начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Придобиване на парцел поради изтекла давност

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Придобиване на парцел поради изтекла давност

Мнениеот krisi_145 » 25 Окт 2020, 22:41

Здравейте, имам следния казус. Притежавам къща с дворно място, като къщата е на мое име, а по нотариален акт за празния парцел има още двама наследници , който нито плащат данъци(Аз им ги заплащам, ако това има значение), нито са стъпвали някога в това дворно място и са полагали грижа за него. Въпроса ми е имам ли право да заявя пред нотариус да ми се прехвърлят и техните дялове?
Благодаря предварително!
krisi_145
Нов потребител

Re: Придобиване на парцел поради изтекла давност

Мнениеот jhoro » 26 Окт 2020, 07:13

krisi_145 написа:Здравейте, имам следния казус. Притежавам къща с дворно място, като къщата е на мое име, а по нотариален акт за празния парцел има още двама наследници …

Здравейте!
В обяснението Ви има противоречие. Хем говорите за „сграда и дворно място”, хем - за „празен парцел”?
Другото - Вие сте едноличен собственик (по НА) на сградата, и съсобственик на земята. Това навежда на мисълта, че придобиването на сградата и наследяването са две отделни събития.

На конкретния въпрос - Да, имате право да поискате издаване на КНА, позовавайки се на придобивна давност.
Отидете при нотариус, с всички докумени и той ще Ви каже - дали искането Ви може да бъде удовлетворено. Може да се наложи, да заведете трима свидетели, които да потвърдят обстоятелствата.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 26 Окт 2020, 17:40

Първо отидете при адвокат, по възможност с лоша репутация, защото, според изнесеното от вас, може и да извадите КНА със свидетели, но той ще е лесно оборим. защото в разказа ви липсва единственото, което може да ви направи собственик по давност.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 27 Окт 2020, 23:50

krisi_145 написа:Въпроса ми е имам ли право да заявя пред нотариус да ми се прехвърлят и техните дялове?

Имате право, но трябва да докажете, че сте уведомили съсобствениците си, че възнамерявате да владеете за себе си целия имот и от тогава са изминали повече от 10 години.
http://www.vks.bg/talkuvatelni-dela-osg ... shenie.pdf
Но първо трябва да намерите и нотариус, който да се съгласи да изготви такъв нотариален акт, защото обикновено отказват.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Окт 2020, 00:47

Привет kalahan,
Отчита се лек „отбой” на ВКС по отношение доказването за своене при давностно придобиване. Ето едно скорошно СР на ВКС, което говори за „омекотяване” в тази насока:
http://vks.bg/pregled-akt?type=ot-delo& ... 06003C5BF0
nikodim77
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба