начало

Съдът е залят от жалби след конкурса за нотариуси Съдът е залят от жалби след конкурса за нотариуси

ЛК без постоянен и/или настоящ адрес?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЛК без постоянен и/или настоящ адрес?

Мнениеот xaoc777 » 16 Окт 2023, 21:58

Здравейте,
Интересува ме следният казус:
Как може да бъде издадена лична карта, без да имам адрес (постоянен или настоящ)
За тези които се питат "Как така?" - Например имам кемпер/каравана.
xaoc777
Нов потребител

Re: ЛК без постоянен и/или настоящ адрес?

Мнениеот tomov2 » 17 Окт 2023, 09:28

Всъщност-има хора без адрес. България е допуснала да има бездомни хора. Какъв адрес да посочат,ако изобщо намерят пари да си сменят личната карта? Излиза,че трябва да лъжат и посочват адрес, на който не живеят-например, стар, предишен адрес и тн. А декларацията за документи се подава под страх от отговорност, че си написал истината-излиза,че бездомник, като посочи адрес, на който не живее-за да не бъде празна графата, или защото няма да му позволят да напише-"нямам постоянен и настоящ адрес, бездомен съм" влиза в конфликт със закона.
tomov2
Младши потребител

Мнениеот dimist » 17 Окт 2023, 10:24

Няма как която и да е държава да допусне издаване на лични документи без постоянен адрес/настоящия не се вписва в личната карта/. С този постоянен адрес е свързана данъчната регистрация на лицето, а данъците и смъртта са единственото сигурно нещо на този свят. Постоянен адрес е необходим и при нужда за призоваване на лицето - от съдебната власт или администрация. С него е свързано и упражняването на граждански права - гласуване в избори. Разбира се, това не значи, че няма нужда от реформи, най-малкото защото милиони български граждани пребивават постоянно в чужбина, и постоянният им адрес е просто адресът на празният им дом у нас. Във връзка с изменения в процесуални закони съм давал предложение да се въведе съдебен адрес, който да се отразява в системата ГРАО, и лицето да се призовава на него, ако не бъде намерено на постоянния си адрес. Не че някой обърна внимание. Но действително ,само това не е достатъчно, съдебният адрес решава единствено въпросът с призоваването на лицата. Както се казва, de lege ferenda мога да направя предложение да се въведе понятието административен адрес, от който да се възползват всички, които нямат постоянен адрес и който да е определящ за изпълнение на задълженията и упражняването на правата, свързани досега с постоянния адрес. Но като виждам какви титани на мисълта са се сбрали в парламента и как мислят изцяло и само за благото на народа......
dimist
Потребител

Мнениеот bozyo » 17 Окт 2023, 17:44

dimist написа:Във връзка с изменения в процесуални закони съм давал предложение да се въведе съдебен адрес, който да се отразява в системата ГРАО, и лицето да се призовава на него, ако не бъде намерено на постоянния си адрес. Не че някой обърна внимание. Но действително ,само това не е достатъчно, съдебният адрес решава единствено въпросът с призоваването на лицата.

да бе, да! а какво правим с неправилното правоприлагане? случай от моята практика:
1. ищецът посочва адрес, на който ответникът не е намерен
2. съдът прави служебна справка за настоящ/постоянен адрес
3. съдът изпраща ново съобщение на посочения в т.1 адрес, а не на получения в т.2 постоянен адрес.

е ли е подобно връчване редовно?

да не говорим колко злоупотреби са възможни с първостепенно прилагане на чл.38, ал.1 ГПК пред всички други възможности за връчване.
bozyo
Потребител

Мнениеот guest1 » 17 Окт 2023, 19:47

Като говорите за адрес - не забравяйте, че освен постоянен и настоящ адрес (по Закона за гражданската регистрация има и „адрес за кореспонденция“. Който адрес може да бъде навсякъде - даже и извън страната.

И още нещо
dimist написа:... милиони български граждани пребивават постоянно в чужбина, и постоянният им адрес е просто адресът на празният им дом у нас ...

