Здравейте,
През миналата година получих фактура за вода на стойност 1850 лв. Същата бе заради подземен теч и спукана тръба. Писах възражение, стигна се и до районен съд, но реших да сключа споразумение, за да спестят допълнителни разноски, защото шансовете за успех бяха малки. Споразумението бе за разсрочено плащане за срок от 12 месеца, като включваше и адвокатското възнаграждение. Там бе записано, че се дължат 12 вноски и една финална вноска в размер на остатъка от задължението ( може би се има предвид лихвата)
Изплатих 12-те вноски в срок. От ВИК ми звъняха, че дължа още 400 лв. какъвто бил размера на законната лихва.
Въпросите ми са:
- Следва ли да тече такава лихва след като е сключено споразумение и отчитайки, че все пак всеки месец се погасява част от дълга?
- Каква е логиката такава да тече за цялото задължение, след като то всеки месец се погасява не малка част от дълга, макар и на части по силата на одобрено споразумение?
- Не следва ли лихвата да е текла само до сключване на споразумението или ако тече и след това то да не е за целия дълг?
Не съм юрист и ще ми е полезно да си отговоря на тези въпроси.
Предварително Ви благодаря !
- Дата и час: 31 Яну 2025, 16:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Текат ли лихви при споразумение за разсрочено плащане?
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Текат ли лихви при споразумение за разсрочено плащане?
Трябва да прочетете споразумението. Там трябва да пише как се плаща и дали тече лихва. Ако тече лихва - чл. 76 от закона за задълженията и договорите. Погасява се първо разноските, след това лихвата и накрая главницата. Докато не се погаси главницата, текат лихви, освен ако не е уговорено да не текат или нещо друго.
- berto
- Потребител
Re: Текат ли лихви при споразумение за разсрочено плащане?
Има основен принцип - за задължения текат лихви, за глоби- не.
В случая- дали текат (по принцип) и в какъв размер - по договора.
Няма да е за цялото задължение, а само за неплатената част. Трябва да имате погасителен план.
В случая- дали текат (по принцип) и в какъв размер - по договора.
tervelivanov написа:- Каква е логиката такава да тече за цялото задължение, след като то всеки месец се погасява не малка част от дълга, макар и на части по силата на одобрено споразумение?
Няма да е за цялото задължение, а само за неплатената част. Трябва да имате погасителен план.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|