начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

FOREX сделките извършване на търг. дейност ли е?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

FOREX сделките извършване на търг. дейност ли е?

Мнениеот georgi_arsenov » 07 Мар 2015, 12:12

Здравейте,
аз съм служител в МВР и като такъв всяка година трябва да подавам до 31 март декларация за имуществото и доходите си. Съгласно чл. 153 от ЗМВР нямам право да осъществявам търговска дейност, тъй като това е несъвместимо със службата, която изпълнявам. В чл. 153, ал. 4 от ЗМВР обаче е посочено, че не се смята за търговска дейност по смисъла на ал. 3, т. 3 притежаването на акции. Въпросът ми е, ако извършвам чрез брокер сделки за разлика, т.нар. CFD търговия, нарушавам ли разпоредбите на ЗМВР и ще имам ли проблеми при декларирането на доходи от такава дейност.
Благодаря!
georgi_arsenov
Нов потребител

Re: FOREX сделките извършване на търг. дейност ли е?

Мнениеот kenjin » 14 Мар 2015, 02:24

значи тези сделки на Форекс пазара, нашите ги водят валутни сделки по смисъла на Търговския Закон, съответно извършването им по занятие може да се счете като търговска дейност и да се заяждат с теб. Но не е търговска дейност извършването на една или няколко(малко на брой) валутни сделки, през продължителни периоди от време, които не могат обективно да доведът до състемност в извършването им (примерно на всеки 2-3-4 месеца и повече). Това което ти казвам се отнася към Форекс, CFD (No Idea) какво е? ако търгуваш през чуждестранен брокер, можеш винаги да си теглиш парите през финансов посредник (ПейПал), там парите които получаваш можеш да заявяваш от каквото ти дойде на ум че са :)
kenjin
Потребител

Мнениеот lawchoice » 14 Мар 2015, 14:03

kenjin написа:... ако търгуваш през чуждестранен брокер, можеш винаги да си теглиш парите през финансов посредник (ПейПал), там парите които получаваш можеш да заявяваш от каквото ти дойде на ум че са

Не мога да разбера какво племе сме - защо всеки в тая държава иска да излъже системата. Като нейн гражданин, аз искам да живея в правова държава, а Вие?
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот kenjin » 14 Мар 2015, 17:03

приятелю, нека да помислим малко по задълбочено. Човека е служител на МВР и като такъв му е забранено по "правов ред" да извършва търговска дейност, поради извършването на която може да бъде дисциплинарно наказан, поради конфликт на интереси, като в зависимост от тежестта на нарушението (от колко време я извършва, други обстоятелства без да изпадам в подробности) и уволнен. В същото време полицейските заплати са легендарно смешни и абсолютно недостатъчни за достоен начин на живот. По-добре според мен човека да извършва такъв тип дейност, върху която не може пряко да въздейства, от колкото да защитава частни интереси и кой знае какво още. Съветът ми бе насочен по-скоро как да се избегне поставянето му в ненужен и абсолютно неоснователен конфликт на интереси, от колкото да се лъже системата. Тя системата и в двата посочени от мен случаи си взема нейното под формата на начислен данък, като в първия случай, последствията са неоснователно тежки. Ако можеш да ми обесниш как полицай категория Е, Д или каквато и да е друга категория, разследващ полицай или какъвто и да е друг служител на МВР може да въздейства върху моментната цена на валутна котировка (например ЕВРО/ДОЛАР), ще ти се извиня най-сърдечно
kenjin
Потребител

Мнениеот lawchoice » 14 Мар 2015, 17:48

Здравейте kenjin,
Изложеното от Вас е относимо към преценката на дисциплинарно наказващия орган дали да наложи наказание и ако да каква да бъде тежестта му. Възразих срещу дадения от Вас съвет, тъй като не е допустимо да се заобикалят по такъв начин въведените от законодателя правила, па макари и по посочените от Вас съображения.
Приятен ден!
"Човек може да има ум, знания, да бъде дори и гениален, но да няма характер." Ж. Лакордер
lawchoice
Потребител

Мнениеот georgi_arsenov » 14 Мар 2015, 18:32

Благодаря на kenjin за изчерпателния отговор, а също и на lawchoice за допълнението. Като цяло и аз имах усещането, че може да ме подведат под дисциплинарна отговорност за такава дейност. Но както отбелязва и kenjin, единствено размера на заплатата ми ме кара да мисля в посоката FOREX. Неприятното в случая е, че след като държавата не може да ни осигури достойно съществуване, поне можеше да ни позволи сами да се опитаме да повишим стандарта си и то по съвсем легален и безобиден начин!
georgi_arsenov
Нов потребител

Мнениеот kenjin » 14 Мар 2015, 18:36

lawchoice написа:Здравейте kenjin,
Изложеното от Вас е относимо към преценката на дисциплинарно наказващия орган дали да наложи наказание и ако да каква да бъде тежестта му. Възразих срещу дадения от Вас съвет, тъй като не е допустимо да се заобикалят по такъв начин въведените от законодателя правила, па макари и по посочените от Вас съображения.
Приятен ден!

Радвам се че все пак смекчихте оценката си по повод заобикалянето на правилата в определени ситуации. Аз също както и всички разумни граждани на държавата ни искаме да живеем в правова държава, но освен правова тя трябва и да е справедлива, което уви не е винаги :)
kenjin
Потребител

Назад към Взаимопомощ