Това е когато, човекът вече ИМА постоянен адрес и временно живее в чужбина.
А тази ситуация?
Чл. 93. (4) Български граждани, живеещи в чужбина, които не са вписани в регистъра на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистъра на населението от район "Средец" на гр. София.

Там и дом няма!
Има и друго
Чл. 28. Българските граждани, живеещи предимно в чужбина, са длъжни да посочат в заявлението за издаване на лична карта и адрес на територията на държавата, където пребивават.
Закон за българските лични документи

xaoc777 написа:За тези които се питат "Как така?" - Например имам кемпер/каравана.

Имай си каквото искаш - не може просто да посочиш някакъв адрес, „паркинга пред МОЛ-а„ примерно. Не може и където сам си решиш
Чл. 89. (5) Кметът на общината определя адресите на територията на общината, на които може да се извършва адресна регистрация.
Чл. 92. (2) За извършване на адресна регистрация на адрес в страната лицата представят един от следните документи:
1. документ за собственост;
2. документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за ползване на социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа;
3. други документи, доказващи собствеността или ползването на имота.
(10) (Броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище. При определяне на общия брой на лицата се вземат предвид и регистрираните на адреса собственици, ползватели, наематели или обитатели на друго правно основание. В случаите, когато жилището се обитава само от роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до втора степен включително, се допуска трикратно надвишаване на броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 21 Окт 2023, 16:12

xaoc777 написа:Как може да бъде издадена лична карта, без да имам адрес (постоянен или настоящ)
За тези които се питат "Как така?" - Например имам кемпер/каравана.

Въпросът всъщност е за нещо друго - явно е, че без постоянен адрес няма как да се издаде лична карта, тъй като съгласно чл. 26, ал. 1, т. 5 от Закона за българските лични документи личната карта съдържа данни за постоянния адрес.
Въпросът явно е друг - може ли адресът да не е в жилище, а някъде другаде.
Законът за гражданска регистрация дава отговор на този въпрос:
Чл. 89. (В сила от 1.01.2000 г.) (1) Адресът е еднозначното описание на мястото, където лицето живее или където то получава кореспонденцията си.
(2) Адресът в Република България се състои задължително от името на областта, общината и населеното място.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) В зависимост от мястото, което описва, адресът може да включва и наименование на локализационна единица (площад, булевард, улица, жилищен комплекс, квартал и други), номер, вход, етаж, апартамент. Номерът на локализационната единица може да се състои от комбинация, съдържаща до четири символа, като първите три задължително са цифри, а последният символ е буква. Входът се обозначава с една буква или с число до две цифри. Етажът се обозначава с число до две цифри. Апартаментът се обозначава с число до три цифри.
(4) Когато адресът е извън регулацията на населеното място, вместо данните по ал. 3 се вписва името на местността от землището му.
(5) (Нова - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Кметът на общината определя адресите на територията на общината, на които може да се извършва адресна регистрация.

Често адресите по селата включват посочване само на селото, общината и областта, без да посочват улица и номер (които не са задължителни). Ако сте решил да живеете извън регулацията на населеното място, се изписва само местността.
Така че - можете да имате кемпер на село и без данни за улица и номер, но трябва да посочите поне населеното място.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот atom22 » 21 Окт 2023, 22:45

Това е познато, и аз съм бил в такава ситуация, но не, не съм искал да вадя лична карта без адрес и да изтъквам фатнасмагории - че ще живея в каравана като обосновка. Ами ми се е искало да направя нещо по начин непредвиден в закона и съм държал закона длъжен, че не ми предоставя начина. А той просто не може, дори и да се пише от най-умните хора, а той не се пише от тях - пак не може с крайния си текст да обхване безкрайните възможности които ни предлага живота. И нещо по-важно, трябва да се научиш когато искаш да се промени нещо, не бива да пишеш само как промяната ще облагодетелства някаква екзотична твоя ситуация, по-важното е да кажеш как няма да навреди на нито една от всички останали масови ситуации, които ще бъдат афектирани и няма да се появят злоупотреби. А в случая те са много, не бих могъл да ги изброя - какъв ще е начина за известяване на човек без адрес, къде ще може да гласува и т.н.

tomov2 написа:Всъщност-има хора без адрес. България е допуснала да има бездомни хора. Какъв адрес да посочат,ако изобщо намерят пари да си сменят личната карта? Излиза,че трябва да лъжат и посочват адрес, на който не живеят-например, стар, предишен адрес и тн. А декларацията за документи се подава под страх от отговорност, че си написал истината-излиза,че бездомник, като посочи адрес, на който не живее-за да не бъде празна графата, или защото няма да му позволят да напише-"нямам постоянен и настоящ адрес, бездомен съм" влиза в конфликт със закона.

