начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Въпрос по законопроекта за изменение на ЗА.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос по законопроекта за изменение на ЗА.

Мнениеот leia76 » 20 Фев 2015, 20:43

Здравейте, поставям въпросът в отделна тема, тъй като в темата за законопроекта не получих отговор, а смятам, че доста колеги са в моето положение. Да попитам, какво става в моя случай. Завърших, явих се на изпит за адвокати и младши, който взех. Получих си удостоверението и се вписах в колегията. Така се случи, че след 20-ина дни ми предложиха работа, като ю.к. и имайки в предвид ограниченията, адвокат да работи на тр.д., отидох в колегията и си "замразих" правата, след това и в булстата. Така вече работя ю.к, няколко години /5/. Ако се приеме, този проекто закон, как следва да постъпя, ако искам да работя, като адвокат? Или, може би, трябва преди да е в сила, да предприема нещо? Шефовете ми, казаха, че няма проблем да съм адвокат.
Благодаря Ви.
Аватар
leia76
Потребител

Re: Въпрос по законопроекта за изменение на ЗА.

Мнениеот ivanov_p » 20 Фев 2015, 21:00

Чакай да приемат закона и тогава ще мислиш. Ако си на държавна работа или в голяма фирма не ти трябва да ставаш адвокат, имаш хубава работа със сигурни приходи, а друг плаща разходите.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот leia76 » 20 Фев 2015, 21:57

Да, това е така, но какво ще стане, ако не мога да си изпълнявам функцийте по ТД, а именно да се явявам в зала, да правя справки и т.н?
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 20 Фев 2015, 22:10

Нали си ю.к., какво ти пречи да се явяваш по дела? Справки правиш по вашите дела, други не те интересуват.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот pati2 » 22 Фев 2015, 20:12

leia76 написа:Здравейте, поставям въпросът в отделна тема, тъй като в темата за законопроекта не получих отговор, а смятам, че доста колеги са в моето положение. Да попитам, какво става в моя случай. Завърших, явих се на изпит за адвокати и младши, който взех. Получих си удостоверението и се вписах в колегията. Така се случи, че след 20-ина дни ми предложиха работа, като ю.к. и имайки в предвид ограниченията, адвокат да работи на тр.д., отидох в колегията и си "замразих" правата, след това и в булстата. Така вече работя ю.к, няколко години /5/. Ако се приеме, този проекто закон, как следва да постъпя, ако искам да работя, като адвокат? Или, може би, трябва преди да е в сила, да предприема нещо? Шефовете ми, казаха, че няма проблем да съм адвокат.
Благодаря Ви.

Пак на изпит няма каk.. :D :D
pati2
Потребител

Мнениеот leia76 » 22 Фев 2015, 20:35

Благодаря "колега". Изключително ценя градивните мнения тук. Вие, по-щастлив ли станахте с Вашият пост? А...изпита, ще взема. Не питам, как да взема адвокатският, а какво става СЛЕД КАТО СЪМ ГО ВЗЕЛА.

п.п. колега, това
пиша в кавички, защото не съм адвокат, , отговорът на това дали вие сте такъв, се съдържа в постът ви. Умишлено, обръщението ВИ е с малки букви.
Готова съм тук, във форума да дам пълните си имена, какато и колкото кажете протоколи от ОСЗ естествено, заедо с вашите?
Чакам, наистина, щото ми писна от псевдо ЮРИСТИ тук.
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот nqma_znachenie » 23 Фев 2015, 16:09

Дай да говорим по конкретния въпорс, не обръщай внимание на глупости.
И аз съм в подобно положение. изкарах изпита 2012г., но не вписах, защото отидох да уча магистратура в чужбина,м работих там в една кантора и мисля към края на тази година да се върна в България и да се впиша като авдокат. Не виждам пречка в евентуалните промени, да се случи това. Нали си пише изрично в чл. 4, да има положен изпит. Е, ние го имаме, така че...........Не прочетох за давност, не знам, ще поразпитаме и други колеги, да видим, какво мислят. Не ми се занимава да ходя пак по изпити, писнало ми е.
nqma_znachenie
Нов потребител

Мнениеот pati2 » 24 Фев 2015, 22:37

leia76 написа:Благодаря "колега". Изключително ценя градивните мнения тук. Вие, по-щастлив ли станахте с Вашият пост? А...изпита, ще взема. Не питам, как да взема адвокатският, а какво става СЛЕД КАТО СЪМ ГО ВЗЕЛА.

