начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

момент на навършване на пълнолетие

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

момент на навършване на пълнолетие

Мнениеот iva_sh » 25 Сеп 2014, 19:55

Здравейте, по инерция от начина на броене на сроковете по ГПК се замислих над елементарния въпрос:
Дали пълнолетието се навършва с настъпване на деня на 18тия рожден ден или трябва този ден да свърши в 24.00 часа и едва в 00.01 часа на следващия ден да се счита, че лицето е вече пълнолетно? :roll:
В актовете за раждане се отбелязва и часът на раждане - дали той трябва да бъде съобразяван?
iva_sh
Потребител

Re: момент на навършване на пълнолетие

Мнениеот svettoslav » 25 Сеп 2014, 20:04

Ако е на високосна година ? :) Сигурно последния ден на месеца.

И аз съм се замислял неведнъж над тоя въпрос и в частност и за часа на раждане.Практиката вероятно съобразява деня на раждането,респ. настъпването на съответния ден-началото на деня,в който се е родил преди 18 години.Чак пък да изтече...не ми се вярва.По-скоро с настъпването му в 00.01мин.
Не вярвам да е критерий часа на раждането,независимо че се вписва.По-скоро денят.
svettoslav
Активен потребител

Re: момент на навършване на пълнолетие

Мнениеот portokal » 25 Сеп 2014, 20:43

С настъпването на рождения ден си пълнолетен, без значение часът, според мен.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Семейни казуси