начало

От затвора в Сливен са против предсрочното освобождаване на Десислава Иванчева От затвора в Сливен са против предсрочното освобождаване на Десислава Иванчева

Съдебна практика по чл.45 ЗЗД при непредаване на дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдебна практика по чл.45 ЗЗД при непредаване на дете

Мнениеот nickbg » 02 Апр 2025, 14:16

Майката на сина ми систематично не изпълнява съдебното решение да ми го предава на конкретни дати. Завел съм тъжби по чл.182 НК.

Доколкото знам мога да предяви и граждански иск да ме обезщети. Щетите са материални (разходи за пътуване за случаите когато е трябвао да взема сина си, но не съм успял), така и нематериални (стрес, влошено здравословно състояние). По принцип има други материални щети - пропуснати доходи, защото отказах отказах предложение за работа само и само да намеря време да се занимавам с няколкото дела, които ми се налага да водя. Но за тях се съмнявам, че съдът ще ми присъди обезщетение.

Бих се радвал ако мога да открия съдебни прецеденти за успешни граждански искове по чл.45 ЗЗД именно в този контекст (неизпълняване на съдебно решение за предаване на дете). Може ли да ми посочите такива?

Имам достъп до АПИС, но не съм наясно как бих могъл да видя съдебната практика по такива дела защото по чл.45 делата са много, но малко от тях са за щети от такъв характер.
nickbg
Младши потребител

Re: Съдебна практика по чл.45 ЗЗД при непредаване на дете

Мнениеот rabotoholic » 03 Апр 2025, 08:24

Здравейте,няма и да видите съществена съдебна практика по вашия казус,което е така защото вашият случай не попада изцяло под формулировките на чл.45 ЗЗД.В съдебната практика се е наложило разбирането за непозволено увреждане по смисъла на чл.45 ЗЗД като вреди,понесени от лицето вследствие на действие на природни сили,животни ит.н.Вашият случай,според мен не попада в тази визирана група.Вие трябва да предявите иск за неизпълнение на съдебно решение–а именно отказа на бившата ви съпруга да изпълнява съдебно регламентираните дати за предаване на детето.След като твърдите,че вече сте завели такъв иск–би трябвало да има някакъв резултат.
rabotoholic
Нов потребител

Мнениеот bvoykov » 03 Апр 2025, 10:25

Г-н/г-жо rabotoholic, не знам дали сте колега юрист, но какъв ще е, аджеба, този "иск за неизпълнение на съдебно решение" (правно основание)? Когато не се изпълнява съдебно решение, не се ли ходи при съдебен изпълнител?
Тъжбата за престъпление по чл. 182, ал. 2 НК е вече друго нещо. То тя хипотетично може да се съедини и с граждански иск, но ме съмнява да има съдия, който да приеме за съвместно разглеждане такъв, без да чете бланкетните мотиви, че "гражданският иск ще затрудни разглеждането на наказтелното дело".

Колкото до автора на темата, щом имате достъп до АПИС, пробвайте да търсите по ключови думи след като изберете съдебна практика по конкретанта разпоредба. Като Ви се визуализират решенията във връзка с даден законов текст, горе в търсачката въвеждате някаква ключова дума, примерно "родителски права", "родителско отчуждение" и нещо такова, след това под търсачката има една кутийка квадратче, отдясно на която пише "в текущ", отмятате я и натискате търсене и ще Ви излязат съдебни актове само с тези ключови думи. Задаването на ключови думи обаче понякога е деликатна материя, доколкото тази търсачка не винаги е надеждна, примерно тя счита "прокурист" за производно на "прокурор" и ако аз търся съдебна практика за "прокурист", ще ми излязат всички съдебни актове, където е изписана думата "прокурор", а тези две думи са тотално различни понятия и нямат нищо общо едно с друго, освен до някъде по звучене. Все пак е по-добра алтернатива обаче да четете и да листите цялата практика за всичко свързано с чл. 45 ЗЗД.
bvoykov
Потребител

Мнениеот rabotoholic » 03 Апр 2025, 13:21

Претендирам,че познавам българското процесуално право,гражданско и наказателно–ergo,юрист съм.
В случая тъжбата по смисъла на чл.182,ал.2 НК не предвижда императивни последици,а изисква доказване на вина на единия съпруг.Така че за ищеца в случая по–надежден правен способ за защита е жалба за бавност по смисъла на чл.255 ГПК.При всички случаи обаче съдът ще иска доказване на вина.
rabotoholic
Нов потребител

Назад към Семейни казуси