- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ако лице отказва да получи комуникация и документи?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Ако лице отказва да получи комуникация и документи?
Здравейте,
Имам следния проблем. Професионалния ни домоуправител умишлено не ме уведомява за събития в ЕС и пак умишлено не превежда до знанието ми като собственик документи, с които се събират пари и прочие. Отгоре на всичко е гузен, понеже участва в частна жалба до прокуратурата срещу мен, че съм имал куче (което сами разбирате е правен абсурд и тотално НЕ професионално).
Въпросната фирма и лицето, което я представлява буквално за нищо не ме уведомява, а на таблото на сградата ни от 09.2023 досега не е изнасяно нищо.
Писах им мейл, пазя си го нищо.
Изпратих му няколко въпроса по Еконт с документ, по същество защо си мълчат за събития в ЕС, защо нищо няма на таблото, защо имаме камери в сградата, а не се знае кой и с каква цел ни записва, защо в сградата има в общите части врати,шкафове, гардероби и т.н. изградени. Все неща, които според мен нарушават различни закони.
Проблема е, че куриера отиде на адреса на фирмата домоуправител и въпросното лице отказа да подпише.
Нотариална покана ли да му изпатя, за да съм сигурен, че е уведомен и ако се стигне до съдебни спорове аз съм ги уведомил за проблемите?
И ако е нотариална покана, как мога да открия нотариус, който е близо до адреса на фирмата/лицето (според мен ползва домашния си адрес), за да бъде връчена тази покана?
Благодаря предварително.
Допълнение:
Звънях на 3 нотариални кантори в районна, нямат призовкар. Как може да се реши този проблем?
Имам следния проблем. Професионалния ни домоуправител умишлено не ме уведомява за събития в ЕС и пак умишлено не превежда до знанието ми като собственик документи, с които се събират пари и прочие. Отгоре на всичко е гузен, понеже участва в частна жалба до прокуратурата срещу мен, че съм имал куче (което сами разбирате е правен абсурд и тотално НЕ професионално).
Въпросната фирма и лицето, което я представлява буквално за нищо не ме уведомява, а на таблото на сградата ни от 09.2023 досега не е изнасяно нищо.
Писах им мейл, пазя си го нищо.
Изпратих му няколко въпроса по Еконт с документ, по същество защо си мълчат за събития в ЕС, защо нищо няма на таблото, защо имаме камери в сградата, а не се знае кой и с каква цел ни записва, защо в сградата има в общите части врати,шкафове, гардероби и т.н. изградени. Все неща, които според мен нарушават различни закони.
Проблема е, че куриера отиде на адреса на фирмата домоуправител и въпросното лице отказа да подпише.
Нотариална покана ли да му изпатя, за да съм сигурен, че е уведомен и ако се стигне до съдебни спорове аз съм ги уведомил за проблемите?
И ако е нотариална покана, как мога да открия нотариус, който е близо до адреса на фирмата/лицето (според мен ползва домашния си адрес), за да бъде връчена тази покана?
Благодаря предварително.
Допълнение:
Звънях на 3 нотариални кантори в районна, нямат призовкар. Как може да се реши този проблем?
- cayenne5
- Нов потребител
Re: Ако лице отказва да получи комуникация и документи?
cayenne5 написа:Писах им мейл, пазя си го нищо.
Щом вече сте имали комуникация по имейл - вижте разпоредбите на Закона за електронния документ и електронния подпис
Да не цитирам сега, че са доста неща.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Проверете за регистрация в ССЕВ, ако няма - аз използвам ЧСИ-тата, призовкарите им се справят доста добре с тези задачи и могат да удостоверят отказ. 24 лв с ДДС струва услугата.
- advokatdg
- Младши потребител
guest1 написа:cayenne5 написа:Писах им мейл, пазя си го нищо.
Щом вече сте имали комуникация по имейл - вижте разпоредбите на Закона за електронния документ и електронния подпис
Да не цитирам сега, че са доста неща.
Прехвърлих го, трябва да го прочета по - задълбочено. Но от личен опит, ако няма намесен електронен подпис и също няма и курабийки за обратна връзка в email съобщението, дали го е получила или не другата страна е много неясно. Аз самия имам email адрес в yahoo, където не си помня паролата. Като опитам да вляза ми иска потвърждение по телефонен номер (чрез СМС) да обаче, този номер е бил мой преди 5-6 години, после съм преподписал с друг опреатор. И като цяло този email го водих безвъзвратно загубен в момента, като имаме в предвид, че и личните ми документи са сменяни. Друг път пък с клиенти е имало случаи, сървъра на клиента директно припознаваме мейла като спам или по зле директно го трие, ако не е от някакъв кръг допустими мейли. Говорим за добронамерена между-фирмена комуникация, и пак е имало такива случаи. Според мене това работи само при държавните институции, където подписваш с ел. подпис.
