начало

Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова Апелативният съд потвърди доживотните присъди за убийството на Евгения Владимирова

уволнение по чл.328, ал.2 от КТ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

уволнение по чл.328, ал.2 от КТ

Мнениеот dimitrina62 » 09 Дек 2011, 16:55

Уважаеми господа,
работех, като главен счетоводител в търговско дружество със 100 % държавно участие.
В организационно-управленската структура на дружеството, главния счетоводител е подчинен на Директор Дирекция "Икономика и финанси". Всички управленски решения се свеждат от Изпълнителния директор чрез директор "И и Ф"и чрез него до главния счетоводител и обратно. При заверката на платежните документи главния счетоводител не може сам да взема решения какво да разплати, заради системата на двойния подпис в държавните дружества.
От два месеца има назначен нов Изпълнителен Директор, който ме уволни на основание чл.328, ал.2 от КТ, въпреки, че ценза ми, трудовия ми опит - 30 години, от които 11 в дружеството, образование и др. отговарят изцяло на длъжностната ми характеристика. Няма промяна в нормативните документи, планове, стратегии и др. в дружеството, които да налагат промени в персонала.

Моля, изпратете ми решения на съда, които биха били в моя полза при обжалването ми на незаконното уволнение, поради самоуправство.
dimitrina62
Нов потребител

Re: уволнение по чл.328, ал.2 от КТ

Мнениеот harizan23 » 09 Дек 2011, 17:33

Уважаема, госпожо,според описанието на Вашия случай, Вие сте ,по- точно заеманата от Вас длъжност, е включена в щатното разписание като ръководна такава!По силата на това обстоятелство и на следното, че новият изпълнителен директор е сключил договор за управление, последният ,в законосъобразния деветмесечен срок, има правото да избере друг на Ваше място , включително и за Вашата длъжност.В този смисъл няма никакво самоуправство и също няма незаконосъобразност на уволнението Ви, естествено ако е спазен срока за предизвестие и са Ви начислили и платили обезщетението,което се следва от вида на трудовия Ви договор, който предполагам е бил безсрочен!Ще съжалявам ако някой Ви подведе да заведете спор пред съда!
harizan23
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Дек 2011, 19:13

Здравейте , виждам че сте повлияна от емоциите следствие на уволнението ,но такова нещо като незаконосъобразно уволнение поради самоуправство няма.За уволнението на основание чл.328 ал.2 от КТ няма абсолютно никакво значение ценза Ви , трудовия опит , образование и т.н.
Има значение единствено дали може длъжността Ви да бъде квалифицирана като ръководна такава съгласно параграф 1 ал.3 от КТ.

Практиката се плъзга по линията , че тя е такава като следва едно старо Р на ВКС , което обаче е задминато от времето си.Това е Решениe № 1629 от 18.01.2000 г. на ВКС по гр. д. № 522/99 г., докладчик председателят на отделение Таня Митова
Съдебна практика - Бюлетин на ВКС, бр. 9-10/1999 г., стр. 31
чл. 328, ал. 2,

§ 1, т. 3 ДР КТ,

чл. 48 ЗСч
Съгласно чл. 48, ал. 1 и 2 от Закона за счетоводството главният счетоводител организира финансовата дейност, вътрешния финансов контрол и счетоводството на предприятието. Той е пряко подчинен единствено на ръководителя на предприятието. Следователно той ръководи цялостната счетоводна дейност, организира финансовата политика и осъществява пълен финансов контрол във фирмата. Несъмнено тази обособена дейност е ръководна, а заемащият длъжността служител се включва в кръга "други лица, на които е възложено ръководството на трудовия процес" по смисъла на § 1, т. 3 от Допълнителните разпоредби на КТ .

То се облягаше на Глава седма от отменения Зсчет.

ГЛАВНИ СЧЕТОВОДИТЕЛИ
Чл. 48. (1) Главният счетоводител организира финансовата дейност, вътрешния финансов контрол и счетоводството на предприятието.

(2) Главният счетоводител е пряко подчинен на ръководителя на предприятието.

(3) Главният счетоводител подписва платежните документи и счетоводните отчети.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 21 от 1998 г.) При напускане на главния счетоводител се изготвя акт за приемане-предаване на синхронизирани оборотни ведомости за аналитичното и синтетичното отчитане и опис на неосчетоводените първични документи.

(5) (Нова - ДВ, бр. 21 от 1998 г., в сила от 1.01.2000 г.) Главен счетоводител може да бъде лице, което има висше икономическо образование.
Чл. 49. В предприятията, в които не съществува длъжността главен счетоводител, неговите права и отговорности се поемат от лицето, което фактически изпълнява тази функция.
Чл. 50. Предприятията могат да възлагат с договор осъществяването на счетоводството

Сега в новия закон има нова норма , която в никакъв случай не сочи дефинитивно на това , че длъжността "главен счетоводител" по определение е ръководна.Чл. 36. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Съставителите на финансовите отчети отговарят за организацията на счетоводната дейност в предприятието.

Следователно трябва да се преценява конкретно за всеки казус.Щом над вас е имало директор, който е отговарял за финансовата политика , контрола и т.н. , според мен едно такова дело не е обречено задължително на неуспех.Свържете се с адвокат и ако желаете да се борите действайте!
Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 09 Дек 2011, 21:22

по- точно заеманата от Вас длъжност, е включена в щатното разписание като ръководна такава

тц., водят се аналитични специалисти, но някъде "надскочиха" нормата :D .
По въпроса за двойния подпис... малко пристрастно ги тълкувате нещата, защото системата въвежда правило, че всеки от счетоводството изготвил разходния документ ( ако не ме лъже паметта дословно"отговорен за счетоводната операция") има право, и задължение, да подпише преди директора. В този смисъл, да се твърди, че това е изцяло само и единствено в правомощията на главния е малко преувеличено.

новият изпълнителен директор е сключил договор за управление, последният ,в законосъобразния деветмесечен срок, има правото да избере друг на Ваше място , включително и за Вашата длъжност.В този смисъл няма няма незаконосъобразност на уволнението Ви

С това съм съгласна и нямам спор.

За разлика от колегата революшън, смятам, е безпредметно да се води съдебен спор по този казус. По ал.2 нещата са много либерални, стига да е спазен 9м. срок.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот dimitrina62 » 10 Дек 2011, 21:34

Благодаря на всички за отговорите!

В държавните дружества вече много се промениха нещата и главния счетоводител не е това, което бил в миналото. Функциите му по вземане на управленски решения са вменени на финансовите, изпълнителните директори, съвета на директорите, висшестоящи организации и т.н. Той повече се явява, като изпълнител по отношение на отчетите и финансите. Отнето му е правото да може да взема управленски решения по отношение на тях. Не случайно в счетоводните политики на дружествата е записано, че обезценките и отписванията на вземания се извършват с решение на Съвета на директорите. Т.е. главния счетоводител следи за спазване на счетоводните правила и съставя годишния финансов отчет, но за достоверността му отговорността изцяло е на ръководството на дружеството.

Въпреки предречената от повечето от Вас обреченост на каузата, ще заведа дело, защото това е единствения член от Кодекса на труда, който защитава работодателя, а не работника.
Може аз да съм прецедента, разчупил нормата и който в бъдеще да помогне на много такива, като мен.
dimitrina62
Нов потребител

Мнениеот polmar » 24 Юни 2015, 16:07

Моля, ако сте намерили съдебна практика по представения казус да ми изпратите на мейла.
Аз съм в същата ситуация и съм пред съдебно заседание по дело, заведено по повода!
Предварително благодаря,
polmar
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