начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Цесия на вземане по депозит в КТБ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Цесия на вземане по депозит в КТБ

Мнениеот tuomas » 05 Сеп 2014, 21:02

Здравейте,

бих искал да ви попитам какво мислите за следната хипотетична ситуация.

Лице Х притежава депозит в размер на 300 000 лева в КТБ. С договор за цесия се прехвърля на лице У 130 000 лева. Дали при тази цесия депозита става съвместен влог по смисъла на §1, т.2 от ДР на Закона за гарантиране на влоговете в банките, съгласно който съвместен влог е вло, чиито титуляри са две или повече лица или за изплащането на който могат ад претендират повече от едно лице.
Питам защотот тия от БНБ и ФГВБ ме застреляха с отговор, че приобретателят на вземането не бил вложител.

БЕз да съм юрист просто съм мека казано потресен от мотивите...
Предварително благодаря на отзовалите се.
tuomas
Нов потребител

Re: Цесия на вземане по депозит в КТБ

Мнениеот neutralen » 05 Сеп 2014, 22:16

Договорът за "цесия" който сте сключили е невалиден/нищожен, тъй като противоречи на чл.99, ал.1 и чл.26, ал.1 от ЗЗД - сключен с цел "заобикаляне" на закона.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот tuomas » 05 Сеп 2014, 23:49

При условие че законът изрично урежда какви са последиците от цедиране на вземане по сметка в банка, и то само по отношение на гаранцията на влога, и в тези последици не се включва нищожност, не може да се говори за заобикаляне на закона и недействителност на основание общата разпоредба на чл. 26 ЗЗД, съгласно която са нищожни договорите, които противоречат на закона или го заобикалят.

НЕ съм юрист, но все пак Ви благодаря за отговора.
tuomas
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 06 Сеп 2014, 00:46

Мисля, че "цедираш" именно с цел заобикаляне на закона - за да можеш да изтеглиш всичките си пари, които са на влог в КТБ. Ако всички почнат да правят този номер, какво ще стане - манджа с грозде. :D
Може и да не съм прав, не го вземай на сериозно - всеки се опитва да си вземе парите и в това няма нищо лошо. Ако банката не беше под надзор, нямаше да има нужда от "цедиране".
neutralen
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 06 Сеп 2014, 21:40

tuomas написа:Питам защотот тия от БНБ и ФГВБ ме застреляха с отговор, че приобретателят на вземането не бил вложител.

Дай да видя отговора, може и на лично.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот tuomas » 06 Сеп 2014, 22:55

Не видях опция за прикачване на файлове.
Отговора е, че приобретателят на вземането не бил имал качество на вложител по смисъла на Закона, което е пълен смях. Ей това им е отговора
tuomas
Нов потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 07 Сеп 2014, 07:12

Ама и ти си в пълна заблуда, ако си мислиш, че доброволно ще 'свалят гащите' :)
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот todorst » 11 Сеп 2014, 17:19

що е то ЦЕСИЯ . Според мен това е изкупуване на задължение! Ако това е така, то редица тарикатски фирми изкупуват дълга на граждани и други и ги безпокоят, заплашват, да се издължат!
Взискателят продава вземането си. Приобретателят, купувач е "собственик " на прехвърленото му право и има право да го взисква, от банката. т.е гарантирани от Фонда... 130 хил.лв.,
Сега се дискутира следното: имам депозит от 1 милион евро. Ще си продам депозита за 500 хил.евро. ще търпя 50% загуба, но по-добре от 100%. Купувачът на депозита дължи на банката 1 мил.евро. Погасява кредита с полученото право на вземане също за тази сума
todorst
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 11 Сеп 2014, 17:58

Я, нова идея! Значи да купя вземане за заплата, да го цедирам по левче и после 100 човека да се наредим за по един месец трудов стаж и други благини, дето вървят със заплатата, напр. безплатно облекло и карта за транспорта. Не се бях сетил.
Цедентът не може да прехвърли повече права отколкото има, той има право на 200 хил. гарантирани лева от влога си. Ако влога е 400 хил и прехвърли 200 хил. двамата ще си разделят по 100 хил. гарантирани, според закона и подписания договор. Правото е едно, то не се множи от цедирането, единственото което се множи са разноските по събирането, защото са отделни от вземането.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот todorst » 12 Сеп 2014, 09:05