- cayenne5
- Нов потребител
advokatdg написа:Проверете за регистрация в ССЕВ, ако няма - аз използвам ЧСИ-тата, призовкарите им се справят доста добре с тези задачи и могат да удостоверят отказ. 24 лв с ДДС струва услугата.
Извинявам се за въпроса, но понеже не зная.
Мога ли да си платя на ЧСИ да ползвам техния призовкар да достави на адреса на лицето документи.
Ако лицето пак откаже като на ЕКОНТ и се стигне до съд, аз да мога да докажа, че като собственик на имот съм си изпълнил задължението. В момента сме в правен абсурд, вместо домоуправителя да уведомява мен, те/фирмата/ си мълчат и на мен дори не ми е ясно от 09.2023 (когато е последното съобщение на таблото) те ли са домоуправител или не са. Информирам се за планирани ремонти, разпределения и прочие от съседи от други сгради, където списъците са за целия комплекс, но всяка сграда си събира парите на индивидуални сметки, и дори не мога и парите по разпределение да си платя, което според мен се прави нарочно.
Това е първата сграда, която виждам, визлизаш и на таблото буквално се мъдри едно уведомление за протокол от 09.2023 и до там. Имах приятелка, живееше до Парадайс, София, тяхното табло си съдържаше всички данни, сметки и прочие, даже съм й анализирал колко плаща тя. Просто на мен ми е абсурдно цялото това поведение на фирмата домоуправител, за жалост те май въобще не са регулирани от никого.
- cayenne5
- Нов потребител
Ако проблемът е в кучето аз разбирам всичките ви съседи. Никой няма право да поставя правата на кучето си над правата на хората. Живея в добрата стара Англия. Съседката под мен имаше куче и си го пускаше на воля, даже и по стълбите се карахме. Направих снимка (после и на другите наглеци с кучета като нея), изпратих ги до фирмата, която стопанисва комплекса и всички си ги вързаха. Повярвай ми, получавам шок като видя отвързано куче да ми души краката, да ме лае и още куп простотии. Такива като вас трябва да живеят в гората и да нямат достъп до нормалните хора.
- mariana19621
- Младши потребител
mariana19621 написа:Ако проблемът е в кучето аз разбирам всичките ви съседи. Никой няма право да поставя правата на кучето си над правата на хората. Живея в добрата стара Англия. Съседката под мен имаше куче и си го пускаше на воля, даже и по стълбите се карахме. Направих снимка (после и на другите наглеци с кучета като нея), изпратих ги до фирмата, която стопанисва комплекса и всички си ги вързаха. Повярвай ми, получавам шок като видя отвързано куче да ми души краката, да ме лае и още куп простотии. Такива като вас трябва да живеят в гората и да нямат достъп до нормалните хора.
1) Първо трябва да се засрамите, понеже е изключително долно да се изказвате така срещу животните, най - вече когато става дума за човек диагностициран с глаукома и кучето му водач
2) Второ явно имате психично заболяване и тайте някакъв хейт към животните, само да Ви припомня, че има действаш закон за защита на животните за такива като Вас. Не мога да разбера как сте стигнала до форума, но определено имате някакви ментални проблеми, щом от цялата тема това Ви направи впечатление. Но, ако Ви интересува, понеже определено НЕ съм криминално проявен и не осъществявам дейности забранени от закона, единствената идея на въпросните умствени инвалиди бе да пуснат жалба срещу кучето, която прокурора прекрати, понеже отглеждането на куче не е престъпление по Наказателния кодекс. Ако приравнявате всички кучета под един знаменател, то аз Ви препоръчвам да потърсите консултация с психолог. Благодаря. И се радвайте, че живеете в Англия, понеже първото нещо, което тук би се случило с Вас е дело, на което би се изискало от съдията да Ви назначи експертиза за психическа пригодност. С тази омраза към животените силно се съмнявам да я преминете.
- cayenne5
- Нов потребител
Съвсем изместихте фокуса на темата!
От начини за сигурно връчване на кореспонденция - отидохте към правата на животните, в това число и хуманоидите!