Довода, че бездомния ще се притеснява, че е излъгал за адреса си изглежда смешен на пръв поглед. Но проблема, че хиляди бездомни не успяват и да излъжат за да си извадят лична карта е съвсем сериозен защото без нея са ограничени сило откъм работа, което пряко влияе на бездомността им. Тук могат да се измислят решения при добрата воля на законодателя, приютите за бездомни биха могли да предоставят временен адрес който да служи за лична карта при ред условия.
atom22
Потребител

Мнениеот guest1 » 21 Окт 2023, 23:32

atom22 написа:Довода, че бездомния ще се притеснява, че е излъгал за адреса си изглежда смешен на пръв поглед.

Това са глупости!
Два пъти казвате
xaoc777 написа:Например имам кемпер/каравана.

atom22 написа:... че ще живея в каравана като обосновка.

kalahan2008 добре ви е обяснил - какво съдържа един адрес, но е пропуснал - каква е идеята
Чл. 93. (5) Постоянният адрес на гражданите е адрес за кореспонденция с органите на държавната власт и органите на местното самоуправление.
(6) Постоянният адрес на гражданите служи за упражняване или ползване на права или услуги в случаите, определени в закон или друг нормативен акт.

Без значение, къде се намира караваната или бездомния - органите на държавната власт и органите на местното самоуправление трябва да знаят - къде да изпратят евентуалното уведомление!

guest1
Активен потребител

Мнениеот mariana19621 » 22 Окт 2023, 00:56

Живо ме интересува въпросът за постоянния адрес защото отдавна живея в чужбината. Около мен има хиляди други, които трайно са се установили да живеят извън страната, продали са имотите си в България, нямат там вече близки, на които да разчитат. Една голяма част от тези хора са се 'евакуирали' заради заемите, които са взели и не са могли да изплащат навреме заради заболявания, гледане на болни деца и/или стари хора, безработица и др. подобни обстоятелства. Преследвани са от ЧСИ. Такива хора трудно ще намерят адрес, който да посочат като постоянен за да си издадат лични документи. За тях трябва да има и други решения. Например да посочат някоя фирма, чийто адрес да ползват като адрес за кореспонденция като: туристическа агенция, офис на адвокат, счетоводител, консултант и др. Крайно време е да се реши този въпрос защото те са български граждани, дори и да живеят постоянно в чужбина може и да не могат да вземат другото гражданство (например поради обстоятелството, че ще загубят българското).
mariana19621
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 22 Окт 2023, 12:46

Всички български граждани имат постоянен адрес в България.
Дали е актуален - е съвсем друг въпрос.
Винаги могат да го сменят, ако пожелаят и намерят някой, който се съгласи да се регистрират на неговия адрес.
Същото важи и за чужденците.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот mariana19621 » 23 Окт 2023, 00:00

В предишния коментар посочих причината, според която хиляди хора не могат да имат ЯВЕН постоянен адрес в България - наличието на изпълнително дело срещу тях за заеми и дългове, които имат. Лично заведох майка ми до общината да се съгласи и ми даде своя адрес, въпреки, че добре зная какво ще последва от колекторската фирма, която ме преследва. Какво правим с такива хора, които са попаднали в лапите на ЧСИ и не могат да имат постоянен адрес?
mariana19621
Младши потребител

Мнениеот atom22 » 23 Окт 2023, 00:11

mariana19621 написа:В предишния коментар посочих причината, според която хиляди хора не могат да имат ЯВЕН постоянен адрес в България - наличието на изпълнително дело срещу тях за заеми и дългове, които имат. Лично заведох майка ми до общината да се съгласи и ми даде своя адрес, въпреки, че добре зная какво ще последва от колекторската фирма, която ме преследва. Какво правим с такива хора, които са попаднали в лапите на ЧСИ и не могат да имат постоянен адрес?

