начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Обжалване действия на съдия изпълнител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване действия на съдия изпълнител

Мнениеот simeonova » 24 Ное 2003, 15:22

Здравейте,

Много разчитам на Вас. Не съм от гилдията, но съм принудена да се занимавам с един уж не особено заплетен случай, който ме касае лично.
Съдебното решение за развода ми утвърждава сключеното между мен и бившият ми съпруг споразумение, като предоставя семейното жилище за ползване на мен и дъщеря ми до навършване на пълнолетие, като страните остават съсобственици.
По нотариален акт жилището е на бившия ми съпруг и майка му, така че съсобствениците са 4 - б. съпруг, майка му, баща му и аз.
След отказ жилището да бъде доброволно освободено, завеждам изп. дело, но майка му се възползва от правото си да обжалва в 7-дневен срок действията на съдия изпълнителя и в момента е образувана преписка в СРС І ГО, по която от 28.07.2003 г. няма движение.
От юни 2002 г. живея под наем с дъщеря си, така че всеки месец забавяне ми струва 120 долара.
Наскоро споделих проблема с познат съдия и той ме попита какво прави това дело в СРС. Тези дела били подсъдни на ОС - първа и единствена инстанция, чл. 333 от ГПК. Освен това жалбата не спирала действията на съдия-изпълнителя, само съдът може да ги спре, чл. 335 от ГПК.
Освен всичко друго, завеждащата І ГО отказва да ми даде копие от материалите, под претекст че не съм страна по делото.
Още един проблем - опитах се да уведомя бившия ми съпруг с телеграма с обратен текст, че на осн. чл. 31 от ЗС претендирам за обезщетение за ползването от което съм лишена на съсобствения ми апартамент, но той не я получава. Сега искам да направя същото по отношение на бившата ми свекърва, но ако тя също отказва да получи уведомлението, аз как да я съдя да ми плати обезщетение?
За какъв размер обезщетение мога да претендирам?
Да заведа ли веднага дело за делба?
Да подам ли жалба за бавност до СРС или молба делото да бъде преместено в СГС?
Моля ви за съвет.
Поздрави на всички и богати клиенти ви желая.
simeonova
Нов потребител

Re: Обжалване действия на съдия изпълнител

Мнениеот AD » 25 Ное 2003, 18:44

Както сте представили фактическата обстановка не виждам защо смятате, че сте съсобственичка на семейното жилище. Ако то е собственост по нотариален акт на бившия Ви съпруг и на неговите родители, Вие имате право само да го ползвате, заедно с непълнолетното Ви дете до навършването на пълнолетието му или до настъпване на други обстоятелства поради които по закон ползването може да се прекрати. Друг е въпросът, че щом имате влязло в сила съдебно решение, бившите Ви роднини са длъжни да съобразят с него. Съдия изпълнителят може спокойно да продължи своите действия по въвеждането Ви във владение и Вие можете да изискате от него това, с писмена молба за да има доказателства, че сте предприели нещо и на свой ред Вие можете да обжалвате действията му през Окръжния съд, ако не сте доволни от тях. Но това е отделно дело - ваше. По отношение на търсенето то Вас на обезщетение - да можете да заведете гражданско дело срещу бившия си съпруг / не срещу бившата си свекърва - не тя е осъдена с бракоразводното решение/ за обезщетение в размер на платените суми за наем, стига да можете да ги докажете, че сте ги платили. Добре би било да приложите по делото като доказателства, документите за всички свои действия, с коите сте положили усилия да влезете във владение на апартамента, който Ви е присъден за ползване.
AD
Младши потребител

Мнениеот simeonova » 27 Ное 2003, 15:40

Първо да благодаря за отговора, но второ - не мога да се съглася с Вас, че не съм съсобственик. Жилището е придобито по време на брака, следователно аз съм съсобственик на половината от частта на съпруга ми, т.е. на 1/4 от това жилище.
След разговор със съдия-изпълнителя по моето дело установих, че съм допуснала грешка и че в този случай не става въпрос за обжалване действията на съдия-изпълнителя, а за поява на трето лице, което предявява права върху присъдения имот по чл. 416, ал. 2 от ГПК. В този случай съдия-изпълнителят дава 3-дневен срок на третото лице да поиска спиране на изпълнението. Съгласно чл. 417 - молбата се разглежда в открито заседание с призоваване на взискателя - аз, длъжника - б.съпруг и третото лице - свекърва ми и ако съдът намери молбата за уважителна, спира изпълнението и дава на третото лице седмичен срок да предяви иск в надлежния съд. Ако в дадение срок лицето не предяви иск, по искане на взискателя спирането се отменя.
Това май поставя нещата в нова светлина.
За обезщетението - чудя се просто как да се мотивирам.

Още веднъж, благодаря!

Поздрави,

Ст.
simeonova
Нов потребител

Мнениеот AD » 28 Ное 2003, 15:24

Правото да ползвате семейното жилище до навършване на пълнолетие на детето Ви се основава на бракоразводното решение на съда. Срещу това право никой не трябва да се противопоставя. Друг е въпроса, че бившата Ви свекърва като съсобственичка на жилището също има право да го ползва и тука вече се стига до истинския конфликт. Но тя е длъжна да се съобрази с решението на съда - в смисъл да Ви даде възможност да живеете в жилището. В противен случай може да се опитате да я изплашите или дори да заведете наказателно дело по чл. 296, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи: " Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева." По отношение на съсобствеността, това, че жилището е придобито по време на брака е добре, но зависи от това дали не е дарение, а ако е покупко-продажба - с какви средства е закупено. Ако действително имате дял, съвета ми е да предизвикате делба / доброволна или съдебна / и да си вземете парите. Има много начини за конфронтация срещу бившите Ви роднини, но за съжаление е трудно да се предвиди, дали ще се стигне до нормалното ползване на жилището от Ваша страна. Правото е на Ваша страна, но трябва Вие да прецените доколко са оправдани по-нататъшните Ви съдебни действия и дали ще можете да живеете под един покрив със свекърва си.
И друго - без визуална представа от документите не може да Ви се даде достатъчно компетентен съвет. Възможно е да има факти, които да наведат обстоятелствата съвсем в друга посока. Успех!
AD
Младши потребител

Назад към Семейни казуси