иванов..._р. Е, това се е баш манджа с грозде. Цедентът има 400 хил лв. депозит в банката.200 хил.лв са гарантирани. До тук ясно . Но той цедира 200 хил лв. Е да " сега и двамата ли ще имат по 200 хил.лв и ще претендират за гарацията. За цедентът ,считам ,че няма проблем -200 хил лв са обект на гаранцията. Но, за "купувача" е проблем. Ако подобна "сделка" е законна, би следвало банката да раздели влога от 400 хил лв между двамата и всеки от тях да има депозит "официално" по банковата си сметка от 200 хил.лв. т.е. гарантиран депозит.
А, това за цедиране на заплатата, защо не! Я виж "напоителни системи" не плащат с месеци. Защо да не цедирам 5 заплати по 500 лв. Цедираш пари, а не трудов стаж. Той си остава за работника. И сега "фирмата" по цесията започва ежедневно да "безпокой" длъжника, нека е бизнесмен. Пращат му и "делегация" във фабриката! Той се крие. Наема охрана. Търсят го и на домашен адрес. И всичко това е законно за "фирмата". Тя има вземане и си го търси със средства разрешени от "закона"
todorst
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 12 Сеп 2014, 10:05

Гарантираните 200 хиляди са привилегия дадена от държавата чрез закон за един влог, не на един човек. Тази привилегия е дадена в случай на определени събития, които ще сполетят банката (не съм се интересувал от закона и не знам какви са) и е върху масата на влога. Това са условията, които по закон следват влога.

От тук вече всеки може да си направи изводите в съотношението - брой влогове, маса на парите в него, дата на настъпване на събитията. Или казано вкратце: влогът не може да се множи с привилегията си, ако се направи нов той няма да носи привилегия, заради датата на настъпването на определено от закона събитие, парите не могат да се индивидуализат(противоречи на доктрината), затова и двамата имат права върху привилегията според съотношението прехвърлено/непрехвърлено.

Много четете. Ако имаше смисъл от четене всички стари моми щяха да са милионерки. Правото е най-простото нещо на земята и разбереш ли същността му не ти трябва да си губиш времето със закони, защото всички опират до едно и също - "Никой не прецаква другарчето безнаказано". Това е правото, а извращението на правото, за което наистина трябва много четене, е "Как да направим така, че другарчето да е прецакано, а парите от прецакването да отидат при адвокатите и съдиите".
От тук следва, че единствения начин номерът да мине е не да се обсъжда законодателно, там нещата са ясни, а да се отиде при юристите на банката и да се договори сумата срещу която ще си затворят очите, т.е. другарчето (банката) да го отнесе, а парите да отидат при който трябва.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 12 Сеп 2014, 22:45

ivanov_p написа: ... да се отиде при юристите на банката и да се договори сумата срещу която ще си затворят очите, т.е. другарчето (банката) да го отнесе, а парите да отидат при който трябва.

Да ... Отскоро ги наричаме "транспортер" ... Доста успешни били (като юристи) транспортерите, казват ...

А иначе - не, не сме първенци, но сме сред лидерите ...
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1133331
...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот votpuska » 20 Сеп 2014, 19:19

Ееми - то номера не е просто да завлечеш отнякъде некви пари и да смяташ че те очаква лайф доживот - трябва и глава на раменете да ги управляваш. Хитрите хора, които не потъват, правят следното - имаш 1 млн. и искаш да го вложиш именно в КТБ заради лихвите (които според мен са си пълен та*ак и само хора с бедняшки манталитет чакат на лихви, но - както и да е) - ще си откриеш не един депозит, а 5 - по 200 хиляди. :) По-хитрите - Н на брой депозити по 10 000. Най-хитрите - освен че спазват споменатите правила, не държат нищо на свое име, всичко е зад неактивни АД-та, за предпочитане чуждестранни, извън ЕС. Такива ми ти работи. Аз лично какво бих направих с капиталите си в КТБ ако бях крупен вложител - въобще нямаше да чакам на държавната гаранция и сума ти време капитала ми да е блокиран - още първия ден като се чу за заложената бомба в трюма щях да поискам ВИП банкиране, да пристигна с джипа и охраната си и да си прехвърля авоарите в друга банка, с която предварително съм си уредил нещата. Но хората, на които парите им капят на готово се държат като търтеи и съответно изгарят като такива когато се подпали кошера..

