начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Въпорос за осигуровки и плащането им

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпорос за осигуровки и плащането им

Мнениеот hanavi » 27 Фев 2023, 12:22

Здравейте,
имам въпрос свързан с месечните държавни осигуровки, които плащам към НАП. Управител съм във фирма, като аз съм единствения служител и си внасям сам всеки месец осигуровки, които се делят на ДОО(Държавно обществено осигуряване), ДЗПО(Допълнително задължително пенсионно осигуряване) и ЗО(Здравно осигуряване).

До колкото разбирам, от изброените осигуровки САМО Здравно осигуряване е задължително за внасяне. Така ли е наистина и мога ли да си спестя ДОО и ДЗПО, като съм наясно, че това ще ми се отрази на пенсията, която ще взимам с навършването на определена възраст? :roll:
hanavi
Нов потребител

Re: Въпорос за осигуровки и плащането им

Мнениеот guest1 » 27 Фев 2023, 15:46

Здравейте.

Казвате „управител съм във фирма“, без да уточнявате - собственик ли сте или не.
За да не пиша тиради - прочетете тази статия „Осигуряване като собственик и управител на фирма“ и ще разберете.

Накратко - не, не можете да си спестите ДОО и ДЗПО!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот hanavi » 27 Фев 2023, 19:35

guest1 написа:Здравейте.

Казвате „управител съм във фирма“, без да уточнявате - собственик ли сте или не.
За да не пиша тиради - прочетете тази статия „Осигуряване като собственик и управител на фирма“ и ще разберете.

Накратко - не, не можете да си спестите ДОО и ДЗПО!

Собственик съм на фирмата, извинявам се че не уточних.
hanavi
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 27 Фев 2023, 20:26

hanavi написа:Собственик съм на фирмата, извинявам се че не уточних.

Това е най-малкия проблем - и без уточнението предположих, че е така.
Имате два варианта:
1. Като собственик (СОЛ), но има минимален исигурителен доход. Осигуровките са за Ваша сметка.
2. Като управител с ДУ (= трудови правоотношения). Осигуровките са разход за фирмата

guest1
Активен потребител

Мнениеот cherriesonce » 07 Ное 2023, 04:57

guest1 написа:
hanavi написа:Собственик съм на фирмата, извинявам се че не уточних.

Това е най-малкия проблем - и без уточнението предположих geometry dash world че е така.
Имате два варианта:
1. Като собственик (СОЛ), но има минимален исигурителен доход. Осигуровките са за Ваша сметка.
2. Като управител с ДУ (= трудови правоотношения). Осигуровките са разход за фирмата

Не разбирах особено личните застраховки, когато бях собственик на бизнес. Осигуровките на работниците са естествени. Можете ли да обясните повече за този проблем?
cherriesonce
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 07 Ное 2023, 09:33

cherriesonce написа:Не разбирах особено личните застраховки, когато бях собственик на бизнес. Осигуровките на работниците са естествени. Можете ли да обясните повече за този проблем?

Първо - правете разлика, между осигуровки и застраховки. Двете неща - колкото си приличат, толкова са различни.

А обясненията ще са много дълги, затова прочетете тези неща:

guest1
Активен потребител

Назад към Общи дискусии