Здравейте на всички във Форума!
Може ли някой да ми помогне за следното: със съпругата ми сме в развод, но все още нямаме насрочена дата за започване на делото, а тя е крайно непоследователна в исканията си. Ясно стана, че развод по взаимно съгласие помежду ни е невъзможен. Освен издръжката за детето, чиято дължимост аз не оспорвам, тя претендира за лична идръжка. Доколкото схващам Семейният кодекс предвижда такава издръжка само за нетрудоспособни лица, които не могат да се издържат от имуществото си. Ние нямаме семейно жилище. Винаги сме живели под наем. Напускайки жилището аз оставих в него цялото придобито по време на брака имущество, приемайки че то ще се позва и от детето. Нямам намерение да претендирам за делба на това имущество. Въпросът ми е, може ли съпругата ми да претендира за лична издръжка при положение, че е трудоспособна и е съсобственик и съуправител в частна фирма?
Благодаря на всички, които ще опитат с отговорите си да ми помогнат!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 19:29 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Издръжка на бивша съпруга
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Не и се връзвай!
Трябва да си луд, за да и даваш на тази издръжка!
И откъде-накъде-ако е трудоспособна, а на всичкото отгоре и съсобственик и съуправител в частна фирма, си е живо нахалство от нейна страна да претендира за издръжка-изтъкни това в съда, а дотогава гледай да се снабдиш с някакви официални документи, които да удостоверяват това, което казваш (за фирмата, че тя няма нужда от издръжка от теб и прочее)-навържи ги в едно, пък да я видим после как ще получи издръжка.
Претенции от нейна страна може да има много и всякакви, но това да не те стряска.
И откъде-накъде-ако е трудоспособна, а на всичкото отгоре и съсобственик и съуправител в частна фирма, си е живо нахалство от нейна страна да претендира за издръжка-изтъкни това в съда, а дотогава гледай да се снабдиш с някакви официални документи, които да удостоверяват това, което казваш (за фирмата, че тя няма нужда от издръжка от теб и прочее)-навържи ги в едно, пък да я видим после как ще получи издръжка.
Претенции от нейна страна може да има много и всякакви, но това да не те стряска.
- Мъжка солидарност
Re: Не и се връзвай!
Благодаря за солидарността. Притеснява ме именно непостоянството й, защото не зная какво мога да очаквам в следващия момент. Именно затова питам как стои въпросът законово. Логиката не би позволила получаването на такава издръжка, но дали законите винаги са й подчинени...
- Даниел Иванов
Re: Не и се връзвай!
Законово погледнато, в 1 брачен процес могат да се предявяват всякакви искания, вкл. и нейните за лична издръжка, която МОЖЕ(респективно-НЕ МОЖЕ) да и бъде присъдена от съда. Всичко зависи от това как ще се развият събитията в съдебна зала, аз затова и те посъветвах дотогава да се снабдиш с документи, които да увеличат шансовете ти за успех(което е възможно).
Иначе ако си траеш-нищо чудно да и присъдят издръжката.
Имай предвид, че (ако си В София), 95% от съдийките в Брачна колегия-СРС са разведени, страшно зле настроени към мъжете(по принцип) при разводите-затова и се постарай предварително, защото нищо не се знае, нито пък може да се предвиди...
Иначе ако си траеш-нищо чудно да и присъдят издръжката.
Имай предвид, че (ако си В София), 95% от съдийките в Брачна колегия-СРС са разведени, страшно зле настроени към мъжете(по принцип) при разводите-затова и се постарай предварително, защото нищо не се знае, нито пък може да се предвиди...
- Мъжка солидарност
Re: Издръжка на бивша съпруга
Издръжка за бивш съпруг може да бъде присъдена само, ако той е нетрудоспособен или не може да се и не може да се издържа от имуществото си. Нетрудоспособен в случая значи много тежко здравословно състояние, документирано по съответния ред / и да няма имущество, което би могъл да продаде или да отдаде под наем/. Извън тези случаи издръжка се договаря между страните. Считам, че във вашия случай съдът няма как да присъди издръжка. Проблема е, че ако можете да се стигнете до споразумение развода ви ще протече далеч по-лесно. Но ако настоящата ви съпруга е решила да ви притиска явно ще трябва да вадите кирливи ризи.
- AD
- Младши потребител
Във връзка с издръжката на бивша съпруг. Това е сравнително ново явление и правен ред почти неприлаган у нас. Тук следва да бъде отбелязана и незавидната правна уредба, наред с липсата на практика. Лично аз приемам, почти за задължително присъждането на издръжка, не само когато съпругът е нетрудоспособен и няма възможност да се издържа от своето имущество, а и тогава когато той е способствал за най-често професионалното развитие на другия съпруг. Достигайки професионална реализация, която най-често е свързана и с добра материална подплатеност.
- Тодор Василев
Издръжката на бивш съпруг за съжаление навлиза у нас от разни страни и среди където дълго време се е гнездила църквата. Лично аз приемам че такъв бизнес закон в семейните отнощения не ме учудва че се подкрепя от църквата която също си е чист бизнес и намира почва у нашта изнемощяла икономически страна.
Иди заяви на публично място обаче че пари и чувства и църква и вяра, всичко се е преляло, веднага ще те анатемосат. Ега ти лицемерието е този живот и морал.
Та стискам ти палци, Даниел Иванов да се откинеш от тази ситуация и то чрез съдебната ни ситема.
Иди заяви на публично място обаче че пари и чувства и църква и вяра, всичко се е преляло, веднага ще те анатемосат. Ега ти лицемерието е този живот и морал.
Та стискам ти палци, Даниел Иванов да се откинеш от тази ситуация и то чрез съдебната ни ситема.
- ерген
Има такова нещо с професионалната реализация. С това се обяснява отчасти и съпружеската имуществена общност.
- Стара мома
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|