertrag (договор за покупко-продажба) обикновено са вписани само данните на продавача(собственика на МПС-то по талон) и е подписан само от него. Данните и подписът на купувача се вписват след като се плати автомобила и следва да се регистрира в КАТ. Там вече се попълва въпросната декларация с неверни данни. Обикновено схемата минава гладко, НО...
горе имаме нагледен пример, че не винаги е така. Цялата отговорност попада
върху купувача(декларатора), а автокъщата(продавачът) не фигурира никъде
и ако се окаже, че автомобилът е обявен за издирване... :roll:

Изображение
... или че номерът на рамата е "бъзикан" ... :roll: :)

П.П. Само да добавя - обикновено, след закупуване на автомобила от шарана, от автокъщата подават сигнал (до Италия, ама само "например"), и от там МПС-то се обявява за крадено след .... регистрирането му в БГ :wink:
(Не се стърпях, тъй като е класика в жанра, сори! :oops: )

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот law_master » 29 Сеп 2014, 11:37

Здравейте, да докладвам как приключи сагата по регистрацията. :D

Получих миналата седмица договора от човека в Германия и отидох в петък в КАТ да регистрирам колата.

На гишето където се получават заявленията служителката нещо не ѝ хареса договора и ми каза да отида при майора. Отивам при майора, той ми вика щом договора се сключва м/у лица в България, независимо дали колата е с номера или без, трябва да е нот. заверен.

Аз му обяснявам, че не е така и му казах, че в ЗДвП изрично пише, че ако колата е без номера е достатъчна обикновената писмена форма, като му казах, че по същия начин автокъщите прехвърлят автомобили. Но така или иначе той си държеше на неговото - според него автокъщите заверявали с печата си договора и за тях било различно според Наредбата за регистрация на МПС (ще проверя дали е така).

В крайна сметка му казах, че имам и немски договор и той каза, че с него няма проблем. Попълних декларацията и регистрирах колата, което е най важното.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Назад към Административно право