Здравейте,
имам въпрос свързан с месечните държавни осигуровки, които плащам към НАП. Управител съм във фирма, като аз съм единствения служител и си внасям сам всеки месец осигуровки, които се делят на ДОО(Държавно обществено осигуряване), ДЗПО(Допълнително задължително пенсионно осигуряване) и ЗО(Здравно осигуряване).
До колкото разбирам, от изброените осигуровки САМО Здравно осигуряване е задължително за внасяне. Така ли е наистина и мога ли да си спестя ДОО и ДЗПО, като съм наясно, че това ще ми се отрази на пенсията, която ще взимам с навършването на определена възраст?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 14:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпорос за осигуровки и плащането им
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпорос за осигуровки и плащането им
Здравейте.
Казвате „управител съм във фирма“, без да уточнявате - собственик ли сте или не.
За да не пиша тиради - прочетете тази статия „Осигуряване като собственик и управител на фирма“ и ще разберете.
Накратко - не, не можете да си спестите ДОО и ДЗПО!
Казвате „управител съм във фирма“, без да уточнявате - собственик ли сте или не.
За да не пиша тиради - прочетете тази статия „Осигуряване като собственик и управител на фирма“ и ще разберете.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:Здравейте.
Собственик съм на фирмата, извинявам се че не уточних.
- hanavi
- Нов потребител
hanavi написа:Собственик съм на фирмата, извинявам се че не уточних.
Това е най-малкия проблем - и без уточнението предположих, че е така.
Имате два варианта:
1. Като собственик (СОЛ), но има минимален исигурителен доход. Осигуровките са за Ваша сметка.
2. Като управител с ДУ (= трудови правоотношения). Осигуровките са разход за фирмата
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:hanavi написа:Собственик съм на фирмата, извинявам се че не уточних.
Това е най-малкия проблем - и без уточнението предположих geometry dash world че е така.
Имате два варианта:
1. Като собственик (СОЛ), но има минимален исигурителен доход. Осигуровките са за Ваша сметка.
2. Като управител с ДУ (= трудови правоотношения). Осигуровките са разход за фирмата
Не разбирах особено личните застраховки, когато бях собственик на бизнес. Осигуровките на работниците са естествени. Можете ли да обясните повече за този проблем?
- cherriesonce
- Нов потребител
cherriesonce написа:Не разбирах особено личните застраховки, когато бях собственик на бизнес. Осигуровките на работниците са естествени. Можете ли да обясните повече за този проблем?
Първо - правете разлика, между осигуровки и застраховки. Двете неща - колкото си приличат, толкова са различни.
А обясненията ще са много дълги, затова прочетете тези неща:
- 1. Осигурявам се сам
2. Осигуряване на собственик и управител на фирма
3. още много страници - Търсене „осигуровки сол или дук“
- guest1
- Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|