* И нямам предвид корупция или нещо нередно - ВИП банкирането е стандартна услуга, предлагана от всички банки - вместо да се редиш на опашката с въшливи пенсионери и прочее неприятни хора и да бъдеш обслужван в общия салон ще те въведат в кабинета на съответния директор както са си кръстили отдела в съответната банка който лично или негов помощник ще те обслужи и ще изпълни клиентските ти нареждания, което би направила и служителката в общия салон, но доста по-нелюбезно, освен това прескачаш въпросната опашка и евентуално затворените врати на салона/ охраната, недопускаща клиенти в конкретния момент. Разбира се ВИП услугата си има цена - в която няма нищо потайно или нередно. Ако рискуваш милиони, ще ти се посвидят ли няколко хиляди такса за да си ги прибереш?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот todorst » 22 Сеп 2014, 09:33

най-после нещо ценно! ВИП банкиране. Но, правата на ВИП-а , имат стойност ДО въвеждане на особения надзор!
А,не е ли по-разумно- вземи си сейф в СИГУРНАТА банка и там си дръж ЕВРО ПАРИТЕ. Бързо,лесно обслужване. И сега сейфа на КТБ работи!
todorst
Потребител

Мнениеот votpuska » 22 Сеп 2014, 22:46

А защо не сейф у дома, аз си имам. Докато поставят банката под надзор минаха предостатъчно дни който е искал да си прибере кинтите. Останалите, явно вятъ ги е вял на бели коне - еемии.. Всичко опира до проклетите лихвички, които не им се е искало да загубят. И сега милионерите ще загубят главницата. Както е казал мъдрият български народ - Г*с глава затрива. :lol:
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител

Мнениеот todorst » 28 Окт 2014, 10:29

иванов-р! Видя ли последните новини? Фирми и частни лица изкупуват депозити от КТБ.Дължиш напр. 500 хил евро по кредит. Цесия , изкупуваш на 50% и погасяваш дълга си! Сега това вече официално се коментира и се върши! А вие преди месец не ми вярвахте
todorst
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Окт 2014, 11:20

Това може да се коментира, но няма нищо общо с темата. Тук не влогар продава част от влога за да вземе всичко, под формата на два влога, а длъжник купува влог или част от него на по-ниска цена, за да прихване дълга срещу влога, или частта от него. Практически не знам как ще стане, защото гарантираното няма как да се продаде на по-ниска цена, а ако купиш горницата на половина ще имаш вземане към банката за 500 хил. което си придобил за 350 хил. но дадени в момента. Истината е, че такива пари са малко и едва ли в оборот ще влязат и 4-5% от обемите. Този процент може да се увеличи ако се правят някакви кооперации между длъжници, но в България това е малко вероятно.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот todorst » 01 Ное 2014, 19:18

явно не следиш новините. ЦЕСИЯ-
todorst
Потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 02 Ное 2014, 09:33

В случая съм съгласен с Иванов, няма особена икономическа логика от такива действия. Може да бъде направено, но между свързани лица, без реално плащане по цесията. Ще бъде по-скоро изключение, а не правило за действие. Тъй като липсва всякаква практика, няма гаранция и доколко евентуалното прихващане би било валидно.
А todorst, мисля че прекалено много се доверяваш на медиите. Тяхната цел е да търсят сензациите, за да се продават, а не истината.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот possitiv3 » 02 Ное 2014, 10:06

До автора на темата: Номерът с цедиране на вземането няма да мине.... Дали имаш 200 хиляди, 400 хиляди или колкото там лева в депозитната сметка гарантирани са ти само и единствено 100 хиляди евро. За останалата част от вземането ти не можеш да си ги събереш по никой начин и съответно липсва предмет. Оттам ако си цедирал до 100 хиляди евро цесионерът ще отиде и ще събере вземането. С останалите пари гърмиш и няма какво да стане. Ко цедираш 200 хиляди евро или колкото там над максимално гарантираната сума /вече знаем колко е тя/ цесията ще е нищожна над тази сума. Другото дето си го мислиш в главата няма да стане.
Не обиждай човека, който се опитва да ти помогне ! Уважавай чуждия труд !
possitiv3
Потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