начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Kakvi prava imam???

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Kakvi prava imam???

Мнениеот Karin » 23 Дек 2003, 22:54

Az sam razvedena ot .02.2003 po vzaimno saglasie. Ot braka imame
edno dete, za koeto "roditelskite prava" sa dadeni na men. Ba6tata ne e pla6tal dosega izdrazhka, za kojato toi obzhalva6e dori i pred varhovnia sad, no ne mu odobriha zhalbata.
Az sam omazhena ot skoro v 4uzhbina i sinat mi e pri meine.No
bivshijat saprug mi e dal deklaracia za sina mi samo za tri meseca.
Deteto ima dokumenti za prebivavane legalno v stranata. No skoro tezi tri meseca izti4at, a az ako se varna s deteto v BG ba6tata njama da mi dade druga deklaracia za nego.
Sega neznam kakvo da pravja.Sigurno njakoi mozhe da mi dade savet??
Moga li da ostana tuk s deteto mi i ako mojat biv6 saprug podade zhalba da vodja delo ot tuka.Mozhe li toi da mi otneme roditelskite prava pri polozhenie 4e e bolen ot Epilepsia i bi trjabvalo da e registriran v psihodispansera, a toi ne e? Moga li da napravja edin vid dogovor s bov6ia mi saprug (ako toi se saglasi ), 4e az se otkazvam ot izdrazhkata ako toi mi dade deklaracia za neograni4eno vlizane i izlizsne v BG?

Blagodarja
Karin

Re: Kakvi prava imam???

Мнениеот bgjurist » 25 Дек 2003, 19:03

Kazusat vi ne e slojen. Biv6iyat vi saprug ima pravo da poddarja li4ni kontakti s deteto. Vie ne mojete da se otkajete ot izdrajka, za6toto adresatat na izdrajkata e deteto vi, a i SK postanovyava, 4e predvaritelen otkaz ot izdrajka e ni6tojen. Edinstvenoto, koeto mojete da napravite, e da postignete sporazumenie s biv6iya si saprug otnosno kontaktite mu s deteto.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Иван » 26 Дек 2003, 13:14

Поддържам.
Но може да се помисли още малко. Например: Бившият Ви съпруг носи и наказателна отговорност за неплащане на издръжка. Можете да го притиснете с това, и да му искате да Ви подпише декларация за по-дълъг период, а Вие в замяна за този период ежемесечно да му подписвате разписка за платени издръжки. След това да подновите декларацията и да процедирате по същия начин. Разбира се това не е много морално, но.......
А ако той си плаща издръжката и иска да се вижда с детето си, тогава е добър баща и просто ще трябва да се съобразите с него, защото все пак детето освен ваше е и негово.
Иван

Мнениеот kukla » 06 Яну 2004, 10:41

Позволявам си като неюрист и с опит в ситуацията и аз да кажа нещо от "кухнята". Карин, при възможност не се връщай с детето. Докато не се върнеш, въпреки, че е изтекло разрешението, никой нищо не може да ти направи (не вярвам бившия да тръгне да иска практики по две Конвенции и т.н., пък и това е много сложно и България, въпреки, че ги е рагифицирала, органът по тях се чеше и още не знае какво да прави. Нормално, при липса на практика на никой пръв не му се почва). Проблем и евентуално връщане на детето може да има само ако тамошните власти се хванат за нещо във връзка с изтеклото съгласие на бащата. Но пак, не ми се вярва оттам да направят постъпки заради това и да върнат детето, ти все пак си тази, която съдът е определил за по-пригоден родител и отговорен за основното отглеждане и възпитание. Тоест, отделяйки детето от теб това влиза в противоречие с това съдебно решение и на теб се пречи да изпълняваш упоменатите в решението основни грижи.
Ако се върнеш, правилно си разбрала, че ако той не ти подпише нова декларация, ти няма да можеш да напуснеш страната с детето. А при липса на съгласие от другия родител, единственото, което можеш да направиш, на неюридически език, е да го осъдиш в брачния съд и съдът да замести неговото съгласие за извеждане на детето в чужбина (ако стигнеш дотам ми пиши, защото искът ти трябва да е много обстойно и широко формулиран и е добре да си вземеш адвокат с опит точно в такива дела). За съжаление за такива искове не е предвидено бързо производство, ще има да се клатиш тука бая годинки, делото е триинстанционно, което може да те постави в невъзможност или да си отглеждаш детето, тъй като то ще е в БГ, или да нямаш семеен живот, тъй като виждам, че съпругът е чужденец и живее в чужбина. Тук е мястото някой юрист да каже може ли Карин междувременно, независимо че е в чужбина, да заведе иск по чл.72 от СК и тук адвокат да й го води, а тя да си стои там с детето.
Има и един друг начин, чрез осъждане на полицията във ВАС, ако те интересува, пак ми пиши. Отнема по-малко време.
За отнемане на родителски права, според мен изобщо не се притеснявай, единственото, на което бившият ти може да стъпи, е невъзможността си за лични контакти. Това не е абсолютно основание за отнемане на родителски права. Оособено ако той не си плаща издръжката и както горе е споменато, това е наказуемо деяние, ако ти се занимава, можеш да му спретнеш една присъда например. А за контактите се сещам, че съм чела в съдебната практика, че такава промяна в местожителството и осигуряване на семейна среда на детето извън България налагат по необходимост контактите с другия родител да бъдат променени. И че правото на детето да живее с оторизирания от съда родител при така стеклите се обстоятелства е по-висше право от контактите с другия родител.
Аз се поувлякох, но надявам се това да ти е от полза.
Така че стой си там, гледай си детето и мъжа и не му мисли толкоз много. Успех.
kukla

Мнениеот Karin » 08 Яну 2004, 20:31

Blagodarja mnogo za savetite, koito mi davate.

Ve4e razbrah 4e ne moga da podpi6a deklaracia za otkaz ot izdrazhka. A moga li da podpi6a deklaracia, 4e biv6ijat mi saprug pla6ta redovno izdrazhkata? Znae li njakoi kak se pi6e takava deklaracia?

Ako biv6ijat mi saprug mi razpi6e deklaracia za deteto za neograni4eno vreme mozhe li toi da si ja ottegli kogato si iska?

Blagodarja predvaritelno!
Karin

Мнениеот mile » 23 Яну 2004, 01:45

Spored men ima i drug na4in za wlizane/izlizane ot strnata na washeto dete. Ako to pridobie i 2-ro grajdanstwo, naprimer grajdanstwo na darjawata w kojato jiweetw wiw i wa6ija nastoja6 saprug. To spokojno moje da wliza i izliza prez granizite na RB s pasporta i grajastwoto na druga darjawa. Uspeh.
mile
Нов потребител

Мнениеот kukla » 23 Яну 2004, 10:49

А като давате тези съвети да сте попрочели в ЗБДС и Закона за българското гражданство двоен гражданин (българско и друго гражданство) с кой паспорт ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се легитимира на влизане и излизане от България?
kukla

Мнениеот vassiliy » 25 Яну 2004, 05:18

vassiliy
Младши потребител

Мнениеот Seriozna » 25 Яну 2004, 18:40

Имате ли опит в разрешаване на международни казуси, засягащи правото на други страни - не само България-USA?
Seriozna

Назад към Семейни казуси