Но защо си мислите, че трябва задължително вече да има решение за всеки казус в който влезете. Аз скочих от моста какво правим сега, кой ще ме хване отдолу защо държавата не е помислила?

Каква промяна предлагате за да се реши проблема ви?
atom22
Потребител

Мнениеот dimist » 23 Окт 2023, 12:08

mariana19621 написа:В предишния коментар посочих причината, според която хиляди хора не могат да имат ЯВЕН постоянен адрес в България - наличието на изпълнително дело срещу тях за заеми и дългове, които имат. Лично заведох майка ми до общината да се съгласи и ми даде своя адрес, въпреки, че добре зная какво ще последва от колекторската фирма, която ме преследва. Какво правим с такива хора, които са попаднали в лапите на ЧСИ и не могат да имат постоянен адрес?

Извинете, но да се укривате от изплащането на задълженията си, не е законово защитимо човешко право. Не е и във Ваш интерес да се криете, ще Ви призоват все пак с някой от способите в ГПК, и ще пропуснете да се възползвате от възможностите за защита , които имате. Отделно от това, практиката ми сочи, че когато напишете писмо на колекторите, в които недвусмислено да заявите, че не признавате дълга, и нямате намерение да плащате, както и че не желаете никакви контакти с тях, и ако претендират плащане, да се обърнат към съда, то тормозът престава. А и защо си мислите, че като сте в чужбина, доходите Ви там са защитени ? Намерят ли постоянното Ви местоживеене в ЕС , или мястото на постоянно обитаване ,без Дания, кошмара ще се пренесе там. Затова е необходимо ефективно да се защитите тук, засега ЕЗП се използва за по големи вземания, но знае ли човек кога ще му излезе късмета.
dimist
Потребител

Мнениеот bozyo » 23 Окт 2023, 12:22

mariana19621 написа:...трайно са се установили да живеят извън страната, продали са имотите си в България, нямат там вече близки...
...(например поради обстоятелството, че ще загубят българското).

за какво им е на тези укриващи се българското гражданство? продали са имотите, не са се издължили, укриват се, но очакват държавата да им осигури адрес за укриване.
bozyo
Потребител

Мнениеот mariana19621 » 23 Окт 2023, 20:09

Но защо си мислите, че трябва задължително вече да има решение за всеки казус в който влезете. Аз скочих от моста какво правим сега, кой ще ме хване отдолу защо държавата не е помислила?

Защото около 400 000 български граждани са в подобно на моето положение. Малко ли ви се струват? Умножете ги по 2 защото живеят с други хора в семейство и ще се види, че за всички тях България отдавна не е майка, а мащеха.
Онези, които са в чужбина не могат да се върнат и да работят в България на светло заради дълговете, които имат. Ако започнат изобщо работа са в сивия сектор. Финансовата криза започна 2008-ма, от тогава тези хора са в това извънредно положение.
Работих с три адвокатски кантори за почти 3 години по казуса ми с дълговете. Всички изтъкваха едно и също нещо: Законите са направени за банките/колекторите в ущърб на обикновените хора.
mariana19621
Младши потребител

Мнениеот atom22 » 24 Окт 2023, 00:57

Искате просто да пуснем хората с дългове, а заедно с тях и с всякакви други проблеми да се регистрират на анонимни адреси все едно натискат копчето рестарт на проблемите си ли? Каква ще е следващата стъпка, анонимно ЕГН?

