начало

ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина ВАС отказа да спре увеличението на минималната заплата от догодина

състав на престъплението "клевета"

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

състав на престъплението "клевета"

Мнениеот частен тъжител » 12 Апр 2004, 10:29

Колеги, може ли някой да ми помогне с тълкуването на понятията от състава на престъплението клевета, а именно : 1. Какво значи "разгласи" - на колко хора трябва да е станало достояние позорното обстоятелство? Достатъчно ли е ако е разгласено само пред един човек? 2. Какво значи "позорно обстоятелство" ?
частен тъжител

Re: състав на престъплението "клевета"

Мнениеот harmaiani » 13 Апр 2004, 13:47

Позорно обстоятелство е това обстоятелство, което накърнява честта и доброто име на човека в обществото и му създава пречки в социалните контакти. За да е налице клевета, това обстоятелство трябва да е неистинско, защотото ако се докаже неговата истинност, деецът не се наказва.Разгласяването е такова действие, което довежда до знанието на трети лица това позорно обстоятелство и може да бъде извършено по различен начин - устно, чрез печатно произведение и др. В зависимост от това квалификацията на деянието още бъде или по чл.147 или по чл.148 от НК. Не е необходимо присъствието, респ.възприемането на това обстоятелство от пострадалия, за да е налице клевета - именно това отличава посоченото престъпление от обидата.
За повече подробности вижте"Престъпления против личността", Наказателно право-особена част, доц.Александър Стойнов
harmaiani

Мнениеот maria01 » 13 Апр 2004, 15:06

Много е важен и субективния елемент - да е знаел, че разгласеното обстоятелство не отговаря на истината /пряк умисъл/ или поне да се е съмнявал в истинноста му. Деецът може да бъде оправдан, ако се докаже, че е бил сигурен в истинноста на разгласеното.
maria01
Потребител

Мнениеот Toshko » 13 Апр 2004, 16:01

Не съм съгласен - как така ще бъде оправдан "ако се докаже, че е бил сигурен в истинността на разгласеното"?
Пълен абсурд -хем е клевета, неистинно обстоятелство (което се установява пред съда), а той бил "сигурен в истинността"-следователно няма вина и го оправдават!
Могло е да знае, че е клевета , а не истина (да го е проверил, а не да клевети) и да не го разпространява. Защо да го оправдаваме и да се гледа тук субективния елемент?!
Toshko

Мнениеот muhi » 19 Апр 2004, 14:57

"позорно обстоятелство"-е онова, което оронва престижа и доброто име на субекта пред обществото, всичко което може да се изтълкува в негов ущърб." разгласи"- тук имам много спорове дали на един или на повече , зависи от практиката на съда-странно е когато се приема за практика прктиката на конкретния Районен съд или Окръжен такъв.
muhi
Младши потребител

Сигурен в истинността

Мнениеот Койчо от Конаре » 22 Апр 2004, 10:45

Според мен Мария01 е права. Клеветата е УМИШЛЕНО престъпление, така че "да е знаел" не върви. Няма умисъл, ако го е смятал за вярно. Така мисля. Вярно, че заради формулировката "не се наказва, ако се докаже истинността" би могло да се поддържа и обратното мнение. Но мисля, че щом идеята е да се накаже този, който съзнателно е разпространил неверни обстоятелства, то и невярността трябва да я е съзнавал.
Мисля, че и един човек е достатъчен, за да има разгласяване.
Койчо от Конаре

еЕто например

Мнениеот Койчо от Конаре » 22 Апр 2004, 10:52

Решение № 745 от 20.VXII.1991 г. по н. д. № 621/91 г., III н. о., докладчик Ст. Бумбалова
Когато в публикацията в печата се изнасят факти за определено лице, основани на данни, изнесени в други публикации, не е налице умисъл за клевета, макар тези факти да са неверни и унизителни за лицето, щом деецът не е СЪЗНАВАЛ НЕИСТИННОСТТА им.
Койчо от Конаре

Re: Сигурен в истинността

Мнениеот Toshko » 22 Апр 2004, 12:03

Драги Койчо, моля те виж чл. 11, ал. 3, а като се прочете и чл. 147, ми се струва, че в конкретния случай, се наказва и умишленото , и непредпазливото деяние за това престъпление.
Иначе се отива към пълен правен и житейски абсурд - ето какво искам да кажа:
Чл. 147, ал. 2 - "Деецът се освобождава от отговорност, ако докаже истинността на твърденията си" - И САМО ТОГАВА!!!
Другото няма значение - мен (като оклеветен) въобще не ме интересува дали е бил "сигурен в истинността" или не - та, това е и логически (не даже юридически) необосновано - как може да си "сигурен в истинността", след като то (факта или обстоятелството) въобще не е вярно или не съществува!!!??????Не може да се поощрява подобно поведение!
Иначе така много лесно ще се измъкват, защото винаги ще казват - "ДА, но аз тогава бях в сигурен в истинността, но то друго се оказа..."
Toshko

Re: еЕто например

Мнениеот Toshko » 22 Апр 2004, 12:07

И малко да допълня - цитираното от теб решение е частен случай, а не всеобщо правило ("от 1 вестник в друг", "от 1 публикация в друга").
Умисъл в този случай може и да не е имало, но мисля, че можем да приемем, че се наказват и умишлените, и непредпазливите деяния по чл. 147 - иначе отваряме широка врата на клеветниците, а това едва ли е нещо хубаво....
Toshko

Мнениеот Койчо от Конаре » 22 Апр 2004, 12:16

Я ти пък виж ал. 4! ;-)
А пък "казването" нали не е достатъчно, ако някой (прокурорът или тъжителят) вземе, че докаже обратното?
Койчо от Конаре

Мнениеот Toshko » 22 Апр 2004, 12:19

Е, и?! И чл. 4, и чл. 14, и чл. 41 да гледам - все е тая :-)))
не усещам накъде биеш?
Toshko

Мнениеот Койчо от Конаре » 22 Апр 2004, 12:36

Бия натам, че когато в НК е казано "който направи еди-какво си, се наказва с...", без да е изрично уточнено, че може и по непредпазливост да го е направил, тогава се наказва само умишленото деяние. Това е смисълът на чл. 11, ал. 4.
Койчо от Конаре

Назад към Семейни казуси