От начини за сигурно връчване на кореспонденция - отидохте към правата на животните, в това число и хуманоидите!
- guest1
- Активен потребител
guest1 написа:Съвсем изместихте фокуса на темата!
Така е. Прав сте. Извинявам се. Даже репортнах въпросната госпожа. На мен също не ми е ясно как въпросната единствено от цялата тема видя това с кучето, но щом я кара да се чувства добре да сее омраза срещу човек с глаукома и куче водача, така да бъде.
- cayenne5
- Нов потребител
advokatdg написа:Проверете за регистрация в ССЕВ, ако няма - аз използвам ЧСИ-тата, призовкарите им се справят доста добре с тези задачи и могат да удостоверят отказ. 24 лв с ДДС струва услугата.
Това за ЧСИ е много уместен съвет, само дето аз още не съм намерил ЧСИ да връчи документи за 24 лева, 72 лева е най ниската цена която ми е взета. Знам тарифата, но какво от това ?
Уместно е да сезирате Комисията за защита на личните данни за ситуацията с камерите, понеже е нужно да напишете срещу кого ви е претенцията, посочете етажната собственост, представлявана от управителя.
И един скромен съвет - вгледайте се подробно в начина по който отглеждате и извеждате кучето си. Сигурен съм , че за вас е най сладкото същество на света, но има хора , които изпитват страх от кучета, други не са ОК кучето да лае към луната и т.н. Много от между съседските конфликти възникват заради кучета. Но то най трудното е да погледнеш на проблем не през собствените си, а през чужди очи.
- dimist
- Потребител
Първо в обявата ви няма и ред, че сте с глаукома и кучето е водач.
Второ погледнете си последния пост и не мислете, че всички които не обичат кучета са с психически проблеми, НАПРОТИВ! Трето - щом всичките ви съседи са против кучето значи има защо да се притесняват. Само вие сте важен, другите хора трябва да търпят и кучето ви.
Или се съобразявате с околните или напускате това място. Може да ви намерят по-добро - без никакви съседи за да живеете сам с кучето си.
Второ погледнете си последния пост и не мислете, че всички които не обичат кучета са с психически проблеми, НАПРОТИВ! Трето - щом всичките ви съседи са против кучето значи има защо да се притесняват. Само вие сте важен, другите хора трябва да търпят и кучето ви.
Или се съобразявате с околните или напускате това място. Може да ви намерят по-добро - без никакви съседи за да живеете сам с кучето си.
- mariana19621
- Младши потребител
Извън темата, но в синхрон с последните мнения!
Може да сте добри - като юристи, ама като хора ... никакви ви няма!!!
mariana19621 - вече разбрахте, за какво куче става дума!
Това, че не правите разлика - между домашен любимец и Куче асистент - това си е само ваш ментален проблем.
И малко от правната страна - прочетете Закона за хората с увреждания
dimist написа:И един скромен съвет - вгледайте се подробно в начина по който отглеждате и извеждате кучето си. Сигурен съм , че за вас е най сладкото същество на света, но има хора , които изпитват страх от кучета, други не са ОК кучето да лае към луната и т.н. Много от между съседските конфликти възникват заради кучета. Но то най трудното е да погледнеш на проблем не през собствените си, а през чужди очи.
mariana19621 написа:Първо в обявата ви няма и ред, че сте с глаукома и кучето е водач.
Може да сте добри - като юристи, ама като хора ... никакви ви няма!!!
mariana19621 - вече разбрахте, за какво куче става дума!
Това, че не правите разлика - между домашен любимец и Куче асистент - това си е само ваш ментален проблем.
И малко от правната страна - прочетете Закона за хората с увреждания
- guest1
- Активен потребител
Но в първоначалния си пост той не посочва диагнозата си и че кучето е водач.
Единственото, което е написал, че има жалба срещу кучето му. Скрива неудобните за него детайли, но се разбира, че всички съседи не понасят кучето. Значи има защо! И защо да ме е срам, че не обичам кучета? Два пъти ме хапаха, имам си вече страх! Всички кучета били различни! Е, а аз зная че всички кучета хапят. И умирам от страх като видя куче около мен. Значи аз трябва да се страхувам, да ми се вдига кръвната захар, да припадам посред улицата за да е добре на кучето? Е, няма такава песен! Който си има куче да го гледа така, че да не пречи на околните.