Когато отговаряте на коментар може ли в пълност да му отговаряте? Ще повторя най-важното на което пропуснахте да отговорите: Хайде предложете вие един закон или промяна на съществуващ за да се адресира проблема ви. След като толкова години сте се запознавала и разговори с адвокати сте водила би трябвало да имате отличен поглед над нормативната база. Да критикува и казва, че нещо неставало всеки може и пред кръчмите в селата го умеят това, но е безполезно. Нека чуем комплексно решение което да подобри ситуацията запазвайки интерсите и баланса на отговорности на всички учасници в нея.
atom22
Потребител

Мнениеот guest1 » 24 Окт 2023, 07:04

Хайде да не се вживявате толкова и двамата.
Наличието на необслужвани задължения и адресната регистрация са много различни неща.
Познавам хора - дължат пари, живеят си в България с известни постоянен и настоящ адрес, но ... кредиторите им са известени - че няма нищо за взимане! И отдавна са "пили студената вода"!

Колкото до самия адрес - вече цитирах чл. 93, ал. 4 - "район Средец, гр. София". Само се чудя - къде точно в района? В администрагивната сграда ли?

guest1
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 24 Окт 2023, 12:50

mariana19621 написа:Защото около 400 000 български граждани са в подобно на моето положение. Малко ли ви се струват? Умножете ги по 2 защото живеят с други хора в семейство и ще се види, че за всички тях България отдавна не е майка, а мащеха.
Онези, които са в чужбина не могат да се върнат и да работят в България на светло заради дълговете, които имат. Ако започнат изобщо работа са в сивия сектор. Финансовата криза започна 2008-ма, от тогава тези хора са в това извънредно положение.
Работих с три адвокатски кантори за почти 3 години по казуса ми с дълговете. Всички изтъкваха едно и също нещо: Законите са направени за банките/колекторите в ущърб на обикновените хора.

И от къде излезе тази статистика, че 400 000 български граждани живеели в чужбина, защото в България имали дългове, които не се погасявали? Това са съвсем произволни числа. А и невъзможно да е така. За да е така, кредитите трябва да са на значителна стойност и да не могат да се погасят, примерно над 20000 лв. На колко ФЛ банките са отпуснали потребителски кредити в размер над 20 000 лв.? А колко са случаите на ипотечни кредити с непогасени задължения след проведена публична продан на обезпеченото имущество?
Хайде малко по-кротко с гръмките изказвания.
Хиляди български граждани живеят в чужбина по най-различни причини. Мнозина са тези, които са отишли не защото имат дългове в България. Например при младите е модерно да се учи в западен университет и после да останеш там да живееш. Мнозина отиват да работят на по-добре платени работи, защото смятат, че в България получават малко - особено от по-бедните райони на страната и от по-малките населени места. За някои е така, за други обаче не е - разходите в чужбина никак не са малки, особено за квартира и транспорт.
Истината е друга - който иска да си погаси дълговете, намира начин. Който не иска - се оправдава. Я с банките, я с НАП, я с някой друг. Никой не обича да плаща, но добросъвестните го правят, а недобросъвестните обвиняват другите. И на мен не ми е приятно да плащам данъци и осигуровки, но го правя. Хайде стига сте обвинявали я държавата, я банките, а адвокатите за собствените неволи. Че и адвокатите още малко виновни, че Вие сте задлъжняла и сте емигрирала. Ами те адвокатите за всичко виновни, и за глобалното затопляне.
И изобщо не е вярно, че българските закони били направени в полза на банките - българските закони в областта на банковото дело в общи линии е реципирано от европейското право, там има строги изисквания за банковата дейност, особено след кризата от 2008 г.
А на бедния длъжник възможностите всяка година се увеличават: първо беше несеквестируемостта на единственото жилище, после дойде ТР 2/2015 на ВКС, касаещо давността, после дойде съдебната практика на СЕС за неравноправните клаузи, после дойде абсолютната давност, сега и несъстоятелност на ФЛ му готвят - само и само да е доволен. И става все по-трудно да си събираш дълговете от тези, които са взели чужди пари и не искат да ги връщат. Банките обаче какво правят? Те не са на загуба, дори напротив - имат рекордни печалби. Защо? Защото постоянно вдигат банковите такси и не плащат никакви лихви по депозитите. Кой ги плаща увеличените банкови такси? Всички ние, будалите, които сме останали тук и сърбаме попарата на тези, които не си плащат. Болен здрав носи е положението.
Да няма съд, да няма адвокати, да няма закони още малко...някаква анархия ако може, нещо като Законът на джунглата да властва. Законите трябва да се спазват от всички. Вярно е, че и банките не са цвете за мирисане - то не е анатоцизъм, то не са неустойки във формата на наказателни лихви, то не са такси (скрити лихви), то не са плаващи лихвени проценти...но човек или не тегли кредит и си свива чергата, или се бори срещу незаконните клаузи. И като му потрябва адвокат, не хваща Филанкишията, а първо сериозно проучва кой е компетентен и на кого може да се довери. Но е по-лесно да избереш първия срещнат и после да се оправдаваш с него, нали? Точно както без много мисъл се тегли кредит, после и без много мисъл се избира адвокат. И се приказват врели-некипели из интернет форумите.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот mariana19621 » 21 Ное 2023, 16:25