п.п. колега, това
пиша в кавички, защото не съм адвокат, , отговорът на това дали вие сте такъв, се съдържа в постът ви. Умишлено, обръщението ВИ е с малки букви.
Готова съм тук, във форума да дам пълните си имена, какато и колкото кажете протоколи от ОСЗ естествено, заедо с вашите?
Чакам, наистина, щото ми писна от псевдо ЮРИСТИ тук.

И сам предположих, че не сте адвокат - предположението ми се дължи на въпросът Ви. Всичко хубаво Ви пожелавам :)
п.с. протоколите и трите Ви имена не разбрах за какво са ми/ни..?
pati2
Потребител

Мнениеот neutralen » 25 Фев 2015, 09:30

Закона за адвокатурата е материален закон, за това ако бъдат приети някакви изменение, те ще имат действие за бъдеще време - за случаи възникнали след влизането му в сила. Заварените случаи се регулират по сега действащия закон. За това тези, които вече са издържали изпита няма да полагат отново изпит, но спрямо тях ще важат другите нови правила, които действат към момента на вписването им като адвокати.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот leia76 » 25 Фев 2015, 13:01

Благодаря, Неутрален.
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот zmeyan » 25 Фев 2015, 14:39

Че е издържан изпита ... добре. Законопроектът няма да бъде приет в този му вид и ще претърпи доста промени, затова и никой не коментира предварително Вашия случай, защото от една страна не се знае какво ще се приеме, а от друга, защото сте юрист с богата процесуална практика (както разбрахме) и би следвало да можете да си отговорите сама, ако прочетете действащия закон и законопроекта.
А ако прочетете внимателно сега действащия закон, ще разберете защо не е желателно да тръбите в интернет, че сте се вписали в адвокатска колегия и сте "замразили" правата си (само предполагам какво имате предвид), когато единствения вариант според закона е да се отпишете от колегията. А при ново вписване следва да се дължи отново такса. (Жалко, че няма изменения и предложения в проектозакона в тази насока -изясняване за какво точно се плаща и какво се получава насреща, колко и въобще регламентация в тази насока).
При всеки друг вариант на "замразяване" на адвокатски права освен отписване от колегията, най-чистосърдечно Ви препоръчвам да не си посочвате трите имена в интернет или пред когото и да било.
zmeyan
Потребител

Мнениеот nqma_znachenie » 25 Фев 2015, 18:51

zmeyan написа:Че е издържан изпита ... добре. Законопроектът няма да бъде приет в този му вид и ще претърпи доста промени, затова и никой не коментира предварително Вашия случай, защото от една страна не се знае какво ще се приеме, а от друга, защото сте юрист с богата процесуална практика (както разбрахме) и би следвало да можете да си отговорите сама, ако прочетете действащия закон и законопроекта.
А ако прочетете внимателно сега действащия закон, ще разберете защо не е желателно да тръбите в интернет, че сте се вписали в адвокатска колегия и сте "замразили" правата си (само предполагам какво имате предвид), когато единствения вариант според закона е да се отпишете от колегията. А при ново вписване следва да се дължи отново такса. (Жалко, че няма изменения и предложения в проектозакона в тази насока -изясняване за какво точно се плаща и какво се получава насреща, колко и въобще регламентация в тази насока).
При всеки друг вариант на "замразяване" на адвокатски права освен отписване от колегията, най-чистосърдечно Ви препоръчвам да не си посочвате трите имена в интернет или пред когото и да било.

Колежката най-вероятно има предвид "временно преустановяване" по чл. 23, тогава не се дължи такса за възстановяването, така че това наистина може да се нарече нещо като замразяване, няма нищо незаконно и странном ако иска може и ЕГН и три имена и тел. номер да си напише, нито НАП ще я подгони, нито никой. Може дори да се впишеш и да не плащаш осигуровки, ако нямаш реална дейност и нямаш трудови доходи от адвокатската си дейност все още. Стоиш си вписан, плащаш си само таксата в адвокатския съвет всеки месец и това е.
nqma_znachenie
Нов потребител

Мнениеот leia76 » 25 Фев 2015, 18:59

Призовавам за това, да забравим тази тема, както и откровенните заяждания.
Едно е ясно, този форум, отдавна, вече не е това, което беше ;)
Останали са малко от "старите" съфорумци /някой от които писаха, както в тази тема /1/ така и в другата, за което искренно им благодаря.
Ама,...както и да е..времената се менят ;)
Аватар
leia76
Потребител

Назад към Взаимопомощ