Единственото, което е написал, че има жалба срещу кучето му. Скрива неудобните за него детайли, но се разбира, че всички съседи не понасят кучето. Значи има защо! И защо да ме е срам, че не обичам кучета? Два пъти ме хапаха, имам си вече страх! Всички кучета били различни! Е, а аз зная че всички кучета хапят. И умирам от страх като видя куче около мен. Значи аз трябва да се страхувам, да ми се вдига кръвната захар, да припадам посред улицата за да е добре на кучето? Е, няма такава песен! Който си има куче да го гледа така, че да не пречи на околните.
- mariana19621
- Младши потребител
dimist написа:advokatdg написа:Проверете за регистрация в ССЕВ, ако няма - аз използвам ЧСИ-тата, призовкарите им се справят доста добре с тези задачи и могат да удостоверят отказ. 24 лв с ДДС струва услугата.
Това за ЧСИ е много уместен съвет, само дето аз още не съм намерил ЧСИ да връчи документи за 24 лева, 72 лева е най ниската цена която ми е взета. Знам тарифата, но какво от това ?
Уместно е да сезирате Комисията за защита на личните данни за ситуацията с камерите, понеже е нужно да напишете срещу кого ви е претенцията, посочете етажната собственост, представлявана от управителя.
И един скромен съвет - вгледайте се подробно в начина по който отглеждате и извеждате кучето си. Сигурен съм , че за вас е най сладкото същество на света, но има хора , които изпитват страх от кучета, други не са ОК кучето да лае към луната и т.н. Много от между съседските конфликти възникват заради кучета. Но то най трудното е да погледнеш на проблем не през собствените си, а през чужди очи.
Ама вижте, случая е следния. Аз и Вие имаме конфликт. На Вас останалите неща са Ви изрядни, но Вие ме дразните понеже Вашата позиция и моята по дадени въпроси се разминава, но закона е на Ваша страна.
Аз почвам да Ви пускам сигнали, че децата Ви ми вдигат шум, че паркирате неправилно и прочие.
Както и хората, които не могат да излязат с добри аргументи, агресират, почват да обиждат с обидни думи, да псуват, крещят и прочие.
От тази тема не ми е известно с някой да се познаваме, как достигате до извода, че въобще има проблем някакъв с кучето, с начина ми на паркиране, с поведението ми, освен че задавам неудобни въпроси, аз не го разбирам това. Някъде споменал ли съм, кучето ми лае или примерно пускам да бяга из етажната собственост, или нещо такова. Доста странно как в правен форум, участниците развиват теории не на база на факти, а на база на ключови думи. Много Ви моля, тука не е място да си пишем есета. Той домуправителя беше казал на една приятелка адвокатка, и че имам криминални регистрации според него. Сега сигурно по Вашите логики и на госпожавата, може да излезе, че съм убиец или изнасилвач, но фактите са съвсем други. Не е сериозни просто с опорки да си измисляте някакви неща, и да ми флудите темата. Благодаря.
А по темата: нотариалната покана е минимум 150-200 лева, така че, съвета на @advokatdg е добър, за което благодаря. 70 лева са 1/2 от 150 лева.
- cayenne5
- Нов потребител
С личните нападки, обиди, определения и т.н. - дотук.
- admin
- Младши потребител
Планът ви малко ми се струва безсмислен. Искате насилствено да предадете съобщение с няколко въпроса на домоуправителя, за да може след това да го използвате в дело срещу него. Самия отказ да получи писмото от Еконт(между другото Български Пощи е логичният избор за такава кореспонденция) с въпросите е същото като получаването на въпросите и не отговарянето на тях. Може някой по-вещ да ме поправи но мисля, че и двата варианта няма да ви помогнат с нищо при дело. Фундаментално делото ми звучи неизпълнимо - да се осъди домоуправител, че не ви информира за новини от Европа. Сигурно нямате и подкрепа от съседите(което попринцип е стандартното решението - гласуване за нов домоуправител на общо събрание) понеже предполагам заради тях домоуправителя води дело срещу вас. Трябва да видите къде бъркате и да се промените за да си създадете малко приятели понеже когато сте заобграден само от врагове е твърде трудно да се постигне нещо.
- atom22
- Потребител
Дано след всички предоставени съвети намери правилното решение!
- mariana19621
- Младши потребител
mariana19621 написа:Дано след всички предоставени съвети намери правилното решение!
Много безучастно и незаинтересовано мнение!
А нещата са сравнително прости и няма значение кой е управител оп чл. 19.