[*]А колко са случаите на ипотечни кредити с непогасени задължения след проведена публична продан на обезпеченото имущество?[*]
Аз съм от тези случаи. Вземаш кредит с ипотека за недовършено жилище. Довършваш го, изплащаш половината заем, но по-голямата сума са за лихвите, а главницата е почти същата (от 64 хил на 58 хил за 5 години плащане). Продават го на втора публична продан за минимални пари и ти искат разликата. Т.е. да плащаш за нещото, което вече нямаш. Причината да спра да плащам е че се разболях и не мога да работя както преди.
Спечелих делото преди 5 седмици, влезе в сила решението, платиха ми разноските (5 хил лева). Мога за малко да си отдъхна. Но мисълта ми е за хилядите други, които не могат да се измъкнат от лапите на ЧСИ-та.
Нали е редно да помислим и за хората, които все още са в същата ситуация? Те нямат моята упоритост, нито толкова много пари за да започнат делата срещу банките и колекторите.
Стоят в сивата икономика защото нямат друг избор или емигрират и работят за други страни. За тях иде реч, че повечето не могат да посочат адрес за да не преследват близките им.
Та не е ли належащ за решаване този въпрос с постоянния адрес на хората, които не могат да го посочат?
mariana19621
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 22 Ное 2023, 15:16

mariana19621 - голяма каша сте сътворили.
По вашия случай
mariana19621 написа:Аз съм от тези случаи. Вземаш кредит с ипотека за недовършено жилище. Довършваш го, изплащаш половината заем, но по-голямата сума са за лихвите, а главницата е почти същата (от 64 хил на 58 хил за 5 години плащане). Продават го на втора публична продан за минимални пари и ти искат разликата. Т.е. да плащаш за нещото, което вече нямаш. Причината да спра да плащам е че се разболях и не мога да работя както преди.
Нали е редно да помислим и за хората, които все още са в същата ситуация? Те нямат моята упоритост, нито толкова много пари за да започнат делата срещу банките и колекторите.
Стоят в сивата икономика защото нямат друг избор или емигрират и работят за други страни. За тях иде реч, че повечето не могат да посочат адрес за да не преследват близките им.

Можело е вие да си продадете имота, за по-прилична сума.
Нямате доходи - разбираемо е, но когато става дума за пари - няма емоции.
Даже и след това - нали все някъде живеете?

По-неприятна ситуация се получава тогава, когато се закупили имот, който не може да се ползва за жилищни нужди.
Или бъде отказана регистрация, с мотив - надвишен брой лица, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес.
Чл. 89.(5) Кметът на общината определя адресите на територията на общината, на които може да се извършва адресна регистрация.
[b]Чл. 92.
(10) Броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище. При определяне на общия брой на лицата се вземат предвид и регистрираните на адреса собственици, ползватели, наематели или обитатели на друго правно основание. В случаите, когато жилището се обитава само от роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до втора степен включително, се допуска трикратно надвишаване на броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището.
Чл. 99а. В случаите на промяна на адресната регистрация по постоянен или настоящ адрес броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище, не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище. При определяне на общия брой на лицата се вземат предвид и регистрираните на адреса собственици, ползватели, наематели или обитатели на друго правно основание. В случаите, когато жилището се обитава само от роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до втора степен включително, се допуска трикратно надвишаване на броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището.
Закон за гражданската регистрация

guest1
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии