начало

Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски Внезапно почина окръжният прокурор на Кюстендил Ангел Байрактарски

Отново за издръжката за дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отново за издръжката за дете

Мнениеот kukla » 07 Авг 2003, 10:59

Здравейте, много Ви моля който знае, да ми помогне в следното питане:
Бившият ми съпруг е осъден да плаща 35 лева за сина ми, на 6 години. Той, като всеки "достоен" български мъж, който развеждайки се с жена си, се разведе и с детето си, се прави на интересен. Два месеца не плаща, а накрая на втория плаща. Считам, че на всеки юрист му е ясно защо прави така.
Заведох срещу него изпълнително дело за издръжка с изпълнителния лист, като претенциите ми са да изплаща всяка вноска в текущия месец, и че ми дължи лихва, може да е напр. 2 стотинки, но дължи, върху всяка просрочена вноска, заедно с хонорара на адвоката ми.
Въпросът ми е, може ли на това основание, че дължи издръжка, да се затворят границите за него и има ли някакъв таван за сума, която да дължи, за да стане това?
Ако може, каква молба и къде да се депозира, въобще както трябва да се направи?
Благодаря Ви!
kukla

Re: Отново за издръжката за дете

Мнениеот Seriozna » 07 Авг 2003, 11:15

Pregledaj ZBDS. Merkite za prinuda, chl.75,t.4. Ako razberesh, che toj se kani da izliza v chujbina, veche znaesh kak da deistvash.
Drug nachin mislya che nyama. I da go osydish za neplashtane, dori da e popravitelen trud ili probaciya, mislya che ne vliza v definiciyata na chl.153a ot NPK /za izdryjka delata veche sa ot chasten harakter/ i sledovatelno ne mojesh da prilojish chl.75.3
Seriozna

Мнениеот Bebe » 07 Авг 2003, 11:30

ZBDS=??? Molia napishete go izcialo za da go vidia i az
Bebe

Мнениеот Seriozna » 07 Авг 2003, 13:25

ZBDS=Zakon za bylgarskite dokumenti za samolichnost
Seriozna

Мнениеот margaret » 13 Авг 2003, 12:36

Моя - бившия е осъден да заплаща издръжка в размер на 60 лв. месечно, считано от завеждане на делото/февруари т.г./. Беше призован чрез ДВ, защото така и не го открих къде живее. А сега как да разбере че е осъден? Моля отговорете ако имате някакви идеи. Благодаря предварително!
margaret
Младши потребител

Мнениеот Sali » 19 Авг 2003, 01:18

Има ли закон, според който издръжката за дете трябва да се плаща през текущия месец?
Sali

Мнениеот еее » 19 Авг 2003, 13:55

Няма такъв закон,пък и най-малкото-заплатите в предприятията се изплащат обикновено в края на следващия месец.Предполагам,това ще бъде аргументът,с който осъдения да плаща баща,ще се защити и затова няма да получите издръжката през текущия месец.
еее

Мнениеот poul » 19 Авг 2003, 15:42

Зблъсквал съм се и съм правил опити да бъде наложена мярка по ЗБДС по подобен казус. Директорите на сектор документи за самоличност и чужденци /упълномощени от МВР/ отказват въобще да се занимават. ..
poul
Младши потребител

Мнениеот Seriozna » 30 Авг 2003, 21:25

A vie kakvo pravite sled podoben otkaz?
Seriozna

Мнениеот Imperator » 31 Авг 2003, 11:40

Госпожо,
Забраната за напускане пределите на страната е дадена в чл.153а(5)НПК.Това става, само ако някой е обвинен в извършване на пестъпление. Би било редно да знаете, че по Европейската Конвенция за Защита на Правата и Свободите на Гражданите, е предвидена само и единствено гражданска отговорност. Наказателната отговоронст е изключена и ако ппристигне дело в Страсбург с казус на осъден съпруг от наказателен съд, то тази присъда ще бъде оборена и държавата ще трябва да плаща на съпруга обезщетение за неправомерното осждане.Подразбира се, че държавата няма правото да се намесва в семейните отношения освен в границите на гражданската отговорност. Иначе казано, вместо да " му извадите око, ще му изпишете вежди"- чл.8 от Конвенцията и протоколи №4 и №7.
Нещо повече: ако получавате пари от социалните, на основание, че съпругът ви не изплаща редовно издръжката, рискувате. Адвокатите знаят, че не може да се сучи от две крави...доста време у нас се постъпваше по един тертип и жените получаваха от две места пари - от социалните и от съпруга си. Така ги учеха лакоми адвокати. Ако вашият адвокат ви е взел пари за гледане на делото, то той ви е измамил.Тия дела са безплатни! Тоест, не дългжите никакви адвокатски възнаграждения по Наребда на Висшия Адвокатски Съвет у нас.Сама си направете преценка на какъв човек сте попаднала.
Imperator
Потребител

Мнениеот adw. Kotari » 31 Авг 2003, 16:31

От 2003 г. има Наредба с което се определя реда за изплащане на неполучени издръжки за деца чрез Общината при определени условия .
adw. Kotari

Мнениеот nova » 01 Сеп 2003, 18:51

държавата няма правото да се намесва в семейните отношения освен в границите на гражданската отговорност