За всички случаи си важи
Правомощия на управителния съвет (управителя)
Чл. 23. (1) Управителният съвет (управителят):
1. организира изпълнението на решенията на общото събрание;
2. следи за спазването на вътрешния ред в етажната собственост;
3. съхранява всички протоколи от проведени общи събрания на хартиен носител в оригинал заедно с приложенията към тях, плановете на сградата и екзекутивните чертежи, книгата за входяща и изходяща кореспонденция, техническия паспорт на сградата, когато има такъв, книгата за приходите и разходите заедно с месечните отчети и съответната финансова документация, ревизионната книга на асансьорите и други на хартиен носител или във формата на електронен документ и други;
3а. предоставя ежемесечен отчет за приходите и разходите в етажната собственост на видно и общодостъпно място на входа на сградата; при поискване от страна на собственик, обитател или ползвател отчетът се предоставя на електронен адрес или на хартиен носител; образец на отчета и указания по създаването му се утвърждават от министъра на регионалното развитие и благоустройството;
4. изготвя годишния бюджет за управлението, поддържането и ползването на общите части на етажната собственост и годишния план за извършване на ремонти, реконструкции, преустройства и други дейности в сградата, както и отчети за изпълнението им, и организира изпълнението на приетия годишен бюджет на етажната собственост;
5. представлява етажната собственост в отношенията и с органите на местната власт и с други правни субекти;
6. създава, съхранява и поддържа книга на етажната собственост по чл. 7;
7. уведомява общинската администрация за обстоятелствата по чл. 47е, ал. 1 и промените в тях;
7а. организира дейности по текущото поддържане на сградата, свързани със сигурността на обитаване;
8. уведомява своевременно, по реда на чл. 13, ал. 1, собствениците, ползвателите и обитателите при получаване на писмени уведомления от експлоатационното дружество, когато топлинният товар на сградата се намали под 50 на сто;
9. предоставя информацията за вписаните кучета в книгата на етажната собственост на съответната областна дирекция по безопасност на храните и на общината в 30-дневен срок от вписването в книгата на етажната собственост;
10. има право да получи информация от Агенцията по геодезия, картография и кадастър или от съответната община за площта на самостоятелния обект и складовите помещения, придадени към него;
11. определя идеалните части по реда на чл. 17, ал. 4 и 5 въз основа на представените данни от собствениците и/или информацията по т. 10;
12. при поискване издава на собствениците документ по образец за наличието или липсата на задължения към етажната собственост;
12а. не по-късно от 7 дни преди датата на изтичането на мандата по чл. 19, ал. 2 свиква общо събрание за избор на управителен съвет (управител);
13. осъществява други правомощия, възложени му от общото събрание.
Тези неща не са по избор!
atom22 написа:Фундаментално делото ми звучи неизпълнимо - да се осъди домоуправител, че не ви информира за новини от Европа. Сигурно нямате и подкрепа от съседите(което по принцип е стандартното решението - гласуване за нов домоуправител на общо събрание) понеже предполагам заради тях домоуправителя води дело срещу вас.
Новините от Европа и задълженията по т. 3а са съвсем отделни неща!
А дело на управител срещу член на ЕС е абсурд!
Управителят представлява собствениците в ЕС (не неговите собствени интереси) „по исковете, предявени срещу собственик, ползвател или обитател, който не изпълнява решение на общото събрание или задълженията си по този закон.“ - ал. 4 на същия член. Значи трябва да има конкретно решение на ОС на ЕС и съответното нарушение.
- guest1
- Активен потребител
Така е, Европа и ЕС са различни, едното е континент другото е европейски съюз. Освен ако някой не е решил да бъде пък етажна собственост в този случай или евтино сирене или ергенски синджир… Искам да кажа, че съкращенията са вредни освен за човека който ги е написал, той се мисли за по-умен обикновено. В случая аз ЕС го прочетох като европейски съюз.
- atom22
- Потребител
atom22 написа:Така е, Европа и ЕС са различни, едното е континент другото е европейски съюз. Освен ако някой не е решил да бъде пък етажна собственост в този случай или евтино сирене или ергенски синджир… Искам да кажа, че съкращенията са вредни освен за човека който ги е написал, той се мисли за по-умен обикновено. В случая аз ЕС го прочетох като европейски съюз.
Има логика и често и мен ме дразнят - специфични абревиатури.
Но ... темата е за „професионален управител-търговец, управляващ етажна собственост“ - чл. 11, ал. 1, т. 11 от ЗУЕС (Закона за Управление на Етажната Собственост).
- guest1
- Активен потребител
21 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|