Tova bi tryabvalo da e taka, no vsyshnost - chl.182 NK - uvrejda normalnite otnosheniya
nova
Нов потребител

Мнениеот Imperator » 02 Сеп 2003, 11:07

Това азначава, че НК в тази част е несъгласуван с Европейското законодателство.И е разбираемо, понеже от 1968 г. тази Глава от НК е запазила стратие "приоритети" на тагавашното мнозинство в Народното Събрание. Няма да засягам въпроса, защо СДС не промени това пра-старо положение. И това е разбираемо, нали?
Imperator
Потребител

Мнениеот Seriozna » 02 Сеп 2003, 22:29

Molya da poyasnite kakvo imate predvid s "НК в тази част е несъгласуван с Европейското законодателство". Kyde moga da procheta neshto poveche? V kakvo namirate izrazena arhaichnostta na nashteo zakonodatelestvo i evropejskoto?
Ako jelaete mojete da mi pishete na ttt_2003@excite.com. Imam interesen kazus po tozi chlen ot NK
Seriozna

Мнениеот Imperator » 10 Сеп 2003, 12:34

Здравейте Мадам!
По-горе по същата тема съм посочил източниците за поддържаните от мен позиции. За сега у нас се направи малка крачка към ненамесата на държавата в личния или семейния живот на ниво наказателна отговоронст.Въведена беше старата форма-ТЭЖБА- от Закан за извънбрачните и за осиновяването.Тогава с една мълка тъжбица до прокурора се е искало наказателното преследване.Сега, с тъжба ще се дава ход в наказателна процедура при неизплатини издръжки, което означава че деянието е частично декриминалиризано Все пак наказателното производство не се започва от прокурорът- един от органите на държавна власт.
Колкото до казуса, който искате да споделите с мен, нека го видя-изпратете ми го тук или на моя адрес в ЛЕКС-а Imperator@lex.bg.А осреде Вас, защо тези текстове от Глава "Престъпления против семейството, брака и младежда " се прилагаха със същата сили и за казусите на извънбрачно? - чл.183 ,ал 1 от НК най-вече? А какво ще кажете, за липсавата от наказателна отговоронст срещу недвижимата собственост. От 195 до 218 само в един член се говори за посегателства срещу недвижима собственост-216 от НТ. А ужким главата е озаглавена защита на собствеността.
Толкова засега. Очаквам казуса!
Гришата
Imperator
Потребител

Мнениеот KTT » 10 Сеп 2003, 14:20

Здравейте, госпожо!
Вашият (и съответно на Вашето дете) интерес е да получавате издръжката, така както я е присъдил съда, а не да преследвате бащата на детето по наказателен път, защото от това няма да спечелите нищо (освен морално удовлетворение). Затова Ви отговарям конкретно на въпросите:
1. Съгласно чл. 89 от Семейния кодекс:
Плащане на паричната издръжка
Чл. 89. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г.) Паричната издръжка се изплаща ежемесечно. При забава се дължи законна лихва.
Следователно съдът е длъжен да присъди (и сигурно е присъдил) и лихвата върху всяка просрочена вноска. Така че тя, заедно с хонорара на адвоката Ви се дължи.
2. Съгласно чл.75, т.4 от ЗБДС:
Чл. 75. Не се разрешава напускане на страната, а паспортите и заместващите ги документи не се издават или издадените се отнемат на:
4. лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина.
Следователно възможността да ограничите пътуванията на Вашия съпруг в чужбина е налице и органът, който налага мярката не може да откаже налагането й. Тъй като имате образувано изпълнително дело следва да депозирате молба пред съдия-изпълнителя с искане за налагане на мярката. Достатъчно е дори и закъснение с един ден за плащане на издръжката, за да направи съдия-изпълнителя предложението. Размерът на издръжката няма никакво значение.
KTT

Мнениеот kukla » 10 Сеп 2003, 15:39

blagodaria, tova e sushtestveno!
kukla

Мнениеот Сериозна » 11 Сеп 2003, 09:26

След като не е в интерес на детето да се търси наказателна отговорност от родителя за неизплатена издръжка защо тогава наказателната норма съществува? Не трябва ли да отпадне регулирането на семейните отношения чрез наказателно-правни мерки? Колко са случаите когато след наказателна присъда родителят се е издължил или е започнал да спазва закона?
Сериозна

Мнениеот faith » 11 Сеп 2003, 18:39

Малко пояснение - в ЗБДС е предвидена възможност да се отнемат документите и/или да не се разреши напускане на територията на РБ на лица, които са осъдени да плащат другиму издръжка и не са я осигурили за срока на пребиваването си в чужбина.
Относно т. нар. "срок на пребиваване" - де факто недоказум, зависи изцяло от Вас и от съдия-изпълнителя при който е образувано изпълнителното дело.
Има много начини за обезпечаване на вземането Ви.
Особено ако съпругът Ви има недвижим имот. Във вашия случай, имам предвид - издръжка, не се ползва със закрилата на закона, т.е. дори и жилището му да е единствино, може да се изнесе на публична продан.
Желая успех.
faith
Нов потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси